Primul oraș românesc cu autobuze alimentate cu hidrogen. Proiectul costă 120 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujul va fi primul oraș din România în care vor circula autobuze cu hidrogen. Într-o primă fază ar urma să fie achiziționate câteva zeci de astfel de autobuze.

Emil Boc vrea autobuze cu hidrogen la Cluj. FOTO Facebook / Emil Boc
Emil Boc vrea autobuze cu hidrogen la Cluj. FOTO Facebook / Emil Boc

Primăria Cluj-Napoca intenționează să investească în mai multe autobuze cu hidrogen, nepoluante, care s-ar adăuga la flota electrica a orașului, alături de tramvaie, troleibuze și autobuze electrice.

„Am avut ocazia să testez aceste autobuze cu hidrogen. Sunt doar 160 în lume, dar industria merge mai departe. Costurile sunt mai mari pentru stațiile de încărcare față de cele necesare autobuzelor electrice. Dar încărcarea durează doar 7 minute pentru 150 de km. Acesta este viitorul. Uniunea Europeană este dispusă să acorde stimulente și noi ne-am înscris pe această linie de a achiziționa autobuze electrice, dar și cu hidrogen”, a spus Emil Boc.

Deocamdată nu se știe cu exactitate câte astfel de mijloace de transport public vor fi achiziționate, dar potrivit primelor estimări ar fi vorba de un lot de 25 de autobuze. În principiu, suma disponibilă, cel puțin într-o primă fază, ar fi de 120 de milioane de lei. Prețurile autobuzelor cu hidorgen pornesc de la 500.000 de euro. 

„În curând ar urma să se lanseze o licitație pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru achiziția de autobuze cu hidrogen. Atunci vom ști cu exactiate câte astfel de autobuze pot fi cumpărate”, a explicat Iulia Perșa, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Potrivit spuselor sale, vor fi utilizate fonduri europene, dar și fonduri proprii, de la bugetul local.

Clujul, primul și la autobuzele electrice

Clujul a fost primul oraș car a achiziționat autobuze electrice. În 2018, Compania de Transport Public (CTP) din Cluj a introdus în circulaţie autobuze electrice, marcând o premieră în România. Între timp au fost achiziționate 41 de autobuze electrice, o parte din fonduri europene, iar celelalte din fonduri elvețiene.

În viitorul apropiat, Clujul intenționează să mai achiziționeze cel puțin 40 de autobuze electrice articulate, lungi de 18 metri. Câștigătorul licitației va fi stabilit peste mai puțin de o lună. „Până în 8 noiembrie se pot depune oferte pentru achiziționarea a 40 autobuze electrice”, a adăugat Iulia Perșa.

Durata contractului este de maximum 11 luni – termen de livrare pentru autobuze, 6 luni - termen de livrare pentru stațiile de încărcare lentă, 9 luni – termen de livrare pentru stațiile de încărcare rapidă, se precizează în anunțul din SEAP. Valoarea estimată a contractului este de 145,91 milioane de lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite