Soluțiile la care apelează românii în fața vacanțelor tot mai scumpe. „E singurul mod în care pot economisi”

0
Publicat:

Românii caută zi de zi soluții disperate ca să facă față scumpirilor și erodării nivelului de trai, dar chiar și așa mirajul concediilor este irezistibil. Și pentru că vacanțele sunt tot mai scumpe, oamenii caută să se adapteze și să economisească din puținii bani care îi au la dispoziție.

Grecia este printre destinațiile preferate ale Românilor. FOTO Pixabay
Grecia este printre destinațiile preferate ale Românilor. FOTO Pixabay

Cu câteva luni înaintea sezonului estival, românii caută cele mai bune oferte de vacanțe cu discounturi, dar mulți dintre ei trebuie să găsească și soluții pentru a și le putea permite. Este și cazul unei femei care a cerut un sfat în acest sens de la membrii grupului de Facebook Buget de familie.

„Bună tuturor! Sper să îmi fie aprobată postarea. S-a tot discutat pe grup de moduri de economisire, cont de economii, dobânzi, investiții etc și am învățat foarte multe lucruri. Însă, noi vrem să economisim o sumă relativ mică de bani (aproximativ 2.500 euro sau echivalentul în lei) în 6 luni pentru un scop bine definit (anume un concediu). Care credeți că e cea mai bună variantă de a economisi această suma strict în această perioadă? Ideea e că el va trebui să achite concediul cu cardul sau. (îi va fi decontat ulterior un procent 25% de la locul de la muncă și asta i se impune)”, a scris femeia.

În continuare, ea a venit cu alte detalii și cu o întrebare complementară. „Eu am zis să mergem pe clasicul "banii la saltea", punem în fiecare lună și în august îi punem toți pe cardul lui, plătește și aia e. Dacă e să facem așa, e bine să îi avem în lei sau în euro? Eu aș zice euro, e mai puțin tentant să ne băgăm în ei și oricum ne vor fi utili, deoarece vacanța e în Europa. Totuși, la cum variază moneda, să nu umblăm să cumpărăm euro în fiecare lună, eventual pierdem pe comisioane destul mult.

Jumătatea masculină s-a gândit să deschidă un cont în euro. Dar aici sunt comisioane de administrare destul de mari, pentru 6 luni nu știu dacă e avantajos. Sau e rentabil să își facă un card Revolut, să pună acolo și să nu ne doară capul? Exclus să îi lăsăm pe cardurile noastre de salarii.

Ambiții mari, resursele mai puțin

Și nu s-a oprit aici. Românca a adăugat că și-a propus să pună deoparte suma de 400 de euro în fiecare lună, ceea ce este însă foarte greu având în vedere că veniturile familiei sunt relativ modeste.

P.S. Avem și alte economii (bani ca să fie acolo), dar nu am vrea să ne băgăm în ei. Aceia nu au scop și, să fiu sinceră, ne zgârcim să punem bani acolo. (Bine, nici nu avem salarii așa mari). Totuși, mi-am propus să ne forțăm, să mai strângem cureaua și să adunăm bani pentru un scop bine definit. Poate așa ne ținem de treabă și ne bucurăm și de o vacanță bine meritată la final. Dacă vedem că ne iese, mai facem. P.S.2. deja mă doare capul când mă gândesc că ar trebui să punem deoparte 400 de euro lunar, pe lângă ce economisesc eu deja lună de lună (banii ăia care nu niciun scop, dar să fie pentru zile negre), Mai mâncăm apă, paie și bătaie, dacă e. Dar suntem ambițioși", a completat ea.

Totuși, ținta de 400 de euro economisiți lunar, echivalentul a 2.000 de lei reprezintă un pariu ambițios pentru ea, în condițiile în care veniturile cumulate ale familiei sunt de 6.000 de lei.

„Sper să putem pune. Avem cam 6.000 lei împreună + bonuri de masă. Dar nu avem copii, nu avem rată la casă și nu plătim chirie. Avem doar o rată în altă parte, dar nu e așa mare și plătim factura de curent a mamei și o parte din facturile soacrei. În rest, doar cheltuielile noastre lunare: întreținere, facturi gaz, curent, abonamente telefon, internet, mâncare. Luna asta voi termina și cu renovarea bucătăriei, deci din martie banii pe care îi băgăm în bucătărie vor putea merge spre vacanță. Economiile de până acum vor putea merge către o urgență, dacă va fi cazul. Ideea e că ne dorim mult această vacanță și cred că dacă ne limităm puțin timp de 6 luni, e realizabil. Până la urmă, mai mergem la masă la soacră, și așa e singură și se bucură să aibă companie", e tabloul complet expus de femeie.

Sfaturi peste sfaturi

Postarea ei și-a atins ținta, iar în scurt timp a devenit virală și a atras o mulțime de răspunsuri. Membrii grupului au venit cu idei, sugestii și sfaturi. Nu au lipsit nici glumele, unele reușite. „Eu când vreau să am bani deoparte îi dau împrumut”, a glumit cineva.

Cele mai multe răspunsuri au fost însă serioase. O altă femeie i-a recomandat să schimbe toți banii puși deoparte în monedă europeană: „Eu dacă îi am în lei mă bag în ei, dacă îi am în euro nu mă bag. Probabil nu e neapărat rentabil să îi schimb, dar la câteva mii de euro, mai bine pierd cât e comisionul ăla, decât să nu am nimic. Acum nu știu ce salarii aveți voi ca să poți pune 400 de euro pe lună deoparte. Că aia înseamnă aproape 2.000 de lei. Urmăresc și eu mai multe tehnici, dar cea cu euro funcționează la mine.”

Au existat însă și alte idei. „Eu îți recomand să te înscrii la un CAR cu o dobândă rentabilă. E singurul mod în care eu una pot economisi”, i-a spus cineva.

Există și internauți care preferă să țină banii economisiți „la saltea” și au sfătuit-o să procedeze la fel. „Eu aș proceda așa, aș calcula cât trebuie să pun deoparte în fiecare lună și primul lucru după primirea salariilor aș putea deoparte suma respectivă, ca și cum nu i-aș avea, apoi din restul banilor aș face un buget clar, utilități x lei, mâncare y lei și alte cheltuieli sau cheltuieli neprevăzute. La început va fi mai greu, dar dacă va creați obișnuința și aveți scopul precis sunt sigură că veți reuși. În ce privește moneda în care economisiți, dacă vă trebuie euro, economisiți în euro, sunt case de schimb unde prețul e un pic peste cursul BNR. Și da, i-aș ține la saltea, nu în depozite."

Evident, alții i-au recomandat exact pe dos, în timp ce alte voci i-au sugerat să nu schimbe leii în euro. „Eu de obicei fac depozite bancare" și „Nu aș recomanda schimbul valutar, cel puțin momentan sunt diferențe destul de mari lei-euro. Eu de obicei fac depozite bancare pentru perioade de 6 respectiv 9 luni, dobânzile variază între 7% și 9,5%. Mai sunt și alte bănci cu dobânzi bune, studiază puțin piața, iar după decizi care este cea mai potrivită pentru voi”, au fost doar câteva opinii din nenumăratele postate pe grup.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite