VIDEO Cum a luat Turda faţa unor oraşe precum Manchester şi Milano. Planul de transformare a orăşelului într-unul dintre cele mai moderne din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată pe hârtie un drum din Turda viitorului. În prezent, lucrurile stau diferit. FOTO Primăria Turda
Aşa arată pe hârtie un drum din Turda viitorului. În prezent, lucrurile stau diferit. FOTO Primăria Turda

Autobuze electrice, e-ticketing, bike-sharing, park & ride, staţii de încărcare electrică, monitorizare inteligentă a traficului – sunt câteva dintre elementele incluse în Planul de Mobilitate Urbană a municipiului Turda cu care localitatea a câştigat o competiţie puternică organizată de Comisia Europeană. Singura problemă este că aceste prevederi sunt pe hârtie, infrastructura Turzii fiind praf la momentul actual.

Oraşul Turda a câştigat primul loc în competiţia europeană  pentru cel mai bun plan de mobilitate urbană durabilă. Este vorba despre un concurs organizat de Comisia Europeană la care au participat 2.500 de oraşe, în finală ajungând Turda, Manchester şi Milano.

„SUMP-Award” (adică premiul pentru Planificarea Mobilităţii Urbane Durabile/Sustainable Urban Mobility Plann) oferă recunoaştere autorităţilor locale care depun eforturi semnificative pentru promovarea mobilităţii urbane. Ediţia de anul acesta s-a concentrat pe procesul de planificare, lucru care a făcut posibil ca municipiul Turda, ale cărei străzi sunt pline de gropi, să se poziţioneze în faţa unor oraşe precum Manchester şi Milano. 

Pe hârtie curg milioanele de euro 

Motivul pentru care planul de mobilitate urbană al Turzii a câştigat este, conform juriului, „viziunea clară de planificare, strategia robustă de finanţare şi obiectivele măsurabile”.

Primăria Turda a depus spre finanţare proiecte de finanţare europeană de 40 de milioane de euro privind dezvoltarea infrastructurii, în perioada iulie 2016- februarie 2018 . Pentru modernizarea zonei centrale a oraşului s-a solicitat  7,8 milioane de euro, pentru zona de vest a oraşului – 8,8 milioane de euro, pentru cea de est – 9,8 milioane de euro, iar pentru zona industrială – 5,485 milioane de euro, reabilitarea a 20 de străzi care permit accesul spre zona Băile Turda, unde se află şi Salina Turda – 5 milioane de euro; reabilitarea străzilor din cartierul industrial LOT 2 şi LOT 3 - 4,1 milioane de euro. De asemenea, există proiecte de zeci de milioane de euro depuse la Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru reabilitarea străzilor din diferite cartiere.

Întrebaţi despre stadiul acestor proiecte, reprezentanţii Primăriei Turda au susţinut că sunt „aprobate la finanţare, declarate conforme, în etape de contractare sau precontractare”. Biroul de Presă al Primăriei nu au precizat exact pentru câte proiecte s-a semnat finanţarea, faza care, de fapt, atestă siguranţa obţinerii sumelor cerute de la UE.     

Turda a luat faţa unor oraşe precum Manchester şi Milano la mobilitate urbană

Autobuze electrice, bike sharing, park&ride

În planul de mobilitate urbană care poate fi consultat aici se vorbeşte despre „dezvoltarea şi modernizarea tuturor elementelor de infrastructură asociate cu mobilitatea, pornind de la modernizarea infrastructurii rutiere şi continuând cu amenajări ale spaţiilor pietonale, amenajarea de piste de biciclete, a aliniamentelor de spaţiu verde, dar şi a facilităţilor complementare sistemului de transport public: staţii de îmbarcare, sisteme e-ticketing şi management inteligent al traficului, senzori, sisteme de monitorizare.”

Printre obiectivele prevăzute sunt: achiziţionarea a 25 de autobuse electrice plus staţii de încărcare auto, sistem de e-ticketing şi informatizare dinamică staţii, pistă de biciclete pentru conexiunea Băile Turda - Salina Turda, sistem de bike-sharing, coridor de mobilitate velo şi pietonal pe malul Arieşului, coridor format din piste de biciclete şi străzi folosite în comun ("shared-spaces" – auto-velo-pietonal) pentru conexiunea dintre Castrul Potaissa şi zona Centrala, funicular integrat în reţeaua velo şi de transport în comun, amenajarea unei parcări park&ride în zona de sud a municipiului Turda, modernizarea Centru Comanda si Control şi supraveghere video, amenajarea unei parcări park&ride în zona de est a municipiului Turda. 

Campioni şi la PR 

„Am câştigat!!! Turda a obţinut locul 1 în competiţia SUMP AWARDS, pentru cel mai bun plan de mobilitate urbana durabilă, la nivel european. A fost o competiţie strânsă, între 2.500 de oraşe, în finala ajungând Turda, Manchester şi Milano. În această seară la Bruxelles a avut loc ceremonia în care au fost anunţaţi şi premiaţi câştigătorii, iar noi suntem campionii Europei! Mulţumesc întregii echipe! Este un real succes, o foarte mare realizare! Turda este din nou în prim plan la nivel internaţional!”, a anunţat pe Facebook primarul din Turda, Cristian Matei.

Primăria Turda a investit strategic nu numai în scrierea de proiecte europene, dar şi în PR. Astfel, la Primăria a finanţat organizarea uneia dintre semifinalele Eurovision la Salina Turda, ocazie cu care primarul a fost lăudat în direct pe televiziunea naţională pentru că „Primăria Turda a reuşit să atragă în ultimul an şi jumătate 53 de proiecte europene şi guvernamentale în valoare totală de peste 300 de milioane de euro din fonduri europene şi naţionale, o performanţă pentru care echipa Primăriei a fost chemată la Parlamentul European pentru a-şi prezenta proiectele ca exemplu de bune practici”.

„Adevărul” a cerut lista proiectelor şi a constatat că absolut toate sunt în faza de proiect, iar Biroul de Presă al Primăriei nu a putut (dorit) să precizeze care sunt proiectele pentru care s-a semnat finanţarea. „Adevărul” a făcut un drum la Turda mergând în zona turistică cea mai circulată a oraşului: dealul unde se află băile şi Salina. Drumurile sunt pline de gropi şi au nevoie urgentă de intervenţie. (vezi video).

În plus, invitaţia la Bruxelles a fost făcută pe linie de partid de parlamentarul PSD Emilian Pavel, primarul Cristian Matei fiind şi el social-democrat.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite