Plângere pentru tentativă de omor pe numele poliţistului care ar fi desfigurat un schior cu un box. Poliţia Cluj îi protejează trecutul disciplinar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Rus este acuzat de tentativă de omor. FOTO: Arhivă personală
Claudiu Rus este acuzat de tentativă de omor. FOTO: Arhivă personală

Pe numele poliţistului Claudiu Rus a fost depusă plângere penală pentru tentativă de omor. Agentul de la Serviciul de Investigaţii Criminale al Poliţiei Cluj este acuzat că a lovit un cujean cu un pumnal tip box atât de tare încât acesta a avut nevoie de operaţii complicate pentru reconstrucţie facială. Poliţia Cluj refuză să comunice abaterile disciplinare ale acestuia care au legătură cu fapte de violenţă.

Florin Opriş, schiorul care a fost lovit de poliţistul Claudiu Rus cu pumnul având o rozetă, armă albă folosită de interlopi, a depus plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, sub acuzaţia de tentativă de omor.

În plângere se arată că „în urma agresiunilor, lipsite de orice justificare, a căror victimă a fost dl. Opriş, acestuia i-a fost fracturată cutia craniană în multiple locuri, având nevoie de o serie de intervenţii chirurgicale în vederea introducerii a trei plăcuţe de titan pentru susţinerea oaselor distruse şi apoi pentru reconstrucţia feţei. Certificatul medico-legal arată faptul că dl. Opriş a prezentat leziuni traumatice care necesită 28-30 zile de îngrijiri medicale, leziuni care pot data din 19.01.2020”, relatează Ştiri de Cluj.
 

În ciuda faptului că în presa clujeană au apărut informaţii conform cărora poliţistul Claudiu Rus ar mai fi fost sancţionat disciplinar pentru că ar fi agresat mai multe persoane, Poliţia Cluj refuză să dea publicităţii aceste abateri:
 

 „Abaterile disciplinare săvârşite pe parcursul carierei de către un funcţionar public cu statut special, anume identificat, fac parte din categoria informaţiilor care conţin date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului(UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi fac parte din categoria informaţiilor exceptate de la accesul liber, fapt pentru care nu pot fi comunicate”, se arată într-un răspuns pentru „Adevărul”. 

Până acum, nici Poliţia şi nici Parchetul nu au comunicat începerea urmăririi penale a poliţistului. 

Astfel de arme periculoase, cum ar fi pumnalul tip box, pot fi cumpărate la liber şi sunt la un click distanţă pentru oricine. 

cluj pumnal

Folosidea pumnalului tip box, infracţiune. Arme albe la un click distanţă

Într-un răspuns pentru „Adevărul!”, IPJ Cluj menţionează:
 

„Art. 372 din Codul penal incriminează  ,,Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”. Conform acestui articol, fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun – cuţit, pumnal, box sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire  -  se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă (alin.1). De asemenea, folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”. 
 

Astfel, de obiecte se pot cumpăra chiar şi online, fiind la un click distanţă, fie că vorbim despre pumnale tip box, steluţe ninja, macete sau bastoane telescopice. 

Poliţia precizează că achiziţionarea acestora este legală, dar folosirea lor intră în sfera penalului:

„Prin urmare, locul în care sunt purtate/folosite astfel de obiecte este foarte important în conturarea elementelor constitutive ale vreunei infracţiuni. Nu cunoaştem să existe restricţii în ceea ce priveşte achiziţionarea acestor obiecte, însă acţiunile umane ulterioare pot intra în sfera penalului, conform celor arătate mai sus. Poliţiştii nu au în dotare astfel de obiecte.”
 

 „Menţionăm că incidentul respectiv face obiectul unor verificări, urmând a fi stabilită exact starea de fapt, iar la finalizarea acestora vor fi dispuse măsuri de ordin disciplinar sau penal, în funcţie de rezultat”, mai spun poliţiştii. 

Poliţistul cu rozetă: „Mie mi se pare că am fost o victimă”


Conform Poliţiei Cluj,  „poliţistul implicat a depus plângere”. Acesta şi-a scos certificatului medico- legal: are nevoie de 3, 4 zile de îngrijiri medicale.
 

Claudiu Rus a spus că el se consideră victimă. „Mie mi se pare că am fost o victimă. Da cine-i Opriş? Eu nu-i cunosc pe niciunul. Din păcate, eu nu-i cunosc pe niciunul din oamenii ăia. Eu vreau să … o să depun o plângere şi se va soluţiona. Nu am nimic de declarat”, a spus Rus, poliţistul acuzat, conform ziarulclujean.ro. Aceeaşi sursă mai arată că poliţistul ar fi fost implicat în iulie 2019 într-un incident violent, în comuna Râşca, judeţul Cluj, când a lovit un bărbat cu cătuşele în faţă. Atunci era ajutor şef de post la Râşca, iar în urma acestui incident ar fi fost transferat, suspect de repede, la Serviciul de Investigaţii Criminale al Poliţiei Cluj. De asemenea, Claudiu Rus ar fi rămas timp de un an fără arma din dotare, după ce şi-ar fi ameninţa prietena că o împuşcă, arată sursa citată. 

Cum s-a produs incidentul

Avocatul lui Florin Opriş, a prezentat, pentru Ştiri de Cluj, cum s-a produs incidentul din 18.01.2020: ”La scurt timp după miezul nopţii, în data de 19.01.2020, aproximativ la orele 01:00, martorul Victor Taiga îi comunică domnului Opriş faptul că a fost lovit de un necunoscut în barbă, ulterior aflând că acesta se numeşte Claudiu Rus şi este de profesie poliţist.
 

În cele ce au urmat, Victor Taiga împreună cu un amic, Sebastian Todea s-au îndreptat înspre numitul Claudiu Rus, întrebându-l care a fost motivul în baza căruia l-a lovit pe dl. Taiga. În acest timp dl. Opriş s-a adresat unei domnişoare, care părea a fi din grupul lui Claudiu Rus, spunându-i acesteia să îl convingă să îşi ceară scuze şi să aplaneze conflictul. La acest şir de întâmplări a fost martor şi patronul localului LE DOME, Cătălin Rotariu, care după ce a aflat de conflictul iniţial, cel dintre Victor Taiga şi Claudiu Rus, s-a îndreptat spre terasă pentru a vedea ce se întâmplă.
 

În continuare, în timp ce dl. Opriş discuta cu domnişoara, care părea a fi în grupul de prieteni ai lui Claudiu Rus, în mod cu totul neaşteptat, acesta din urmă şi-a scos mâinile din buzunar, le-a dus la spate, a făcut un pas în lateral şi i-a aplicat cu toată forţa sa, o lovitură, fiind înarmat cu o rozetă (box).

În urma loviturii, aşa cum am arătat şi anterior, dl. Opriş şi-a pierdut cunoştinţa, după care s-a trezit într-o baltă de sânge, pentru ca mai apoi să fie transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate.”

Diagnostic

În fişa UPU Cluj, din data de 19.01.2020, scrie că Florin Opriş ”a suferit un Traumatism Cranio-Cerebral cu risc crescut. TF. Hematom periorbitar drept. Fractura perete lateral şi inferior orbită dreapta. Fractură sinus maxilar drept. Plagă prin contuzie palpebral superior drept”.
 

În urma CT (n.red. examinare computer tomograf) Buco-maxilo-facial din data de 19.01.2020 s-a evidenţiat: ”Fractură cominutivă de planşeu orbitar drept cu înfundare la nivelul sinusului maxilar. (...) Distazis de 3 mm a suturii fronto-zigomatice drepte, asociată cu fractura cu deplasare a peretelui orbitar lateral în dreapta. Fractura bifocală a arcadei temporo-zigomatice drepte de aspect cronic, de corelat clinic. (...) Fracturi cominutive ale pereţilor anterior, lateral şi medial al sinusului maxilar drept şi al regiunii maleare drepte, cu incluziuni aerice”.

Citeşte şi

Poliţist acuzat că a desfigurat un cetăţean cu rozeta. „Mi-a fărâmiţat toate oasele feţei. Trebuie puse trei plăcuţe de titan“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite