Oraşul unde Pantera Roz, Stan şi Bran, Charlie Chaplin sunt şi străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul Festivalul Internaţional de Film Comedy, Clujul are cinci străzi noi. Piaţa Muzeului, Bulevardul Eroilor, Piaţa Unirii, Piaţa Mihai Viteazul şi Strada Universităţii poartă, simbolic, numele clasicilor comediei. Charlie Chaplin, Stan şi Bran, Buster Keaton, Monty Python şi Pantera Roz nu lipsesc de pe Harta Comedy Cluj, un proiect educaţional ce promovează eroii comediei din toate timpurile.

Cele mai cunoscute străzi şi pieţe din Cluj poartă pentru zece zile, cât durează Festivalul Internaţional de Comedie Comedy Cluj, numele casicilor comediei. Astfel Piaţa Unirii a devenit Piaţa Charlie Chaplin, Bulevardul Eroilor - Bulevardul Stan şi Bran, Piaţa Mihai Viteazul – Piaţa Buster Keaton, iar Strada Universităţii a devenit Strada Pantera Roz.

Cum arată panourile şi ce sunt scrie se ele

Charlie Chaplin. Celebrul actor, regizor, scenarist, producător, dar şi compozitor al muzicii comediilor sale, Chaplin a fost unul dintre cei mai cunoscuţi oameni în anii ’20. A câştigat un singur Oscar în 1973 pentru coloana sonoră din “Limelight”. Filmul nu a fost distribuit în Statele Unite ale Americii vreme de 20 de ani ceea ce l-a făcut eligibil pentru premiile Academiei Americane de Film. De abia după 13 ani de la realizarea primului film sonor din istoria cinematografiei, Chaplin realizează primul său film vorbit - “Dictatorul” (1940). 

image

Cei mai cunoscuţi comedianţi din Epoca de Aur a Hollywood-ului, Stan şi Bran redenumesc Bulevardul Eroilor din Cluj. Românii îi cunosc sub numele de “Stan şi Bran”, nume populare la noi, deşi seria de gaguri ce i-a făcut celebri se numeşte “Laurel and Hardy”. Stan Laurel şi Oliver Hardy au fost pionierii comediei cinematografice burleşti în perioada anilor ’20 - ’50 şi au apărut împreună în peste 50 de scurtmetraje şi 23 de lungmetraje.

image

Faimos pentru uşurinţa cu care păşea sau sărea din tren, Buster Keaton a debutat la vârsta de 3 ani în vodeviluri alături de părinţii săi. Jocul de scenă era deseori destul de periculos pentru puştiul Buster care era aruncat precum mingea în public. A deprins rapid trucurile de a se feri. A fost poreclit “băiatul care nu se răneşte niciodată”. Keaton a realizat zeci de scurtmetraje, 14 producţii de lungmetraj şi a lucrat ca scenarist neoficial al fraţilor Marx. Buster Keaton redenumeşte Piaţa Mihai Viteazul din centrul Clujului.
Piaţa Muzeului poartă numele celebrului grup de comedianţi britanici, Monty Python, care a revoluţionat comedia aşa cum Beatles a influenţat fundamental istoria muzicii. Gagurile faimosului grup format din 5 britanici şi un american (binecunoscutul regizor Terry Gilliam) au avut premiera în 1969. Comicul lor prezintă o lume întoarsă pe dos asemenea carnavalului medieval atunci când bufonul devenea rege.

image

Strada Universităţii a devenit Strada Pantera Roz, personajul fictiv asociat cu detectivul francez Jacques Clouseau obsedat de prinderea unui hoţ de giuvaiere. Pantera Roz este de fapt un…diamant denumit astfel datorită formelor strălucitoare refractate de preţioasa piatră. Creată iniţial doar pentru genericul comediei poliţiste Pantera Roz (1946) cu Peter Sellers în rolul principal, personajul a devenit atât de popular încât creatorii au decis crearea unei serii de scurtmetraje animate după modelul Mickey Mouse. În urmă cu 50 de ani, animaţia “The Pink Phink” câştiga Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj. Timp de 15 ani, celebra felină a avut o dublă personalitate: gazda unui serial de desene animate, cu apariţii în 6 filme din cele 11 create în jurul detectivului Clouseau.

image

Comedy Cluj (10 – 19 octombrie) prezintă publicului peste 147 de proiecţii în 10 zile. 192 de filme din 38 de ţări, de pe 4 continente. Peste 100 de invitaţi sunt aşteptaţi la Cluj de-a lungul celor 10 zile de festival.  
“Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj” este organizat de Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană.

Festivalul Internaţional de Film “Comedy Cluj” susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021

Mai puteţi citi:

„Q.E.D“,  un film despre oamenii din comunism, Securitate şi teamă. Ce îşi amintesc din Epoca de Aur cei care au făcut filmul

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite