Turismul zâmbetului frumos, în plin sezon
0Mulţi dintre clujenii care muncesc în străinătate profită de perioada concediului pentru a-şi repara dinţii acasă. Potrivit dentiştilor clujeni, în România preţurile sunt şi cu 70% mai mici ca în străinătate.
Lunile iulie şi august sunt pentru stomatologi printre cele mai aglomerate. Cabinetele le sunt luate cu asalt de cei care vin acasă, în august, în concediu, din Spania, Italia, Germania, Austria şi chiar Canada, sau de străini atraşi de preţurile mult sub media celor din afară.
Dacă nu au urgenţe, persoanele plecate la muncă în străinătate aşteaptă şi un an întreg până să ajungă la stomatolog. „Este mai rentabil să vin să mă tratez în ţară. Preţurile sunt incomparabil mai mici decât în afară, deşi medicii dentişti sunt foarte buni şi aici şi au cabinete dotate cu aparatură de ultimă generaţie", a declarat Siana Pavel, o româncă stabilită de trei ani în Italia, la Milano.
Pentru un consult, trei plombe şi un detartraj, spune clujeanca, în Italia ar fi trebuit să plătească aproape 700 de euro. În Cluj, totalul nu a depăşit 120 de euro. „Chiar şi să fi venit în ţară doar pentru ca să merg la stomatolog şi tot renta. Câştig în jur de 2.500 de euro. Nu este mult. Nu-mi permit să-mi dau toţi banii pe investigaţii medicale. Excepţie fac urgenţele. Însă cum oricum în fiecare an vin în concediu, profit că încă avem preţuri mici", a explicat tânăra.
Străinii îşi lasă dinţii pe mâna dentiştilor clujeni
Anul trecut, spune ea, i-a recomandat unei colege de serviciu, italiancă, să vină în Cluj pentru o intervenţie chirurgicală mai complicată. „A fost mulţumită şi de preţ şi de condiţii. Mi-a spus ulterior că le-a recomandat Clujul şi altor cunoscuţi pentru acest gen de servicii", a conchis clujeanca.
De partea cealaltă, unii clujeni se plâng că în această perioadă cu greu mai prind o programare la stomatolog. „Am vrut să-mi pun o plombă înainte să mă duc la mare. Nu am reuşit. Stomatologul meu m-a amânat de două ori, sub pretextul că au intervenit urgenţe, persoane care trebuie să se întoarcă în străinătate şi că nu-i poate lăsa cu lucrarea neterminată. Nu era ceva foarte grav şi m-am lăsat păgubaş", a explicat Andrei Marchiş, un inginer clujean în vârstă de 25 de ani.
Deşi recunosc că le merge ceva mai bine vara, stomatologii clujeni spun că nu de ce se plânge nici în restul anului. Turismul stomatologic este o practică des întâlnită în general în oraşul de pe malul Someşului, spun ei.
„Am de ani buni pacienţi stabili care deşi s-au mutat în străinătate, profită de concediu şi vin când sunt în ţară la consultaţie. Spun că le este mai uşor aşa din punct de vedere financiar", a explicat Sabina Neamţu, medic stomatolog la clinica „Sadent".
Şi Adrian Iancu, medic stomatolog la IancuDent, spune că preţurile din Cluj sunt de cel puţin cinci ori mai mici ca în afară. „În iulie şi august avem cei mai mulţi clienţi din străinătate", explică dentistul.
Pretenţioşi pe bani puţini
Pentru că aici tarifele sunt mai mult decât accesibile comparativ cu alte ţări din Europa şi chiar de pe continentul american, cei care vin din străinătate sunt pretenţioşi şi aleg, aproape întotdeauna, cele mai scumpe materiale.
„Atât străinii cât şi românii plecaţi să muncească peste graniţe vin acasă pentru intervenţiile mari. Majoritatea solicită lucrări protetice sau înlocuirea dinţilor lipsă", a declarat medicul stomatolog Bogdan Botezan, managerul clinicii clujene de profil, Bote-San Clinique. Presaţi de timp, cei care pracică turismul medical de acest gen, cer ca intervenţiile să fie făcute cât mai repede. „Le explicăm că nu se poate. Ca să facem ceva de calitate, trebuie timp. Totul depinde de natura problemei. Pentru un tratament ortodontic şi protetic la cinci sau şase dinţi este suficientă o perioadă de două sau trei săptămâni", a explicat medicul.
Diferenţe de mii de euro
Recent, spune dentistul, a tratat un român din Braşov, stabilit în Canada, care a stat trei săptămâni în Cluj, special pentru un implant de şase dinţi din zirconceramică, cel mai în vogă material. „Un dinte costă în Canada între 2.000 şi 2.200 de dolari. La noi, doar în jur de 400", a adăugat stomatologul. Clienţii străini nu lipsesc nici în restul anului. În afară de aceştia, spune managerul clinicii, la Cluj vin şi români din alte zone ale ţării.
De până la şapte ori mai ieftin
O plombă în Italia sau Spania ajunge la 150 euro, iar în Cluj, aceasta costă în jur de 15-25 de euro. O extracţie în ţările din Vest costă peste 200 de euro, iar în Cluj în jur de 15-30 de euro. Un implant dentar costă în Italia 1.200 - 2.000 de euro, iar în România 300 de euro. O coroană costă în Italia între 1.000 - 1.600 de euro iar în România de vreo 10 ori mai ieftin , în jur de 150 de euro. O proteză ajunge la 2.000 de euro în Italia, şi între 150 şi 350 de euro în România.