Un deputat din Cluj cere, printr-un proiect de lege, interzicerea fumatului în spaţii publice închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumător FOTO: arhiva Adevărul
Fumător FOTO: arhiva Adevărul

Deputatul clujean Aurelia Cristea (PSD) a întocmit un proiect de lege prin care solicită interzicerea fumatului în spaţii închise precum instituţii, şcoli, spitale, mijloace de transport în comun. Proiectul va fi depus la Parlament la sfârşitul lunii viitoare după ce va fi supus dezbaterii publice.

„Cred cu tărie că schimbarea trebuie să vină din interior şi susţin că respectarea legii privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum şi interzicerea completă a fumatului în spaţiile publice închise nu este numai un imperativ al prezervării sănătăţii publice ci şi o chestiune care ţine de civilizaţie şi de responsabilitate.
Îmi exprim dorinţa de a elimina fenomenul fumatului în spaţii închise neamenajate corespunzător, începând cu holurile Parlamentului, unde încă se fumează nestingherit sub semnele vizibile de „Fumatul interzis”. Pe această cale, vă rog, stimaţi colegi, să vă alăturaţi demersului meu, astfel încât să încetăm să facem din instituţia Parlamentului României un „fumoar public”“, spune deputatul clujean Aurelia Cristea.

Aceasta spune, într-un comunicat, că iniţiativa legislativă referitoare la interzicerea fumatului în spaţiile publice închise are la bază numeroaselor mesaje primite de la oameni.

„Este o iniţiativă pentru care am nevoie de suportul tuturor celor interesaţi de sănătatea lor şi a copiiilor lor, de un nou mod de viaţa şi de socializare - fără tutun, de aceea am decis să o supun dezbaterii publice înainte de a o depune în Parlament. Este un draft, pe care vă invit să îl consultaţi, să îl îmbunătăţiţi, să îl amendaţi, să îl criticaţi, în următoarele 30 de zile. Îl găsiţi ataşat pe site-ul meu, dar şi pe Facebook - unde am creat o cauză şi sub formă de petiţie, aici. Am solicitat puncte de vedere şi informaţii pertinente (studii, date, cercetări recente referitoare la numărul de consumatori, efectele consumului de tutun şi incidenţa bolilor cauzate de fumat) de la specialişti ai Ministerului Sănătăţii şi ai mai multor spitale şi centre de recuperare din ţară“, susţine deputatul.

Termenul de implementare al acestei iniţiative legislative, în cazul în care este adoptată, ar fi 1 ianuarie 2016.

Argumente: „Să fie la modă să nu fumezi!“

Deputatul spune că la baza proiectului anti-fumat stau sesizările în acest sens primite de la oameni. „Multe dintre acestea sunt, am constatat, de la familii cu copii, private de posibilitatea de a merge să ia masa în oraş sau de a se întâlni cu prietenii lor la o cafea, fiind “victime” sigure ale fumatului pasiv. Acest proiect de lege înseamnă, în primul rând, un pariu pentru generaţia tânără, o modalitate prin care tinerii să înveţe respectul reciproc şi să se obişnuiască să socializeze în baruri/restaurante/cafenele şi fără tutun. Să fie la modă să nu fumezi! Fac apel inclusiv la fumători şi la proprietarii din HoReCa, pentru că NU este o lege a discriminării, este o lege pentru sănătatea noastră! În ciuda percepţiei generale, această lege nu va afecta industria HoReCa, ci va încuraja un nou tip de cultură, de comportament al consumatorilor, la care vor lua parte întreaga familie, inclusiv copiii, consumatorii de mâine“, mai spune deputatul în comunicat.

Proiectul Aureliei Cristea nu este prima iniţiativă legislativă pe această temă. Momentan, în procedura parlamentară există încă doi propuneri de modificare a Legii 349/2002: una iniţiată de doamna deputat Mitrea, din 2011, care a trecut de Senat, dar s-a oprit în comisii la Camera Deputaţilor (PLx nr. 399/2011) şi una iniţiată de doamnă deputat Tamara Dorina Ciofu, propunere care se află în dezbatere la Senat (L627/2014).


Universitar clujean cerea, în 2013, interzicerea fumatului

Mihai Cucerzan (31 de ani), lector universitar, a atras, din primele zile ale anului 2013, atenţia asupra Clujului printr-o petiţie publicată online şi intitulată “Interzicerea fumatului în spaţii publice închise”.
Ideea sa, despre care spune că nu face decât să reamintească faptul că de la 1 ianuarie 2013 a intrat în vigoare o directivă europeană prin care se interzice fumatul în spaţiile publice, a adunat, în patru zile, peste 1.800 de susţinători din ţară şi de peste hotare (Belgia, Marea Britanie, Franţa, Italia etc).

“Ideea putea să o propună oricine. Ea nu este nouă, ci readuce în atenţie faptul că ţara noastră este printre ultimele în Europa care nu respectă această directivă europeană. Oamenii trebuie să fie conştienţi în legătură cu drepturile lor de fumători şi de nefumători. Însă la noi, în ţară, este şi multă ignoranţă. Nu există spirit civic, ci doar multă blazare”, afirmă clujeanul Mihai Cucerzan, un nefumător.

Aleşii Clujului în Parlamentul României s-au arătat interesaţi de iniţiativa lectorului. Aurelia Cristea (PSD) a şi semnat-o, după cum a ţinut să arate, în 2013, pe pagina sa de Facebook. „Mă voi întâlni zilele următoare cu domnul Cucerzan ca să discutăm în detaliu şi să vedem ce se poate face. Personal, refuz să intru într-un local unde se fumează. Am fost surprinsă că în pub-urile din Anglia nu se fumează înăuntru. Cei care vroiau să fumeze ieşeau afară cu berile în mână şi fumau”, afirmă deputatul Aurelia Cristea.

Senatorul PNLL Alin Tişe susţine că, pe fond, ar putea susţine acest proiect, însă ca el să fie pus în practică e nevoie să fie dată o lege de Parlament întrucât Consiliul Local nu are putere în acest sens.

Pro şi contra. Primarul Clujului, Emil Boc, declara că ideea lui Cucerzan este de dorit, însă consideră că societatea românească nu e pregătită pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice. Iar dacă se va adopta o lege la nivel naţional, Boc spune că o va pune în practică bucuros.

Ce ziceau în 2013 patronii de cluburi şi pub-uri. Proprietarii de cluburi şi localuri din Cluj-Napoca erau pentru interzicerea fumatului în spaţii publice închise pentru că susţineau că aceasta ţine de ordinea firească a evoluţiei lucrurilor. Însă că ar trebui definit clar, printr-o lege, ce înseamnă spaţiu public unde se poate fuma şi unde nu.

Patronul clubului Diesel, unul select din Cluj-Napoca, Mircea Buteanu, fumător, este de acord cu iniţiativa clujeanului deoarece susţine că fumatul este o activitate nocivă.

“Trebuie definit clar spaţiul public unde se poate fuma. Pot exista spaţii private, cluburi private, unde să se poată fuma, iar spaţiu privat poate însemna şi acasă. Spre exemplu, italienii sunt fumători înrăiţi, dar nu fumează în restaurante. Apoi, locuitorii insulelor exotice, pe care avem tendinţa să îi considerăm necivilizaţi, nu îţi permit să fumezi pe terase. De aceea, trebuie explicate clar în lege anumite lucruri”, considera Buteanu.

Un alt proprietar de localuri din Cluj-Napoca, Adrian Munteanu, un nefumător, mergea chiar până la susţinerea necondiţionată a interzicerii totale a fumatului, nu doar în public.

“Existenţa încă a fumatului ca drept şi practică este semnul insuficientei dezvoltări a civilizaţiei umane. Ca şi proprietar de 8 localuri în care se fumează susţin interzicerea fumatului dacă ea va fi totală şi nediscriminatorie între localuri. E fals că afacerile ar scădea astfel. Dincolo de un recul pe termen scurt, oamenii ar reveni în cârciumi, aşa s-a întâmplat în ţările care s-au emancipat, pentru că nu fumatul îi atrage, în principal, acolo, ci o acută şi firească nevoie de socializare”, credea Adrian Munteanu.

Mai puteţi citi:

Clujul, primul oraş din ţară care spune „Nu“ fumatului. Un lector universitar vrea să interzică fumatul în spaţiile publice închise. Patronii de localuri şi parlamentarii îl susţin

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite