Un universitar clujean a creat o cremă cosmetică cu beneficii medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Socaciu de la USAMV Cluj (stânga), profesoara ce a creat noua cremă, alături de doctorandul Oana Pop (dreapta)
Carmen Socaciu de la USAMV Cluj (stânga), profesoara ce a creat noua cremă, alături de doctorandul Oana Pop (dreapta)

Cercetătoarea clujeană Carmen Socaciu a creat, printr-o tehnologie nouă în ţară, o cremă cosmetică, 100% bio, care protejează pielea de agresori precum radiaţii, chimicale şi boli dermatologice.

O cremă cosmetică cu beneficii medicale cu microcapsule portocalii, verzi, roşii sau violet a fost creată la Cluj-Napoca. Va putea fi folosită de toţi cei care caută un produs ecologic, 100 % din plante, care să le hidrateze pielea, să îi protejeze împotriva bolilor de piele, a radiațiilor solare și a celor produse de aparatele prin care se face chimioterapie.

"Crema este o  perfecţionare a  unui produs generic aflat deja pe piaţă, „Dermaplant-Proplanta", şi a fost creată la Centrul de Cercetare-Dezvoltare în Biotehnologii Aplicate pentru Diagnostic și Terapii Moleculare din Cluj-Napoca. Va putea fi folosită de toţi cei care doresc o cremă de tip „cosmeceutic- fitodermocosmetic". Este realizată 100% din ingrediente naturale care hidratează pielea, o protejează împotriva razelor solare,  a eczemelor şi împotriva unor reacţii adverse ale pielii în contact cu agresorii fizici sau chimici. Se adresează inclusiv bolnavilor de cancer care, în urma şedinţelor de radioterapie, pot prezenta arsuri la nivelul pielii", explică prof. univ. dr. Carmen Socaciu, prorector la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și directorul centrului mai sus-amintit.

"Bobițe" cu uleiuri şi vitamine

Microcapsulele din cremă nou creată sunt niște "bobițe" până la un milimetru, de formă sferică. "Spre deosebire de unguentele utilizate în prezent cum ar fi vaselina cu gălbenele, folosită pentru protecția pielii în radioterapie, crema cu microcapsule are efect hidratant și hrănitor mult mai accentuat. „Bobiţele sferice", când sunt aplicate pe piele, se sparg şi conţinutul lor, adică vitamine C, D, provitamine A, care sunt antioxidanţi recunoscuţi, se absorb direct în piele", afirmă cercetătoarea.

Momentan se fac teste care vor dura cîteva luni. Noua gamă de creme va ieși pe piață în 2013, iar la lansare se vor face şi demonstraţii pentru cei interesaţi să testeze produsul.

Aparat special, tehnologie nouă

Din echipa care lucrează la noua cremă este şi Oana Pop, doctorand la USAMV. Aceasta a fost într-un stagiu în Germania unde a învățat tot ce înseamnă microcapsulare,adică producerea acelor "bobițe".

"Microcapsulele sunt formate din extracte de alge, gelatină, celuloză, precum şi pigmenţi portocalii, verzi, roşii, violet, din fructe şi uleiuri" detaliază Carmen Socaciu.

Dacă se pune ulei de cătină (care îi dă o culoare portocalie) în microcapsulă, de exemplu, acea cremă este benefică pentru cei iradiaţi. Dacă se pun uleiuri nesaturate cu vitamine şi alte elemente pentru a îmbunătăţi elasticitatea pielii şi împotriva iritaţiilor, atunci crema va putea fi folosită pentru copii şi cei cu pielea sensibilă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite