Muzeu al personalităţilor oraşului în Cluj: Doina Cornea, Dumitru Fărcaş, Bartolomeu Anania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Memoria unor personalităţi precum Doina Cornea, Bartolomeu Anania sau Dumitru Fărcaş va fi onorată într-un muzeu al personalităţilor clujene, iniţiativă care aparţine Primăriei Cluj-Napoca.

Muzeul va fi amplasat pe Bulevardul Eroilor, dar va avea şi o componentă virtuală importantă. 

„Vom avea un Muzeu al Personalităţilor Clujene şi virtual şi fizic. Va fi pe Bulevardul Eroilor. Acolo vom aduna elemente reprezentative de la personalităţile Clujului, de la Doina Cornea şi Bartolomeu Anania, Dumitru Fărcaş şi alţii, unde vom avea de la fiecare câteva obiecte care le-au aparţinut, iar clujenii le pot vedea, cu detalii despre personalitatea fiecăruia”, a declarat primarul Emil Boc la un post de radio local.

Primarul a precizat că proiectul va începe din 2021: „Avem asigurată locaţia astfel încât să ne putem valorifica şi acest potenţial extraordinar pe care îl are Clujul. Vor fi şi personalităţi maghiare, care au dezvoltat şi au făcut parte din patrimoniul nostru cultural al Clujului, pentru că până la urmă suntem toţi în aceeaşi barcă”.

Casa memorială Doina Cornea

Cea mai cunoscută casă din Cluj-Napoca, cea unde a locuit disidenta Doina Cornea, va fi cumpărată de Primărie. Instituţia a negociat cu familia detaliile tranzacţiei şi va realiza aici o casa memorială. Achiziţionarea imobilului s-a făcut cu suma de 283.000 de euro. 

Imobilul care urmează să fie transformat în casă memorială are o suprafaţă de 105 mp, şi este compus din patru camere, o bucătărie şi dependinţe. Casa se află pe fosta stradă Alba Iulia (de anul acesta strada Doina Cornea) la numărul 16. 

Ce spune fiul Doinei Cornea

Leontin Iuhas, fiul Doinei Cornea, a explicat pentru „Adevărul” că, la iniţiativa Primăriei, familia a ajuns la o înţelegere cu instituţia cu privire la cumpărarea imobilului şi transformarea în casă memorială. „S-au stabilit toate detaliile, condiţiile şi tot ce ţinea de tranzacţie, inclusiv transformarea în casă memorială. Primul pas este vânzarea, apoi în ceea ce priveşte proiectul de transformare în casă memorială bănuiesc că vom consultaţi şi noi. Primăria va colabora cu noi în ceea ce priveşte detaliile de realizare a casei memoriale, pentru că s-a vândut o fabrică de cuie”, spune Iuhas. 

Anul acesta, Primăria a decis schimbarea denumirii străzii unde se află casa, din Alba Iulia, în Doina Cornea. Acesta a fost primul gest făcut de municipalitate pentru cinstirea memoriei cunoscutei disidente anticomuniste.

Boc, criticat de societatea civilă   

Disidenta Doina Cornea a primit numeroase distincţii internaţionale, „Legiunea de Onoare” a Franţei, titlul de cavaler acordat de Papa Ioan Paul al II-lea, a fost Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bruxelles, dar oraşul ei natal, Cluj-Napoca, nu a făcut nimic în memoria ei, spunea, într-un interviu acordat la finalul anului trecut, pentru „Adevărul”, istoricul clujean Cristian Ivaneş. El cerea atunci titlul de cetăţean de onoare şi acordarea numelui Doina Cornea unui bulevard important din oraş.  

„Doina Cornea a primit distincţii internaţionale foarte importante - două Legiuni de onoare din partea Statului francez – care reprezintă cea mai înaltă distincţie din partea statului francez. După prima Legiune de onoare oferită de francezi, s-au simţit şi autorităţile Statului român şi i-au conferit Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce. La Cluj-Napoca nimic, absolut, nimic. Excepţie este gestul făcut de Consiliul Judeţean Cluj în 2013, când i s-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului. Este anormal. Cum să ai aşa personalitate în comunitate, un erou autentic şi să nu îl preţuieşti? Câţi eroi adevăraţi am avut noi?”, spune istoricul clujean Cristian Ivaneş.

Acesta propune acordarea titlului de cetăţean de onoare al oraşului către Doina Cornea şi „botezarea” unei străzi sau a unui bulevard important cu numele disidentei anticomuniste.  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite