Sute de studenţi iau cu asalt căminele din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locurile în cămin, o afacere profitabilă
Locurile în cămin, o afacere profitabilă

Sute de studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj, cu bagaje în mâini, iar unii însoţiţi de părinţi, au stat la coadă, joi, pentru a se caza în căminele studenţeşti din complexul Observator. Studenţii nu ştiu condiţiile din camere, dar preferă această variantă mai ieftină decât să stea cu chirie.

Studenţii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) sunt primii dintre cei ai universităţilor clujene care au început să se cazeze, joi dimineaţă, acţiunea fiind programată să dureze patru zile, potrivit Mediafax.

Bobocii au sosit după ora 7.00, majoritatea cu bagaje, unii singuri, iar alţii însoţiţi de părinţi, pregătiţi pentru formalităţile care începeau la ora 8.00. În faţa căminului IV, coada ajungea până pe alee, iar la uşă era plin de fete, care îşi căutau numele pe listele afişate de universitate. Timea a venit din Petroşani pentru a studia la Facultatea de Matematică şi Informatică. A plecat de acasă la 3.00 dimineaţa, însoţită de tatăl său, pentru a se caza în căminul din Observator. Are două bagaje mari, să îi ajungă pentru prima săptămână.

"Noroc că a venit tata să mă ajute cu bagajale. Dacă va fi cazul vom mai aduce şi altele, haine în special. Să vedem şi condiţiile din cămin", a spus studenta în anul I. O altă studentă, de la Construcţii Civile, a venit din Zalău însoţită de un unchi din Cluj, care a ajutat-o să se descurce prin oraş în căutarea complexului studenţesc.

"Nu ştiu cum este în cămin, ce condiţii sunt, dar am auzit că toate sunt bune. Chiar plapumă şi pernă nu mi-am adus, dar nu este exclus să le aduc săptămâna viitoare", a spus fata. Fetele nu se gândesc, deocamdată, să îşi caute o locuinţă cu chirie în oraş, ci se mulţumesc cu camera din căminul studenţesc, şi din cauza tarifului de 155 de lei pe lună, pe care îl consideră mai mult decât acceptabil. "Chiar dacă vom sta patru fete în cameră, e mai convenabil ca preţ decât o chirie în Cluj. Nu toate avem părinţi cu bani. Aşa ne mai facem prieteni, o gaşcă, ne mai ajutăm una pe alta", a spus Anca, din Baia Mare. Fata are două genţi mari petrecute peste umăr, pline cu haine, dar şi cu mâncare "de acasă". Şi în faţa căminului V era coadă. De băieţi. Radu a venit din Sebeş, Alba, fără bagaje. Are în mână doar dosarul de repartiţie a locului în cămin. "Am venit să mă cazez, iar bagajele le voi aduce duminică, strictul necesar, iar restul pe parcurs. Nu ştiu cum sunt condiţiile de cazare, nici cu cine voi sta în cameră. Sunt curios", a afirmat tânărul, student la Electronică şi Telecomunicaţii. Un alt student stă de pază lângă două genţi, aşezate pe scări la intrarea în cămin. A venit tocmai din Botoşani pentru a urma cursurile Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii.

"Nu ştiu cum arată camerele de cămin, dar, din ce am auzit, condiţiile sunt bune. Mi-am adus haine să îmi ajungă până la Crăciun. Dacă voi mai avea nevoie, îmi vor trimite părinţii pachet", a spus Petru. În faţa căminului, un student a şi lipit un afiş în care anunţă că vrea să facă schimb de loc, din căminul III în căminul IV. "Locurile sunt repartizate de facultate, s-au întocmit liste cu studenţii care au primit locuri în cămine. Deja au început micile afaceri. Parcă văd că mâine vor apărea anunţuri cu cei care vor să îşi vândă locul din cămin", a intervenit un student din Bistriţa.

La UTCN sunt înscrişi aproximativ 14.000 de studenţi la nivel de licenţă şi masterat, iar în cămine sunt asigurate circa 4.300 de locuri, în două campusuri studenţeşti cu un total de şapte cămine, în Observator şi în Mărăşti. Pentru un loc de cămin într-o cameră nemodernizată, studenţii plătesc 110 lei pe lună, iar pentru unul într-o cameră modernizată preţul este de 155 de lei, pentru studenţii de la buget. Pentru studenţii de la învăţământul cu taxă, în cazul în care rămân locuri neocupate, tariful este de 150, respectiv 220 de lei, în funcţie de cameră, nemodernizată sau modernizată.

Cazările la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB), cea mai mare din Cluj-Napoca, vor începe vineri dimineaţă, în timp ce la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) studenţii îşi vor prelua camere începând de sâmbătă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite