VIDEO Terapeutul din calculator care lecuieşte depresia
0Psihologii clujeni sunt în faza finală de testare a eficienţei roboţilor terapeutici asupra persoanelor care suferă de tulburări depresive majore. Testele se fac în cadrul proiectului „Help4Mood“, care are o valoare de 4 milioane de euro şi este coordonat de un consorţiu internaţional din care fac parte universităţi din Marea Britanie, Italia şi Spania.
Dacă pentru unii, ideea de roboţi care fac terapie şi ajută oamenii să-şi trateze timiditatea ori depresia par poveşti desprinse din SF-uri, la Cluj ele sunt demult o realitate.
Şcoala clujeană de psihologie excelează cu fiecare proiect pe care-l pune în practică. Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al proiectul „Help4Mood“.
Iniţiativa, care are scopul să ajute, de acasă, persoanele care suferă de tulburări depresive, a ajuns în etapa finală, a testelor pe pacienţi.
De ce un astfel de proiect
70-80 % dintre persoanele care suferă de tulburări depresive şi ies din spital se întorc înapoi după o perioadă deoarece nu continuă acasă tratamentul prescris de specialist.
„Studiile arată că ei, acasă, nu aplică corect tratamentele şi sfaturile psihoterapeutului. Căderile sunt foarte frecvente pentru că mulţi dintre ei nu implementează tratamentul acasă.
Şi atunci ce poţi să faci? Să pui un psihoterapeut lângă fiecare pacient, acasă? Nu poţi face aşa ceva!
Dar dacă nu pot duce un psihoterapeut acasă ai putea, eventual, duce un psihoterapeut robot. El ar putea să îndeplinească funcţii pe care ar trebui să le îndeplinească un psihoterapeut în carene şi oase.
Şi astfel a apărut ideea proiectului Help4Mood prin care să creăm acest sistem de inteligenţă artificială, sub forma unui avatar, care joacă rolul unui terapeut acasă la un pacient.
Practic, îl ai pe un computer“, explică Daniel David, directorul Institutului Naţional de Psihoterapie de la Cluj, şi şeful Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB.
Chipul acestui terapeut-robot şi-l poate alege pacientul din cele opt modele existente, modele create după un studiu făcut înainte pe pacienţii cu tulburări depresive majore.
Cum funcţionează, mai jos, în video:
„Aşa cum acum avem un televizor şi/sau un computer aproape în fiecare casă, lucruri care odată erau considerate rare şi de lux, în viitor noi credem că vom avea şi robotul terapeutic personal.
Este iluzoriu să ne gândim că am putea avea un psihoterapeut uman personal, pentru fiecare pacient acasă, care să monitorizeze şi/sau să faciliteze continuarea lucrurilor din cabinet/spital, în casa pacientului, dar am putea avea un psihoterapeut personal robot!“, este de părere Daniel David.
„În legătura cu roboterapia, noi avem un proiect-misiune cu bătaie pe termen lung: Un robot terapeutic personal în fiecare familie!“, adaugă David.
Iar în acest sens, primul pas este realizarea proiectului „Help4Mood“ prin care sunt ajutaţi cei care au tulburări depresive.
Al doilea pas, proiectul DREAM prin care psihologii clujeni vor crea împreună cu specialişti de top în informatică şi inginerie, printr-un grant al Comisiei Europene, un roboţel inteligent care va face terapie cu copii care au autism.
Mai puteţi citi:
Timizii se pot trata gratuit în varianta clujeană a Matrix-ului
Robotul Probo, prietenul copiilor autişti
VIDEO Ora bilanţului: cu ce se laudă roboţii terapeutici din Cluj
FOTO-VIDEO Robotul clujean care îţi scapă copilul de supărare
A fost inaugurată clădirea SF a Clujului cu platforma virtuală MATRIX şi roboţi terapeutici