Studenţii români nu vor rectori după „modelul Putin“. Scopul lor: schimbarea ordonanţei de urgenţă care modifică Legea Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reuniţi la Cluj la o adunare generale, reprezentanţii studenţilor au spus, din nou, care le sunt nemulţumirile legate de prevederile ordonanţei de urgenţă care modifică Legea Educaţiei. Ei dezaprobă categoric ideea de doctorate la fără frecvenţă, nu vor rectori care să fie în funcţie timp de 16 ani şi nici ca universităţile să se transforme în fabrici de diplome.

Reprezentanţii studenţilor cer ca Ordonanţa de Urgenţă 49/2014 care modifică Legea Educaţiei să fie schimbată deoarece sunt câteva prevederi cu care ei nu sunt de acord, mai ales că nu au fost consultaţi în legătură cu modificările. 
Demersul lor vine la câteva săptămâni după ce rectorul UBB, academicianul Ioan-Aurel Pop, făcea public un document prin care detalia prevederile care le considera nepotrivite în lege şi oferea şi soluţii de înlocuire a acelor prevederi.

Fără universităţi-„moşii“

Dacă până acum o persoană putea fi în funcţia de rector maxim 8 ani, Ordonanţă de Urgenţă (OUG) 49/iunie 2014 modifică această limitare la maxim 2 mandate succesive complete.

„Rectorii vor putea să îşi dea demisia cu câteva zile înaintea finalizării celui de-al doilea mandat, după care vor putea candida din nou sau, dacă vor o vacanţă de 4 ani, vor putea folosi modelul Putin pentru a reveni în funcţia de rector - situaţii care s-au întâmplat deja în trecut. Mai mult decât atât, cadrele didactice vor putea să îşi rezerve pe viaţă scaunele de senatori universitari, transformându-se în adevăraţi moşieri care controlează şi monopolizează puterea din universitate“, susţin studenţii.

Ei sunt deranjaţi de faptul că, în aceeaşi ordonanţă, se spune că funcţiile de conducere din universitate nu sunt funcţii publice de autoritate. „Prin urmare, politicul se întoarce glorios în universităţi, aducând cu el lupte politice care vor prima interesului de dezvoltare reală a universităţilor. În contextul numeroaselor scandaluri din ultimii ani legate de modul de organizare a studiilor doctorale, Guvernul plusează şi dă acum posibilitatea obţinerii titlului de doctor şi celor care vor face cercetare de acasă, fără să fie îndrumaţi real şi constant de conducători de doctorat. Vom asista aşadar la un boom al numărului de doctori, doctori care în realitate nu au cercetat nimic pe toată perioada studiilor“, adaugă ei.

OUG-ul dă posibilitatea oricărei persoane fizice de a înfiinţa o universitate particulară. Studenţii se tem că acest lucru va duce la o scădere dramatică a calităţii sistemului de învăţământ particular şi că va crea „adevărate fabrici de diplome“ care pot funcţiona după propriile reguli.

O altă prevedere dezaprobată de studenţi este faptul că universităţile vor putea înmatricula cu 10% mai mult studenţi decât le permit resursele pe care le au la dispoziţie. „În contextul în care Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior stabileşte periodic capacitatea de şcolarizare pentru programele de studii ale universităţilor în urma unor vizite de evaluare, urmărind indicatori ca numărul de cadre didactice sau existenţa unei baze materiale adecvate studiului, Guvernul dă posibilitatea universităţilor să înmatriculeze cu 10% mai mulţi studenţi faţă de câţi ar putea şcolariza la un nivel calitativ raportat la resursele pe care le are. Mai mult, va da posibilitatea Ministerului să redistribuie preferenţial bani şi locuri pentru universităţi, în funcţie de afinităţi sau prietenii“, mai afirmă reprezentanţii studenţilor.

Tratament „comunist“

Liderii studenţilor din toată ţara, aproximativ 200 de persoane, au protestat, joi seară, pe străzile Clujului, având lipiţi plasturi negri pe gură şi cerând demisiile miniştrilor Educaţiei, Remus Pricopie, şi a celui delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu. În câteva boxe transportate de o maşină s-a auzit muzica din anii perioadei comuniste.
Principalele nemulţumiri ale liderilor studenţilor sunt legate de faptul că nu au fost consultaţi cu privire la emiterea Ordonanţei de Urgenă nr. 49/2014 care, susţin ei, „permite o serie de abuzuri în sistemul educaţional şi care afectează grav relevanţa studiilor“.

Mai puteţi citi:

Liderii studenţilor din toată ţara au protestat la Cluj: “Mihnea legea a schimbat ca să-şi ia un doctorat”

Contraatacul rectorilor din Cluj, Iaşi şi Bucureşti. Legea Educaţiei, schimbată pe furiş de Minister: se încurajează mediocritatea

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite