Nitraţii folosiţi drept conservanţi sunt asociaţi cu episoade maniacale. „Există dovezi tot mai mari că germenii din intestine pot influenţa creierul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
junk food sanatate science daily. foto pixabay

Nitraţii din alimente au fost asociaţi cu mai multe tipuri de cancer, însă un nou studiu aduce dovezi conform cărora consumul unor produse procesate din carne, precum pastrama de vită, salamul sau hot-dog-ii, poate contribui la apariţia unor episoade maniacale.

Constatările studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină „Johns Hopkins” din Baltimore (SUA), care nu a fost conceput pentru a determina legătura de cauzalitate, au fost publicate zilele trecute în revista „Molecular Psychiatry”, citată de Science Daily

. Mai exact, medicii au constatat că persoanele spitalizate pentru un episod de manie au avut de trei ori mai mari şanse să fi consumat carne tratată cu nitraţi înainte de spitalizare decât persoanele care nu au avut cazuri de tulburări psihiatrice grave.

Experimentele efectuate la şobolani de către aceiaşi cercetători au evidenţiat hiperactivitate asemănătoare cu mania după doar câteva săptămâni pe diete cu nitraţi adăugaţi.

În timp ce un număr de factori de risc genetici şi alţi factori de risc au fost legaţi de episoadele maniacale care caracterizează tulburarea bipolară, aceşti factori nu au putut explica cauza acestor episoade  maniacale. Cercetătorii caută din ce în ce mai mult factorii de mediu , cum ar fi dieta, care pot influenţa apariţia acestor episoade.

Cercetătorii spun că noul lor studiu adaugă dovezi că anumite diete şi, eventual, cantităţile şi tipurile de bacterii din intestin pot contribui la apariţia unor episoade de manie şi la alte tulburări care afectează creierul.

„Studii viitoare ar putea analiza modul în care intervenţiile dietetice pot ajuta reducerea riscului de episoade maniacale la cei care au tulburare bipolara sau care sunt vulnerabile la manie”, spune autorul principal Robert Yolken, MD, profesor de Neurovirologie în Pediatrie la Universitatea de Medicină „Johns Hopkins”.

Ce este mania

Mania, o stare de stare de excitare şi de energie ridicată, care durează săptămâni până la luni, este în general întâlnită la persoanele cu tulburare bipolară, dar poate apărea şi la cei cu tulburare schizoafectivă. Stările maniacale pot duce la un comportament periculos de asumare a riscurilor şi pot include gândirea delirantă, iar majoritatea celor afectaţi se confruntă cu mai multe spitalizări în cursul manifestării bolii.

Tulburarea bipolară afectează aproximativ 1 - 3 procente din populaţia Statelor Unite şi costă aproximativ 25 de miliarde de dolari pe an în costurile medicale directe, potrivit unui studiu din „Journal of Affective Disorders”.

Experimentul

Yolken, care este expert în boli infecţioase, a fost iniţial interesat dacă expunerea la infecţii, cum ar fi virusurile transmise prin intermediul hranei, ar putea fi legată de vreo afecţiune psihiatrică. Intre 2007 şi 2017, ca parte a unui studiu în curs aflat în desfăşurare, el si colegii au colectat date demografice, de sănătate şi date privitoare la dieta a pe 1.101 de persoane cu vârste de 18 - 65 de ani cu şi fără tulburări psihiatrice. Aproximativ 55% dintre participanţi au fost femei şi 55% au fost caucazieni, iar 36% au fost afro-americani.

Un studiu al istoricului lor medical între anii 2007 şi 2017 a arătat că, în mod neaşteptat, au fost de 3,5 ori mai mari şansele ca cei spitalizaţi pentru manie să fi consumat carne tratată cu nitraţi înainte de spitalizare decât persoanele care nu au avut tulburări psihiatrice. În cazul niciunui alt aliment consumat nu s-a stabilit existenţa unei asocieri semnificative cu vreo tulburare psihiatrică sau cu mania.

Nitraţii şi producerea cancerului

„Ne-am uitat la o serie de expuneri dietetice diferite şi carnea tratată cu nitraţi a ieşit în evidenţă”, spune Yolken. 

Nitraţii au fost folosiţi de mult timp cu rol de conservanţi în produsele din carne şi consumul unor astfel de produse a fost legat de unele forme de cancer şi de boli neurodegenerative, astfel încât Yolken suspecta că poate explica, de asemenea, legătura cu stările de spirit precum ar fi mania.

Sondajul privind alimentaţia nu a cerut frecvenţa sau intervalul de timp al consumului de carne, astfel încât cercetătorii nu au putut trage concluzii cu privire la cantitatea de carne care măreşte riscul de manie, dar Yolken speră că studiile viitoare vor aborda acest lucru.

Efectele asupra şobolanilor

Pentru a afla legătura de cauzalitate, Yolken a colaborat cu cercetători care studiază impactul nitratului asupra şobolanilor. Kellie Tamashiro, profesor asociat de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale, şi doctorandul Seva Khambadkone, ambii de la Universitatea Johns Hopkins au împărţit un grup de şobolani sănătoşi în două grupuri: unul a primit mâncare normală, iar celălalt a primit atât mâncare normală cât şi o dată la două zile o bucată de pastramă de vită cu nitraţi. În cursul a două săptămâni, şobolanii care au primit pastramă au prezentat tipare de somn şi hiperactivitate neregulate. 

Apoi, echipa a lucrat cu o companie din Baltimore care a realizat pastramă de vită fără nitraţi. Ei au repetat experimentul, oferind de data aceasta unei grupe de şobolani produse cumpărate de la magazin, preparate cu nitraţi şi alţi aditivi, şi celelaltei grupe – acest tip de pastramă fără nitraţi. 

Animalele care au consumat carnea fără nitraţi s-au comportat în mod similar cu un grup de control, în timp ce animalele care au consumat alimente cu nitraţi au prezentat din nou tulburări de somn şi hiperactivitate similare cu cele observate la pacienţii cu manie. 

Cantitatea de nitraţi consumată zilnic de şobolani a fost echivalentă cu cantitatea pe care o persoană ar putea să o mănânce într-o gustare zilnică. „Am încercat să ne asigurăm că cantitatea de nitrat utilizată în experiment a fost în limitele a ceea ce oamenii ar putea să mănânce în mod rezonabil cu o porţie de pastramă sau un hot dog", spune Yolken. 

Diferite bacterii intestinale

Atunci când grupul a analizat bacteriile intestinale ale diferitelor grupe de şobolani, au descoperit că animalele care au consumat alimente cu nitraţi aveau alte tipuri de bacterii care trăiau în intestine decât ceilalţi şobolani. Mai mult, s-au constatat diferenţe în mai multe căi moleculare din creier care au fost implicate anterior în tulburarea bipolară. 

În timp ce echipa, de asemenea, avertizează că este prea devreme pentru a trage concluzii medicale legate de la rezultate, iar consumul ocazional de nitrat sub formă de conservant pentru carne este puţin probabil să impulsioneze un episod maniacal în majoritatea populatiei, Yolken spunecă: „ concluziile adaugă dovezi ale factorilor multipli care contribuie la manie şi tulburare bipolară”. 

„Există dovezi tot mai mari că germenii din intestine pot influenţa creierul"

”Este clar că mania este o stare neuropsihiatrică complexă şi că atât vulnerabilităţile genetice, cât şi factorii de mediu sunt probabil implicaţi în apariţia şi severitatea tulburării bipolare şi a episoadelor maniacale asociate. Rezultatele noastre sugerează că carnea tratată cu nitrat ar putea fi un agent de mediu care influenţează apariţia episoadelor de manie. Grupul Yolken a publicat recent rezultatele unui studiu separat care arată că, atunci când oamenii cu tulburare bipolară primesc probiotice - care pot schimba compoziţia bacteriilor intestinale - după un episod maniacal, sunt mai puţin susceptibile de a fi re-internate în următoarele şase luni. „Există dovezi tot mai mari că germenii din intestine pot influenţa creierul", spune Yolken. . 

Citeşte şi

Secretul longevităţii se află în intestin. Experimentul cu probiotice care au prelungit viaţa cu 60%

Legătura între dietă şi cancer: rolul aminoacizilor în „înfometarea“ tumorilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite