Proiect european de 31 de milioane de lei pentru reabilitarea celui mai mare parc din Cluj-Napoca
0
Cel mai mare parc din Cluj-Napoca este reabilitat din fonduri europene, respectându-se planurile celebrului medic Iuliu Haţieganu. Lucrările, în valoare de 31 de milioane de lei, bani de la UE, se vor finaliza anul acesta.
Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, derulează lucrări în cadrul proiectului „Reabilitare Campus – Facultatea de educaţie fizică şi sport din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca”, lucrări demarate în luna februarie 2014. Până în prezent au fost finalizate toate procedurile de achiziţie a lucrărilor prevăzute prin proiect, inclusiv cele ale dotărilor, după evaluarea ofertelor depuse. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, Axa prioritară 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.4 – „Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. Valoarea totală a proiectului este de 31.712.688 Ron din care contribuţia Uniunii Europene de 21.289.445 Ron, a Guvernului României de 3.256.032 Ron şi contribuţia Beneficiarului de 7.167.210 Ron.
Obiectivele proiectului
Proiectul cuprinde următoarele obiective de construcţii: Extinderea spaţiilor de învăţământ prin supraetajarea clădirii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, rezultând 390 de locuri de curs nou create; Reabilitarea reţelelor de apă, canalizare şi hidranţi din incinta parcului ,,Iuliu Haţieganu”; Reabilitarea şi modernizarea a cinci terenuri de sport cu suprafaţă sintetică, nocturnă şi tribune, un teren de fotbal cu gazon sintetic în mărime omologabilă cu tribună, nocturnă şi tabelă de marcaj; Reabilitarea căilor de acces, alei şi rigole în parcul ,,Iuliu Haţieganu”; Refacerea sistemului de iluminat exterior şi a infrastructurii electrice subterane.
Plan iniţial propus de Iuliu Haţieganu
Încă din etapa de scriere a proiectului, o importanţă majoră a fost acordată păstrării planului iniţial propus de profesorul Iuliu Haţieganu, lucrările de reabilitare fiind proiectate şi implementate respectându-se statutul de monument de arhitectură interbelică al parcului sportiv. În vederea păstrării spaţiului dendrologic din cadrul parcului sportiv ,,Iuliu Haţieganu”, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a contractat un studiu dendrologic în luna iulie 2012, în urma căruia s-au identificat şi cartografiat 2060 arbori de foioase şi conifere. Rezultatul acestui demers a fost elaborarea unei hărţi a vegetaţiei parcului, cu evidenţa şi localizarea prin GPS a fiecărui exemplar.
Finalizare la sfârşitul anului
Eventualele modificări ale spaţiului dendrologic ce coincid cu perioada de implementare a proiectului sunt gestionate de o comisie formată în scopul evaluării stării de sănătate a arborilor de pe domeniul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). Din cadrul acesteia fac parte specialişti dendrologi din cadrul Grădinii Botanice şi din cadrul UBB. În urma evaluărilor, comisia întocmeşte un plan anual de îndepărtare a arborilor bolnavi şi îmbătrâniţi, responsabil pentru acestă activitate fiind Serviciul Spaţii Verzi şi Baze Sportive din cadrul UBB. Studiului dendrologic contractat de UBB recomandă înlocuirea treptată a unui număr de 70 de arbori bolnavi cu puieţi din aceeaşi specie pentru păstrarea hărţii dendrologice a parcului sportiv. Lucrările de reabilitare sunt planificate să fie finalizate până la sfârşitul lunii septembrie 2014.
Citeşte şi