Român din Beverly Hills după alegeri: „Atmosfera e încărcată, aici s-au cheltuit 4 milioane de dolari pentru protecţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Mantea este un om de afaceri român de succes din California. FOTO: Arhiva personală
Paul Mantea este un om de afaceri român de succes din California. FOTO: Arhiva personală

Paul Mantea, om de afaceri român rezident în Beverly Hills, oraşul vedetelor de la Hollywood şi unul dintre cele mai selecte oraşe din SUA, susţine că atmosfera din America este „destul de încărcată”, având în vedere că „aici s-au cheltuit 4 milioane de dolari pentru protecţia specială a oraşului”.

Paul Mantea s-a stabilit în SUA în 1994. A studiat la Universitatea de Sănătate Loma Linda din San Bernardino, California şi este un om de afaceri de succes care şi-a mai deschis două firme în perioada administraţiei Trump. Acum, el administrează o şcoală de stilişti, o firmă care comercializează vodka şi o firmă în domeniul automotive. Locuieşte într-unul dintre cele mai selecte oraşe din California - Beverly Hills, cunoscut pentru faptul că aici îşi au reşedinţa multe vedete din domeniul cinematografiei.  

Mantea a declarat pentru „Adevărul” că a fost handbalist la mai multe echipe româneşti şi străine, că în America a început ca simplu ajutor de ospătar pe o navă de croazieră, iar în prezent deţine patru firme cu peste 200 de angajaţi, printre care cercetători de la NASA şi SpaceX cu care lucra pentru producerea unor pachete de baterii ultra-performante pentru industria grea (camioane, autobuze, şalupe împingătoare, baterii pentru reţeaua de înalta tensiune).


„Adevărul” a vorbit cu Paul Mantea despre alegerile din SUA, despre candidaţi şi despre ce crede că va urma. 

Care este atmosfera în aceste momente în statul în care locuiţi?


Atmosfera este destul de încărcată, BLM-ul a făcut ca tensiunea să crească, dovada, susţinătorii lui Trump sunt cu mult mai mulţi decât au prezis sondajele. Şi aici, în Beverly Hills, s-au cheltuit 4 milioane de dolari pentru protecţia specială a oraşului.  

Ce aşteptări credeţi că au românii din SUA de la viitorul preşedinte al SUA?


Mai mult ca sigur toţi se aşteaptă ca SUA să continue sprijinul militar şi economic, garantând protecţia împotriva expansionismului Rusiei. 


Ce aşteptări aveţi dumneavoastră?


Dacă iese Biden, aştept că acesta să nu uite ce înseamnă America, să nu se lase influenţat de mişcarea puternică de stânga care a infectat partidul Democrat.  

Românii au, de mult timp, o nemulţumire faţă de SUA pentru faptul că nu s-au scos vizele. Credeţi că alegerea unuia sau a altuia dintre cei doi candidaţi va face vreo diferenţă?


Absolut niciuna. Sunt repere stabilite de Departamentul de Stat care determină când românii vor fi acceptaţi fără vize în State.  

„Biden este ca o maşină cu termenul de garanţie expirat”

În calitate de român care trăieşte în SUA, cum îi vedeţi pe cei doi candidaţi?


Biden este ca o maşină cu termenul de garanţie expirat, nu ştii dacă o să mai pornească dimineaţa. Din cauza acestei vulnerabilităţi, cei din cercul lui o să ajungă să-l manipuleze. Trump este exact opusul, foarte independent, energic, încearcă să elimine status quo-ul din Washington. 

Trump le-a pus gând rău imigranţilor din Mexic, vrând să construiască celebrul zid. Cum au fost trataţi ceilalţi imigranţi în SUA în perioada Trump?

Eronat, zidul este mai mult pentru cei din America Centrală, mexicanii au o imigraţie negativă (mulţi se întorc acasă). Focus-ul lui Trump a fost să aducă job-urile înapoi la americani, imigranţii au fost importanţi doar dacă au venit legal şi sunt folositori societăţii. 


Care este alternativa cu care a venit Biden?


Interesant de urmărit, nu a dat prea multe detalii. 

„Pot să spun că Trump a făcut o treabă bună”


Probabil că unul dintre cele mai importante argumente atunci când oamenii votează este starea economiei. Cum aţi perceput dvs că a mers economia în SUA în ultimii 4 ani?
 

Pot să spun că Trump a făcut o treabă bună, personal am avut de beneficiat de pe urma economiei din ultimii patru ani, am lansat încă două companii, viitorul arăta bine.


Una dintre problemele care au zguduit lumea în ultima perioadă este pandemia de COVID-19. Cum credeţi că a fost gestionată pandemia în SUA de administraţia Trump? 


Având în vedere că am legături strânse cu cercetători de nivel mondial, oricine ar fi fost la conducere nu ar fi putut schimba mersul pandemiei. OMS-ul a fost prins pe picior greşit, “experţii” şi-au dat cu stângu’n dreptul neavând o idee clară despre acest virus. În cercurile virusologilor se vorbeşte din ce în ce mai mult despre o armă biologică lansată de China. Trump ştie asta şi vrea să-i facă să plătească daune aduse economiei mondiale. Virusul nu o să dispară, vor fi valuri de focare în toate colţurile lumii, cu sau fără carantină în următorii ani, vaccinul sau un tratament vor face lumea să se întoarcă la o normalitate.  



Majoritatea alegătorilor americani pun un foarte mare preţ pe familie, pe credinţă. Credeţi că din această perspectivă, unul dintre cei doi candidaţi iese mai bine?


Clar republicanii stau mai bine la acest capitol, votul conservatorilor s-a dus mai totdeauna la ei. Avortul este cel mai disputat subiect dintre liberali şi republicani, dreptul la alege faţă de moralitate. Trump şi Biden au un subiect comun, şi anume trecutul lor pestriţ cu afaceri de familie cel puţin dubioase cu guverne străine.

„Marea diferenţă de opinie dintre democraţi şi republicani, subiectul ajutorului social”


Una dintre cele mai disputate probleme în administraţia Trump a fost sistemul de asigurări de sănătate -„ Obamacare”. Cum vedeţi această problemă? Cine credeţi că are dreptate? Trump a promis americanilor că va crea locuri de muncă şi va aduce facilităţi întreprinzătorilor privaţi şi va descuraja „nemunca”, ajutoarele sociale exagerate? 
 

Cea mai mare diferenţă de opinie dintre democraţi şi republicani este subiectul ajutorului social. S-a văzut diferenţa acum cu ajutoarele date celor care şi-au pierdut serviciul din cauza virusului. Problema a venit în momentul în care cei care nu munceau primeau mai mult să stea acasă decât dacă se duceau la muncă şi chiar mai mult decât cei care erau deja la muncă (ideea democraţilor) prin urmare, a avut un rezultat dezastruos, oamenii alegeau să nu se întoarcă la muncă după carantină. Asta e o poveste veche cu ajutoare sociale exagerate care-i fac pe oameni dependenţi de ajutor de la guvern şi în felul acesta sunt o masă uşor de manevrat la alegeri. Extrema stângă din partidul democrat încearcă să schimbe tot sistemul capitalist şi să-l înlocuiască cu un sistem socialist de tip chinezesc.



În ceea ce priveşte politica externă, Trump a fost acuzat de presa pro-democrată de legături prea apropiate cu Rusia. De asemenea, relaţia lui bună cu dictatorul din Coreea de Nord a fost criticată. Cum vedeţi dvs politica externă pe care a dus-o Trump?

Trump, pe plan extern, a avut o serie de succese, cel mai mare fiind pacea dintre Israel şi ţările arabe. Cu Coreea de Nord consider că o pace e mult mai bună decât un război dezastruos pentru noi şi cei din zonă, indiferent dacă s-a făcut cu o şedinţă foto de imagine pentru dictator. 

Dar politica pe care a avut-o vis-a-vis de România?


Lui Trump îi place să-i fii loial. Iohannis a înţeles asta, a jucat cărţile corect şi nu a avut nimic de pierdut, din contră.   


Am citit anumite opinii care spuneau că venirea lui Trump la Casa Albă a fost şi o reacţie la corectitudinea politică şi discriminarea pozitivă exagerate faţă de minorităţi promovate de democraţi. Cum vedeţi aceste chestiuni? Credeţi că există acum în SUA o atitudine rasistă a poliţiei faţă de minorităţi, având în vedere scandalul George Floyd? Dumneavoastră aţi simţit vreodată o atitudine xenofobă din partea autorităţilor americane cu care aţi interacţionat? Ce părere aveţi despre mişcarea Black Lives Matter şi modul în care au fost gestionate de autorităţi?
 

Extrema stângă din partidul democrat încearcă să schimbe tot sistemul capitalist şi să-l înlocuiască cu un sistem socialist de tip chinezesc cu control ridicat asupra populaţiei. Ca să schimbi un sistem îţi trebuie o revoluţie care să mişte o cât mai mare parte a populaţiei. Oportunitatea a venit cu incidentul George Floyd care a dus la mişcări ample de stradă. Din păcate pentru democraţi, acesta a avut un efect de bumerang asupra votanţilor care şi-au văzut valorile americane ameninţate, prin urmare a rezultat un vot masiv dat lui Trump care s-a poziţionat împotriva BLM şi altor mişcări de extremă stangă. Nu cred că există o problemă rasială în America 2020, ci mai degrabă o unealtă de manevră electorală a democraţilor.  


 

Care dintre candidaţi vi se pare mai apropiat de valorile şi principiile în care credeţi şi de ce?


Nici unul. Din păcate, aceste alegeri s-au dat între două sisteme diferite. Eu mă pot identifica cu valorile unui free market, cu un guvern cât mai mic care nu se bagă în viaţa mea şi care gestionează banii plătiţi din taxe pentru proiecte de care beneficiem cu toţii, nu pentru plata unor funcţionari care împânzesc guvernul la ora asta. 



La final, o întrebare cu răspuns alternativ. Dacă Trump continuă la Casa Albă ce credeţi că se va întâmpla. Dar dacă Biden vă câştiga?

Daca Trump continuă, vom asista la o continuare a politicilor începute în ultimii patru ani. Dacă Biden câştigă, o să fie interesant pentru că republicanii încă deţin Senatul, mai mult ca sigur o să fie blocat la toate propunerile de schimbare, cel mai important blocaj fiind la Curtea Supremă, ne-având armele necesare să schimbe balanţă ideologică. S-ar putea să aibă o surpriză neplăcută şi să devină un preşedinte impotent.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

De ce l-ar fi preferat pe Trump majoritatea românilor emigraţi în SUA

Antreprenor român de succes din SUA: „Trump, o aberaţie istorică”. De ce crede că Biden va elimina vizele pentru români

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite