Oaza din România unde cresc nuferi de Amazon. Cum arată superbele exemplare de plante exotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grădinile botanice din România sunt considerate printre cele mai frumoase din Europa. Înfiinţate de mari botanişti încă din secolul al XIX-lea, aceste locuri continuă să atragă magnetic vizitatorii.

Peste 5 ani se va împlini un veac de când Grădină Botanică din Cluj înfrumuseţează oraşul.

Botanist apreciat, dar şi protopop greco-catolic al Clujului, Alexandru Borza a creat în 1920 o minune în continuă transformare. Grădina îi poartă azi numele.

Aceasta se întinde pe 14 hectare, teren considerat potrivit pentru creşterea şi conservarea plantelor de pe mai multe continente.

Acolo puteţi admira aproximativ 10.000 de specii de toate felurile, mărimile şi culorile. Grădina a fost gândită în mai multe compartimente: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic şi medicinal, se arată pe site-ul instituţiei, ce ţine de UBB.

În primul sector au fost sădite doar plante ornamentale în aşa fel încât în fiecare anotimp tot alte specii să înflorească. Aici puteţi vedea primăvara zeci de lalele, dar şi narcise, vara – peste 300 de varietăţi de trandafiri şi multe alte minuni colorate.

Grădina Botanică Cluj FOTO Facebook/ Ana Camelia Niţă

image

În al doilea sector, cel fitogeografic, găsiţi o grădină japoneză amenajată în stil tradiţional. După o ”călătorie” în Orient puteţi să vă plimbaţi prin grădina romană, căreia i se mai spune ”Grădina lui Pliniu”, unde se află o statuie a unei zeiţe romane (Ceres, zeiţa recoltei), încadrată de două sicrie descoperite în vechiul oraş roman Napoca.

În grădina clujeană sunt şi plante autohtone rare, dar şi plantele de seră precum nufărul de Amazon, trestia de zahăr, papirusul, eucaliptul, palmierul de zahăr, dar şi plante care seamănă cu pietrele, sunt originare din Africa de Sud şi aparţin genului Lithops.

Al treilea sector, cel sistematic, se întinde pe 4 hectare şi cuprinde cele mai importante familii de plante. Acolo se află şi complexul mare de sere - cu sera cu plante acvatice, sera cu palmieri, sera cu vegetaţie din zona mediteraneană şi Australia, sera cu plante suculente, sera cu ferigi şi orhidee, se mai specifică pe site. Plante alimentare, tehnice, furajere şi melifere puteţi vedea în compartimentul economic al grădinii, iar în ultimul sector se cultivă plante medicinale.

Grădina Botanică Cluj FOTO Facebook, Luca Tiberiu

gradina botanica cluj foto

Pe strada Republicii, la numărul 42, pe deal, vă puteţi relaxa preţ de câteva ore în poate cel mai răcoros spaţiu natural din Cluj: Grădina Botanică ”Alexandru Borza”. Despre program şi cât costă un bilet de intrare puteţi afla de AICI.

Mai puteţi citi:

Secretele primului muzeu în aer liber din România. Ce moşteniri ale lumii rurale puteţi admira

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite