VIDEO FOTO Doina Cornea, condusă pe ultimul drum. „Lasă în urmă două Românii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscuta opozantă a regimului comunist Doina Cornea a fost condusă, luni, pe ultimul drum. La slujba de înmormântare au paticipat şi fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, filosoful Gabriel Liiceanu, poeta Ana Blandiana şi pastorul Laszlo Tokes.

UPDATE 15.04  Sicriul cu trupul neînsufleţit a ajuns la Cimitirul Central. Doina Cornea este înmormântată cu onoruri militare. La ceremonie au fost prezenţi patru soldaţi care au tras în aer patru focuri de armă.

image
image
image
image

UPDATE 14.51 Sicriul cu trupul neînsufleţit al Doinei Cornea a fost scos din Casa Universitarilor. Va fi dus spre Cimitirul Central.

GALERIE FOTO

image

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Doinei Cornea este scos din Casa Universitarilor şi va fi dus la Cimitirul Central FOTO: Ştefan Lică

UPDATE 14.40 Un ultim omagiu i-a adus Doinei Cornea şi istoricul Marius Oprea.

„Doamna Doina Cornea lasă în urmă două Românii. Una asemeni acelora ei şi una asemeni celor 92 de ofiţeri de Securitate care o urmăreau la finele anilor 80. Aceste două Românii au un statut special. Primeia nu i se respectă inclusiv drepturile legale, cum ar fi un loc de veci în conformitate cu distincţia oferită de preşedintele Constantinescu. În schimb, cea de-a doua are pensii speciale care se măresc periodic în vreme ce pensiile foştilor deţinuţi politiciau rămas tot la cuantumul de 200 de lei pentru un an de închisoare. Cuantum la care se aflau în 2008. 

Marius Oprea a vorbit despre moştenirea Doinei Cornea 

Acestea sunt cele două Românii pe care Doina Cornea le lasă moştenire. Şi acum le văd mai dezbinate ca oricând“, a declarat Oprea.

Întrebat ce au românii de învăţat de la Doina Cornea, istoricul mărturiseşte că e vorba de lecţia curajului.

UPDATE 12.35: În sală şi-a făcut apariţia şi fostul preşedinte Emil Constantinescu. Acesta s-a recules şi s-a rugat lângă sicriul Doinei Cornea.

image

UPDATE 12.30: Cunoscutul scriitor şi filosof Gabriel Liiceanu a ţinut să-şi ia rămas bun de la Doina Cornea.

image

UPDATE 12.15: Consilierul prezidenţial Adrian Muraru a depus o coroană de flori din partea preşedinţiei.

UPDATE 12.00: Europarlamentarul Laszlo Tokes a ţinut să fie şi el prezent la acest moment. Pastorul reformat a depus o coroană lângă sicriul Doinei Cornea.

image

UPDATE 11.40: Zeci de coroane de flori au fost depuse la Foaierul Colegiului Academic (Casa Universitarilor) din Cluj, acolo unde a fost depus corpul Doinei Cornea. 

image

UPDATE 11.30: Cornel Jurju, istoricul care a publicat o biografie a Doinei Cornea, a vorbit despre moşternirea pe care a lăsat-o României cunoscuta disidentă: „Moştenirea pe care ne-a lăsat-o domna Doina Cornea, ţine de credinţă, patriotism, spiritualitate, democraţie şi cinism. Doamna Doina Cornea, din 1990 şi până acum, când ne-a părăsit, a fost şi a rămas un simbol nepătat al aspiraţiilor noastre către democraţie şi către o democraţie mai demnă, mai frumoasă”.

Istoricul Cornel Jurju, despre moştenirea lăsată de Doina Cornea

UPDATE 10.45: Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, Cornel Cătoi, a vorbit despre Doina Cornea. În opinia sa, Doina Cornea a fost unul dintre prea puţinii eroi pe care i-a avut România în ultimii ani.

Rectorul USAMV Cluj, Cornel Cătoi, despre Doina Cornea

UPDATE 10.00: Profesorul Mircea Popa, de la Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia a vorbit despre Doina Cornea şi despre moştenirea pe care a lăsat-o României. Fost preşedinte al Alianţei Civice Cluj, Mircea Popa predă istoria presei în oraşul Marii Uniri. 

Profesorul Mircea Popa o compară pe Doina Cornea cu Jeanne d'Arc

Profesorul Mircea Popa vorbeşte despre moştenirea lăsată României de Doina Cornea

UPDATE 9.30: La catafalc este asigurată o gardă de onoare alcătuită din patru militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina".

Înmormântarea Doinei Cornea are loc luni, 7 mai. Începând cu ora  9.00, sicriul a fost expus în Foaierul Colegiului Academic (Casa Universitarilor) din Cluj, iar slujba religioasă va începe la ora 12.30. Două ore mai târziu, cortegiul funerar va porni spre Cimitirul Central unde va avea loc înhumarea, în jurul orei 15.00.

image

Fiul Doinei Cornea a afirmat că toţi cei care au iubit-o pe mama sa sunt binevenţi la funeralii, precizând că „va fi o slujbă de Înviere, şi nu o tribună politică”.

 „Doina Cornea. Aşa cum a venit a şi plecat. În luna mai. După o viaţă plină de încercări a pornit spre marea Încercare. A pornit spre o lume mai bună, a păşit pe un tărâm lipsit de ură şi răutăţi. Dumnezeu să o ţină aproape de El! Atunci când voi şti voi anunţa programul de înmormântare. Toţi aceia care au iubit-o, şi doar aceia, sunt bineveniţi. Va fi o slujbă de Înviere, şi nu o tribună politică”, a spus Iuhas.
 

Citeşte şi

FOTO Câteva sute de oameni au venit duminică să aducă un ultim omagiu Doinei Cornea: „După ce a suferit atât, viaţa a lovit-o din nou acum doi ani”

Reportaj în cartierul Doinei Cornea. Vecinii îşi amintesc coşmarul la care au supus-o securiştii: „Stăteau zi şi noapte în faţa casei sale”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite