VIDEO Cum se rezolvă lipsa autorizaţiei de funcţionare a şcolilor? Inspectorul general clujean explică care este „obiceiul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Cuibus FOTO: Florina Pop
Valentin Cuibus FOTO: Florina Pop

Inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus, a anunţat azi care este situaţia şcolilor înainte cu o săptămână de începerea anului şcolar. Un sfert dintre ele nu au autorizaţia necesară funcţionării. El a mai explicat cum procedează unii primari din ţară ca să obţină avizul sanitar necesar şi cum fac ca lucrurile să dea bine pe hârtie.

Circa un sfert din unităţile de învăţământ din judeţul Cluj, cele mai multe în comune, nu au primit autorizaţie de funcţionare din pricina lipsei apei curente, a apei potabile, a grupurilor sanitare care lasă de dorit şi a stării avansate de degradare a clădirilor.

”La nivelul judeţului Cluj sunt un număr de 693 de obiective de învăţământ - corpuri de clădiri de şcoli şi grădiniţe, săli de sport, cantine - , din care 539 au autorizaţie de funcţionare permanentă, iar 154, din care 147 în mediul rural, nu au această autorizaţie.
Deci, 24% dintre obiectivele de învăţământ nu sunt autorizate din mai multe cauze, în principal a lipsei apei curente, a celei potabile, a lipsei grupurilor sanitare, a iluminatului insuficient, a clădirilor degradate şi a mobilierului degradat.
Sunt un număr de 61 de obiective, adică imobile, fără apă potabilă deoarece localitatea unde funcţionează nu dispune de reţea de apă potabilă, iar apa va fi asigurată în diverşi recipienţi. Mai sunt grădiniţe care funcţionează la parterul unor blocuri sau la care nu se poate asigura circuitul de alimente şi de aceea nu au primit autorizaţie de funcţionare”, a declarat inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus.

Faţă de anul trecut, numărul şcolilor care sunt autorizate a crescut cu 3%.

La vremuri noi, obiceiuri vechi

Acesta a ţinut să sublinieze că a aflat recent de un „obicei“ prin care se poate obţine autorizaţia de funcţionare provizorie tocmai pentru ca numărul şcolilor de pe lista neagră să fie cât mai mic.

În ce constă „obiceiul“?

Cuibus spune că primarul unei comune face o adresă pe proprie răspundere şi o trimite Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică prin care se obligă că până la anul va face repara tot ce înseamnă neregulă în respectiva şcoală. Însă peste un an, lucrurile vor sta la fel, iar primarii vor spune că nu au primit fonduri de la Guvern ca să schimbe situaţia.
Deci, încă un exemplu că hârtie poate suporta orice.

Inspectorul mai spune că totul este legal şi că acei primari care fac asta nu pot fi traşi la răspundere.

„Fac o adresă prin care ei (n.r. primarii), până anul viitor, vor face toate lucrările necesare. Iar pentru asta obţin o autorizaţie de funcţionare provizorie. Ei ştiu clar că nu vor avea cele 20 de miliarde de lei ca să introducă apa în satul X. La noi nu se pune problema asta. Datele pe care le vi le dăm sunt datele reale. Nu am scos nicio autorizaţie de funcţionare provizorie pentru nicio şcoală pentru că am ajuns la concluzia cu doamna Duma (n.r. directorul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj) că ne minţim singuri“, adaugă inspectorul.

Cu tot cu şantiere, şcoala va începe pe 16 septembrie

El a mai zis că pe 16 septembrie va suna clopoţelul în toate şcolile din judeţul Cluj în ciuda lucrărilor de modernizare în curs la unele unităţi de învăţământ. Iar legat de cele 61 de unităţi care nu au acum autorizaţie, şi nu vor avea nici săptămâna viitoare, inspectorul clujean spune că apa curentă va fi asigurată şi că în câteva dintre comune s-au depus deja proiecte cu bani europeni pentru introducerea apei curente în respectivele localităţi, unde funcţionează, încă, ca pe vremuri, şcolile.

Mai puteţi citi:

REZULTATE BAC 2013 Rata de promovabilitate este de 25,16% în judeţul Cluj. „Nu vom fi mulţumiţi până când toţi elevii îşi vor lua BAC-ul“

REZULTATE BACALAUREAT 2013 Notele din judeţul CLUJ sunt afişate pe edu.ro

Ce zice preşedintele elevilor despre BAC 2013: „Rata de promovare nu reflectă o creştere a calităţii actului didactic“

BAC 2013 Bucuria unui absolvent de BAC cu media 8,16: „Am greşit, mai ales la Română, greşeli de ortografie, dar e ok“ FOTO VIDEO

BAC 2013 Rezultate parţiale. CLUJUL, al doilea judeţ din ţară ca promovabilitate la Bacalaureat: 70,99%

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite