Trei reţete rapide şi delicioase cu pui
0Carnea de pui poate fi preparată în nenumărate feluri, de la fripturi crocante, şniţele, tocăniţe, salate şi până la supe delicioase. Avantajele sunt şi ele numeroase
Astfel, banalul pui poate fi gătit rapid în diverse feluri, totul depinzând de imaginaţia bucătarului. Nu în ultimul rând, preţul este avantajos, mult sub cel al cărnii de vită sau al peştelui proaspăt.
Pui întreg la cuptor cu usturoi
Puiul la cuptor poate fi o soluţie oricând, mai ales că se găteşte uşor şi într-un timp relativ scurt. Ca ingrediente ar fi necesare, alături de pui, 50 de grame de unt pentru uns tava, un kilogram de cartofi, două căpăţâni de usturoi şi 100 de mililitri de vin alb.
Prima dată se încinge cupătorul, se unge cu unt o tavă, dar şi puiul, pe toată suprafaţa lui. De jur împrejurul puiului se pot aşeza cartofii tăiaţi şi usturoiul şi se toarnă vinul deasupra, iar apoi se acoperă totul cu folie de aluminiu. După aproximativ 45-60 de minute, în funcţie de preferinţe se îndepărtează folia şi se întorc cartofii, iar desupra se poate presăra puţin rozmarin, busuioc sau alte condimente. După alte 30-45 de minute se scot puiul şi cartofii din tavă şi se poate servi masa.
Piept de pui cu smântână şi ciuperci
Ca ingrediente sunt necesare un piept de pui, 100 de mililitri de smântână şi 300 de grame de ciuperci champinion.
Prima dată, pieptul trebuie spălat şi tăiat în felii, după care se amestecă două linguri de ulei cu o linguriţă de condiment de pui şi se întinde pasta astfel rezultată peste bucăţile de carne. Ideal e ca puiul condimentat astfel să fie lăsat timp cel puţin o jumătate de oră în frigider, după care se pune în tigaie la prăjit.
Carnea trebuie pusă la foc mic aproximativ de 10-15 minute, timp în care se prepară un sos din smântână şi ciuperci. Mai întâi, ciupercile trebuie tăiate mărunt şi puse la călit, la foc mic, timp de 5-10 minute. Apoi, se adaugă smântâna, după ce s-au înmuiat ciupercile şi se amestecă. După câteva minute, în cazul în care sosul este prea subţire, se poate adăuga puţină făină şi se mai lăsă cel mult cinci minute la foc. În fine, atunci când sosul este gata, se adaugă în vas şi pieptul şi se mai lasă să fiarbă încă vreo cinci minute.
Tocăniţă de pui
Pe cât de uşor de gătit pe atât de delicioasă, tocăniţa este şi una dintre cele mai populare mâncăruri, în România şi nu numai.
Pe lângă pui, celelalte ingrediente necesare sunt ceapa, ardeii, roşiile şi pătrunjelul. După ce se taie puiul, se căleşte bine în ulei, apoi se scot din vas, se taie ceapa în bucăţele cât mai mici şi se căleşte în acelaşi ulei. Pe parcurs se adaugă ardeii tăiaţi şi se călesc, după care se feliază roşiile curăţate de pieliţă şi se pun înapoi bucăţile de carne.
Peste toate se toarnă o cană de apă şi se pune la fiert, la foc mic. Spre sfârşit se presară usturoi şi pătrunjel mărunţit, după gust, iar după alte aproximativ 10 minute se poate închide focul şi servi alături de piure de cartofi, mămăligă sau garnitură de orez.