Profesorii nu vor avea voie să mediteze elevii pe care îi au la clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
meditaţii

Ministerul Educaţie a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind reformarea învăţământului preuniversitar, iar una dintre prevederi vine cu reguli noi pentru profesorii care fac meditaţii.

„Pentru a asigura obiectivitatea în activitatea de predare şi evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfăşoare meditaţii cu elevii de la clasă”, se arată în proiectul de lege. Încălcarea aceste prevederi va fi considerată abatere disciplinară şi va fi cercetată conform prevederilor Codului Muncii. 

În funcţie de gravitate, această abatere disciplinară poate fi pedepsită cu avertisment sau cu diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni. În plus, se poate dispune suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control. În fine, în cazurile foarte grave, după cercetarea disciplinară se poate dispune chiar şi „desfacerea contractului individual de muncă”, se mai arată în proiectul de lege. 

Pe de altă parte, dacă proiectul va fi aprobat, colegiile naţionale vor putea organiza examene de admitere pentru maximum 90% din numărul de locuri, iar la elaborarea subiectelor sau organizarea concursului de admitere nu pot fi implicate, între altele, cadrele didactice care fac meditaţii cu elevii care finalizează clasa a VIII-a şi vor participa la examen. O încălcare a acestei prevederi ar putea fi pedepsită inclusiv cu pierderea titulaturii. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite