Unul din şapte profesori clujeni şi-a înscris venituri din meditaţii. Ministrul Educaţiei, război împotriva pregătirii particulare date elevului de la clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujul este pe primul loc la Evaluarea Naţională, Bacalaureat şi Meditaţii. FOTO: Shutterstock
Clujul este pe primul loc la Evaluarea Naţională, Bacalaureat şi Meditaţii. FOTO: Shutterstock

În judeţul Cluj sunt aproximativ 7300 de cadre didactice. Dintre acestea, aproximativ 5.000 sunt cu contract pe perioadă nedeterminată. O mare parte dintre aceştia, acordă meditaţii.

Ziarul Făclia publică date legate de persoanele din judeţul Cluj care s-au înscris cu venituri din meditaţii. În municipiul Cluj-Napoca sunt 1058 de persoane care şi-au înregistrat activitatea sub cod CAEN 8559, adică cei care realizează venituri din meditaţii, activităţi educaţionale şi alte forme de învăţământ. 500 dintre acestea fiind persoane fizice şi 558 persoane juridice.

La nivelul judeţului apar înregistrate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală 1258 de persoane cu astfel de activităţi. Dintre acestea, 642 sunt persoane fizice iar 616 persoane juridice.

„Este o chestiune de bun simţ ca un profesor să nu facă mediaţii cu propriii elevi“

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat în luna mai că meditaţiile cu profesorul de la clasă vor fi interzise prin lege.  

„Este o chestiune de bun simţ ca un profesor să nu facă mediaţii cu propriii elevi. Pe de altă parte, meditaţiile sunt un lucru obişnuit în orice stat al acestei lumi, nu poţi împiedica un părinte să investească în educaţia propriului copil, dar trebuie respectate în acelaşi timp şi condiţiile de etică. La nivelul legii vom ridica această interdicţie - al noii Legi a Educaţiei care va rezulta pentru implementarea proiectului «România educată» - şi vom avea o comisie naţională de inspecţie şcolară cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică şi deontologie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu în luna mai, la TVR.

El a menţionat că din comisie vor face parte „profesori de o probitate morală şi profesională fără cusur” şi care să aibă experienţă şi în inspecţia şcolară. 

„După ce vom avea adoptat pachetul legislativ de bază, vom avea şi o metodologie subsecventă cu proceduri”, a adăugat Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, şi până în prezent a existat o prevedere care interzicea medicaţiile cu elevii de la clasă, în Ordinul de ministru 4831 din anul 2018, care însă nu a fost respectat.

Sancţiuni: chiar şi desfacerea contractului de muncă

Ministerul Educaţie a pus în dezbatere publică, în iulie, proiectul de lege privind reformarea învăţământului preuniversitar, iar una dintre prevederi vine cu reguli noi pentru profesorii care fac meditaţii. 

Pentru a asigura obiectivitatea în activitatea de predare şi evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfăşoare meditaţii cu elevii de la clasă”, se arată în proiectul de lege. Încălcarea aceste prevederi va fi considerată abatere disciplinară şi va fi cercetată conform prevederilor Codului Muncii. 

În funcţie de gravitate, această abatere disciplinară poate fi pedepsită cu avertisment sau cu diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni. În plus, se poate dispune suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control. În fine, în cazurile foarte grave, după cercetarea disciplinară se poate dispune chiar şi „desfacerea contractului individual de muncă”, se mai arată în proiectul de lege.

Vă mai recomandăm: 

 

De ce este Clujul premiantul României la învăţătură. Directorul unui liceu de top: „Nu avem salarii mai mari, dar ne place ceea ce facem“

   

Analiză: singurul judeţ care nu mai are toalete în curtea şcolii, pe primul loc în ţară la Evaluarea naţională şi la BAC. „În Cluj, educaţia e calea regală spre succes”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite