Şcoală din Cluj, dotată cu sistem de iluminat cu led-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala Ion Creangă din Cluj-Napoca, unde învaţă peste 1.000 de elevi, a fost dotată cu sistem de iluminat cu leduri. iluminatul cu led are o durată de viaţă de câteva ori mai mare faţă de sistemele clasice, între 50.000 şi 100.000 de ore de funcţionare, şi o luminozitate superioară, respectiv 98% din cea naturală.

„Studiile au demonstrat că, indiferent de ciclul de învăţământ, de la cel primar şi până la cel universitar, un sistem de iluminat corespunzător poate contribui în mod simţitor la ridicarea nivelului de învăţare. Altfel spus, lumina adecvată creează o atmosferă de studiu prietenoasă, impulsionând astfel nivelul de concentrare şi înţelegere a informaţiilor transmise la ore. Pe lângă acestea, dacă vorbim despre sisteme de iluminat bazate pe tehnologie led, avantajele pot fi cuantificate prin scăderea facturii la energie, dar şi prin contribuţia la eforturile de reducere a emisiilor de CO2”, se arată într-un comunicat E.ON România.

Prin proiectul „Energie în şcolile copilăriei”, derulat încă din anul 2012 de compania E.ON România, au fost investite peste 3,5 milioane de euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor de studiu şi efici-entizarea consumului de energie prin iluminarea bazată pe tehnologie led a sălilor de clasă.  Până în prezent, programul a acoperit 63 de unităţi şcolare din 18 judeţe, având circa 40.000 de elevi şi profesori drept beneficiari di-recţi. În total au fost montate 32.500 de corpuri de iluminat noi şi 80.000 tu-buri led. 

Corpurile de iluminat cu tehnologie led aduc o economie semnificativă de electricitate pentru iluminat, ceea ce se traduce pentru beneficiari prin facturi mai mici pentru energia electrică. Mai mult, iluminatul cu led are o durată de viaţă de câteva ori mai mare faţă de sistemele clasice, între 50.000 şi 100.000 de ore de funcţionare, şi o luminozitate superioară, respectiv 98% din cea naturală. 

9 şcoli 

Proiectul a continuat şi în acest an în 9 şcoli din judeţele Cluj, Timiş, Alba, Neamţ, Botoşani şi Suceava, fiind înlocuite 5.000 de corpuri de iluminat şi montate 12.000 de tuburi led, în urma unei investiţii de 550.000 de euro de care vor beneficia circa 5.300 de elevi şi profesori.

“Ne implicăm constant în proiecte de responsabilitate socială destinate co-munităţilor în care activăm, iar susţinerea educaţiei este una dintre direcţiile strategice urmărite în cadrul acestor preocupări. Dorim să contribuim activ la formarea generaţiei viitoare, la creşterea performanţelor şcolare şi la îmbunătă-ţirea condiţiilor din sălile de curs”, a declarat Anca Dragu, Director General Adjunct E.ON România.

Proiectul s-a desfăşurat în perioada aprilie-octombrie, finalizarea lui fiind marcată luni, 21 octombrie, la Şcoala Gimnazială “Ion Creangă” din municipiul Cluj-Napoca, o instituţie cu o istorie de aproape 50 de ani unde învaţă peste 1.000 de elevi. 

“Acest proiect iniţiat şi finanţat de către compania E.ON este extraordinar! Elevii şi profesorii şcolii noastre au săli de clasă mai primitoare datorită faptul că iluminatul cu led este economic, ecologic, durabil şi confortabil. Factura la energie electrică este substanţial mai mică, ceea ce înseamnă costuri mai mici pentru şcoala noastră”, spune prof. Camelia Sîncrăian Pop, director al şcolii „Ion Creangă” din Cluj Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite