Povestea care a făcut-o să plângă pe o turistă americană din România. „Nu ne așteptam să ni se întâmple atât de repede” VIDEO

0
Publicat:

O familie de americani a postat pe Youtube mai multe clipuri din excursia lor în România, care au devenit virale. Ei au vizitat printre altele, Cluj, Turda, Maramureș, București, Brașov sau Bran.

Lenka a izbucnit în lacrimi în timpul vizitei sale în Maramureș. FOTO Captură video
Lenka a izbucnit în lacrimi în timpul vizitei sale în Maramureș. FOTO Captură video

Jason, Lenka, Alex și Mia, o familie de americani - părinții și doi copii - au decis să călătorească prin lume. Spun că își doresc să cunoască noi culturi, gastronomii, muzică și moduri de viață și că nu au planuri de călătorie, nu își fac itinerarii, au doar 4 bagaje de mână și atât.

Ajunși în Maramureș, ei au remarcat de la început faptul că se află într-un spațiu în care tradițiile sunt păstrate încă, la fel și cultura. Cei patru americani s-au cazat într-o casă tradițională din lemn din Breb, au stat câteva nopți acolo.

Suntem în cel mai autentic sat din România”

„Suntem în Breb, Maramureș, iar această localitate este cel mai autentic sat din România. Este locul unde timpul s-a oprit. Zici că te-ai întors înapoi în timp o mie de ani. Pentru că aici viața e exact cum era pe timpuri și suntem recunoscători că încă păstrează cultura locului”, a spus Lenka.

Jason a dat asigurări că Maramureșul este un loc aparte în România și că restul țării, sau cel puțin o parte din ea, este „destul de“ modernă.

Probabil că atunci când priviți acest video, veți crede că așa este toată România. Locul ăsta arată și se simte foarte vechi și evident că nu este așa peste tot în România. Mare parte din țară este, de fapt, destul de modernă, au chiar unul dintre cele mai rapide rețele de internet din întreagă lume. Dar acesta este un loc special. E un loc în care se încearcă păstrarea originilor și este un loc foarte, foarte special”, a mai afirmat el.

La rândul ei, Lenka a remarcat vestitele porți maramureșene și modul în care își duc viața sătenii: „Oamenii de aici se gospodăresc singuri în totalitate. Tot ceea ce mănâncă este produs în gospodăriile lor. Este uimitor. Fiecare poartă de lemn este sculptată manual. Priviți toate aceste detalii. Fiecare casă are o astfel de poartă de lemn.”

Impresionați până la lacrimi

A intrat apoi într-o curte unde a fost întâmpinată de o femeie în vârstă. În încercarea de a comunica, Lenka a folosit opțiunea de Google Translate pe telefon. Femeia le-a răspuns la câteva întrebări și le-a povestit că a muncit mult toată viața, apoi le-a spus că a rămas văduvă și că soțul ei a fost miner la Cavnic timp de 25 de ani. Povestea ei i-a impresionat până la lacrimi pe americani.  

Auzisem că oamenii de aici sunt incredibil de ospitalieri. Uau! Aceasta este casa ei! Suntem atât de bucuroși că am întâlnit-o pe Ana, are așa o inimă bună! Este o experiență incredibilă. Știam că oamenii de aici sunt calzi și buni, că te invită în casele lor, dar chiar nu ne așteptam să ni se întâmple asta atât de repede, cum am ajuns aici”, a spus ea vizibil emoționată.

De altfel, și ceilalți membri ai familiei au vărsat lacrimi, sub imperiul emoției.

A fost o experiență incredibilă, așa cum nu cred că am avut vreodată în toată viață mea. Nu suntem pe aici de multă vreme, dar ne-am simțit chiar ca acasă. Mi se pare ironic faptul că am folosit tehnologia secolului 21 - translaterul Google - ca să putem purta această conversație în acest sat de secolul 17. Dar Google Translate ne-a ajutat acum să trăim momente speciale. Bun venit în Breb!

Senzația este neobișnuită. Într-un mod bun. Este un loc unde chiar simți omenia și bunătatea cu care oamenii se tratează reciproc. Când vezi oameni cu care există o barieră din cauza limbajului, dar de fapt nu e niciun obstacol, e extraordinar”, a adăugat Jason.

Și Mia, fetița cuplului, s-a arătat impresionată până la lacrimi de modestia și de felul în care trăiește femeia cu care a empatizat. „Chiar și cu atât de puțin, e cea mai fericită femeie din câte am văzut”, a spus ea.

Cimitirul unde lacrimile sunt înlocuite cu hohote de râs

Ajunși la Budești, Lenka a admirat o biserică de lemn păstrată excelent de aproape 400 de ani: „E greu să transpui în imagini Maramureșul fără să arăți bisericile din lemn. Suntem în Budești, în față unei biserici din lemn din 1643. Bisericile de lemn din Maramureș sunt recunoscute pentru acoperișurile lor înalte și ascuțite. Majoritatea sunt ortodoxe, unele dintre ele sunt catolice.”

Și Cimitirul Vesel de la Săpânța a produs o impresie deosebită asupra membrilor familiei. Unic în lume, cimitirul i-a surprins și impresionat în egală măsură pe cei patru americani.

Să faci glume pe seama oamenilor este considerat în mod normal nepoliticos. Dar nu și în acest micuț sat din România - Săpânța, unde oamenii au învățat să îmbrățișeze umorul și veți vedea cât de curând de ce. Suntem la Cimitirul Vesel, care este probabil cel mai fericit cimitir din lume. Ca să intrăm aici a trebuit să plătit bilet, care este 5 lei, ceea ce înseamnă un dolar de persoană”, a explicat Lenka.

Jason a completat-o cu sinceritatea de care a dat dovadă și anterior: „Vă spun sincer că n-am mai văzut un cimitir că acesta. E plin de culoare și în mod clar e foarte mult umor aici, pe care noi nu prea îl înțelegem pentru că nu vorbim limba română.

În mod normal, cimitirele sunt locuri triste. Însă acest loc celebrează viața. În Maramureș te simți că într-o poveste. Este un loc unde tradițiile sunt încă vii, unde oamenii te invită în viețile lor fără să aștepte nimic de la tine. Pentru noi, Maramureș este sufletul României”, a concluzionat Lenka.

„E ca în Star Wars sau Star Trek”

Americanii au vizitat și Salina Turda, obiectiv tot mai popular printre turiștii străini. Dacă în Maramureș s-au simțit întorși în Evul Mediu, aici totul le-a lăsat impresia unei proiecții SF în viitor.

„Trebuie să va spun că imediat ce intri în acest tunel, începi să simți încântarea legată de acest loc. Mergem de ceva minute, dar ești imediat transportat în acest mediu subteran aproape futuristic. Locul ăsta e o nebunie! O cavernă subterană gigantică, cu lumini moderne și futuristice. Salina Turda este un parc SF de distracții care este subteran, la 120 de metri adâncime. N-am mai văzut așa ceva până acum. Totul arată foarte futuristic, ca în Star Wars sau Star Trek. Am văzut multe peșteri, dar niciuna că asta. Asta este la un alt nivel. Iar dacă ești în România e absolut obligatoriu să vii să vizitezi Salina Turda”, au punctat americanii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite