VIDEO Deep Purple, una dintre trupele care scriu istoria rockului. De la debutul cu „Shades of Deep Purple“ la „Now What?!“, ultimul album lansat în 2013
0Deep Purple a ajuns ieri la Cluj cu un charter, iar diseară, de la 21.40, vor concerta pe stadionul Cluj Arena. Britanicii se află într-un turneu prin Europa în actuala formulă: Ian Paice - tobe, percuţie, Roger Glover - chitară bass, voce, Ian Gillan - voce, armonică, percuţie, Steve Morse - chitară, voce şi Don Airey - orgă, clape.
Deep Purple cântă pentru a treia oară în România, de această dată la Cluj. După excelentele showuri de la Bucureşti în 1998 şi 2007, Ian Gillan şi colegii săi vor cânta în Transilvania, în cadrul festivalului numit Cluj Arena Music Fest.
Britanicii se află într-un turneu european.
Deep Purple este una dintre cele mai apreciate grupuri de muzică rock a tuturor timpurilor. Formaţia a fost înfiinţată în Marea Britanie, în 1968 şi alături de Led Zeppelin şi Black Sabbath este considerată una dintre precursoarele genului heavy metal sau al hard-rock-ului modern.
Trupa şi-a schimbat stilurile (de la progressive la începuturi la soundul heavy şi hardrock care i-a consacrat), dar mai ales componenţa de-a lungul anilor. Însă mereu a avut cântăreţi şi instrumentişti de clasă.
Deep Purple a avut în componenţă muzicieni ce proveneau din trupele Episode Six, The Flowerpot Men and their Garden, Roundabout - Jon Lord, care a murit în vara anului trecut, Ritchie Blackmore, David Coverdale, Glenn Hughes, Rod Evans şi Nick Simper.
Membrii trupei din prezent sunt Ian Paice - tobe, percuţie, Roger Glover - chiatră bass, voce, Ian Gillan - voce, armonică, percuţie, Steve Morse - chiatră, voce şi Don Airey - orgă, clape, voce.
Geneza
În 1967, toboşarul formaţiei Searchers din Anglia, Chris Curtis, l-a contactat pe omul de afaceri londonez Tony Edwards dorind să-l convingă să promoveze o tânără trupă care avea să se numească Roundabout. Omul de afaceri a fost impresionat şi a fost de acord cu sprijinul financiar.
Primul selectat a fost Jon Lord, apoi chitaristul Ritchie Blackmore, cunoscut pentru activitatea sa muzicală, iar pentru chitara bass a fost ales Nick Simper, iar la tobe, Ian Paice.
Noua trupă a fost lansată oficial în martie 1968. S-a făcut cunoscută printr-un mic turneu în Danemarca. La scurt timp de la lansarea formaţiei, Ritchie Blackmore propune ca numele trupei să fie Deep Purple, inspirându-se din numele melodiei preferate a bunicii sale, relatează dli.ro.
Succesul
În octombrie 1968 vine şi succesul, după prezentarea coverului piesei “Hush”, a americanului Joe South, care a ajuns pe locul 4 în Top 10 UK.
Piesa se află pe albumul de debut al Deep Purple – „Shades of Deep Purple“, lansat în iulie 1968.
Cel de al doilea album se numeşte „The Book of Taliesyn“ şi a fost lansat şi în SUA. La începutul lui 1969 apare al treilea album - „Deep Purple III“ - un album cu influenţe ale trupei americane Vanilla Fudge.
Albumul a fost foarte bine primit de ascultătorii din State, unde Deep Purple a ţinut mai multe concerte.
Apar şi primele probleme. Sponsorul principal al formaţiei intră în faliment, iar trupa rămâne fără susţinere financiară. În timpul turneului, unii dintre membrii Deep Purple au hotărât să adopte un stil mult mai heavy, însă nu toţi au fost de acord - e momentul în care Evans şi Simper părăsesc trupa.
Noul solist devine Ian Gillan, cunoscut din timpul activitatii cu formatia Episode Six.
Anul şi albumul
În septembrie 1969, formatia se relansează într-un concert simfonic - “Concerto for Group and Orchestra”. Un an mai târziu apare încă un album – „Deep PurpleIn Rock“, iar în 1971, un altul – „Fireball“ (cu o influenţă progresivă).
În 1972 scot încă un album, socotit de unii drept cel mai bun album Deep Purple, „Machine Head“, care a ajuns pe primul loc în topul UK. Albumul conţine piese de referinţă precum: “Highway Star”, “Space Trucking” si “Smoke on the Water”.
Schimbările succesului
În 1973 e lansat albumul „Who Do We Think We Are“. Apar, din nou, neînţelegeri între membrii trupei, şi Gillan si Glover părăsesc Deep Purple. Revine Glenn Hughes.
In anul 1975, Ritchie Blackmore părăseşte trupa şi îşi dezvoltă propriul proiect muzical. Blackmore a fost înlocuit de către Tommy Bolin.
În 1976 un membru al trupei (Tommy Bolin) moare în urma unei supradoze, iar formaţia se desparte.
În 1984, foştii membrii se reunesc şi lansează albumul „Perfect Strangers“. A fost un success reunirea. În 1990 lansează albumul „Slaves and Masters“, singurul album înregistrat alaturi de Joe Lynn Turner.
Un alt succes l-a adus lansarea albumului „Purpendicular“ în 1996. A urmat albumul „Rapture of Deep“ din anul 2005 şi “Now What?!”, lansat la sfârşitul lui aprilie 2013 – mai jos o piesă din noul album.
Vă recomandăm şi:
Concertul anului la Cluj: Deep Purple
Dirijorul care a fost în turneu cu Deep Purple va concerta la Cluj
UB 40 şi Deep Purple vor concerta la Cluj. Cei de la Metallica nu au răspuns invitaţiei