O stradă din Cluj va purta numele Doinei Cornea. Primarul Boc: „Scrisorile ei au luminat viaţa românilor din totalitarism“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Clujului spune, într-un comunicat, că va propune ca numele Doinei Cornea să fie dat unei străzi din municipiu.

Numele Doinei Cornea va fi dat unei străzi din Cluj-Napoca.

Primarul Clujului, Emil Boc, spune, într-un comunicat că „trecerea la cele veşnice a Doinei Cornea m-a întristat şi marcat profund. Doina Cornea a fost un reper moral al luptei anticomuniste şi un fenomen unic pe axa rezistenţei anticomuniste din Europa centrală şi de est“. 

Mesajul primarului Emil Boc:

„Doina Cornea a fost o opozantă a regimului totalitar, care i-a făcut mândri pe clujeni în anii `80, când a reprezentat cu demnitate şi curaj vocea poporului înlănţuit de dictatura comunistă.

De la început, Doina Cornea a dorit să cadă regimul comunist vinovat de moartea a sute de mii de români, iar România să redevină o democraţie occidentală cu revenirea Regelui Mihai I pe tron.

Doina Cornea, ca şi cadru didactic, a realizat relativ devreme, tarele unui regim opresiv şi s-a transformat într-un redutabil opozant al totalitarismului ceauşist. Provenită dintr-o familie greco-catolică, Doina Cornea a avut parcursul normal a unei tinere din epocă fără să se compromită totuşi cu structurile comuniste. A absolvit facultatea, dar a refuzat să se înscrie în UTM. Permanent şi-a arătat nemulţumirea că biserica greco-catolică a fost interzisă. A participat la slujbele clandestine oficiate de preoţii greco-catolici şi a fost oripilată de crimele din puşcăriile comuniste. Doina Cornea devine asistentă la Facultatea de Filologie în 1959, dar pentru faptul că refuză cu precauţie şi inteligenţă compromisurile, nu mai este promovată în carieră.

Viitorul opozant al regimului îşi construieşte treptat o stare de spirit anticomunistă. A refuzat să fie membru PCR, iar primul declic public împotriva regimului s-a întâmplat în 1975 când a fost pusă de conducerea universităţii să semneze un jurământ public la adresa lui Nicolae Ceauşescu. Asistenta Doina Cornea refuză să semneze adeziunea.

Doina Cornea a prins curaj să demonstreze împotriva comunismului ca urmare a lecturilor filosofice din Henri Bergson, Constantin Noica, Mircea Eliade sau Gabriel Marcel. Tăria şi forţa luptei lui Doina Cornea s-a născut din crezul creştin şi lecturile filosofice ale exilului românesc. Doina Cornea şi-a construit filosofia rezistenţei pe lupta şi dorinţa de libertate a individului împotriva colectivismului comunist. Doina Cornea a pus mai presus persoana liberă în credinţa sa împotriva presiunii unui regim comunitarist ce anihila sufletul.

Doina Cornea a devenit cel mai important opozant al comunismului din România anilor ’70 şi ’80. Doina Cornea a găsit curajul de a scrie şi vorbi liber/răspicat, fapt ce a atras represiunea organelor de partid şi ale securităţii comuniste. Preţul libertăţii asumate a devenit deosebit de costisitor pentru Doina Cornea: interminabile anchete, aresturi, bătăi, calomnii, injurii şi arestul la domiciliu. Gesturile de solidaritate şi admiraţie s-au multiplicat în ţările Europei Occidentale, dar şi în America. Doina Cornea a devenit unul dintre românii cei mai cunoscuţi şi preţuiţi în străinătate. Doina Cornea se înfăţişază ca românul clujean care a atins, probabil din toate timpurile, nivelul cel mai ridicat de recunoaştere şi notorietate internaţională. 

Declarată persona non-grata de către regimul lui Nicolae Ceauşescu, prin demersurile sale importante şi curajoase, Doina Cornea a devenit unul dintre numele semnificative ale rezistenţei anticomuniste româneşti din deceniul al nouălea al secolului trecut. A fost unul dintre românii implicaţi activ în Operation Villages Roumains, acţiune declanşată împotriva proiectului comunist de sistematizare a satelor în perioada 1988-1989. Scrisorile Doinei Cornea, transmise de Ariadna Combes la Europa Liberă au luminat viaţa românilor din totalitarism şi au întreţinut speranţa pentru căderea comunismului şi transformarea României într-o democraţie integrată în Europa.

Apreciez curajul Doinei Cornea, de neînvins de către securitatea comunistă. Doina Cornea va rămâne un model şi un exemplu de demnitate morală pentru societatea românească.

Ca un omagiu şi o recunoaştere de către clujeni a luptei sale împotriva regimului totalitar comunist voi propune ca o stradă din municipiul Cluj-Napoca să poarte numele Doina Cornea!

Dumnezeu s-o odihnească în pace!“.

Mai puteţi citi:

Duhovnicul Doinei Cornea, despre curajul excepţional al opozantei regimului comunist: „Când toţi preferau poziţia preşului, ea a stat în picioare“

Scrisoarea din 1988 a unui profesor din Gherla către Doina Cornea: „Sunteţi în inima şi în sufletul poporului român“

Rectorul UBB, despre Doina Cornea: „Calitatea ei de luptătoare împotriva regimului comunist o aşază între făuritorii noii Românii, de după 1989“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite