Ministrul Pădurilor a făcut o descoperire şocantă la Cluj: Direcţia Silvică a cumpărat melci de 110.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul de corupţie al fostului director al Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, a atras mai multe controale din partea Ministerului Pădurilor. Ministrul de resort, Lucia Varga, a susţinut că s-a găsit un  contract pentru cumpărarea a 100 de tone de melci cu o firmă privată, Rom Bio, cu preţul de 110.000 euro.

„Au cumpărat 100.000 de kilograme de melci, plătiţi de Direcţia Silvică Cluj. A fost practic un împrumut mascat, în valoare de 110.000 de euro, pentru o firmă privată, Rom Bio”, a declarat ministrul Lucia Varga. Ea a precizat că melcii au fost cumpăraţi în mai 2010 şi revânduţi firmei Rom Bio în octombrie cu aceeaşi sumă.

Directorul Direcţiei Silvice, condamnat cu suspendare 

Traian Mariş, fostul director al Direcţiei Silvice, a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, Petru Urs. El are un termen de încercare de 5 ani şi 10 luni. Mariş a fost acuzat că a primit mită  10.000 de lei, de la doi subalterni, pentru a le asigura stabilitatea posturilor şi rezultatele favorabile la controalele periodice. El a fost arestat preventiv, la 15 aprilie, după  ce cei doi pădurari l-au denunţat. În momentul reţinerii, anchetatorii au descoperit asupra lui Mariş cei 10.000 de lei, marcaţi anterior de procurorii DNA. Mariş a recunoscut acuzaţiile care i-au fost aduse. 

Procurorii spun că toţi angajaţii erau implicaţi în piramida şpăgii

Din rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT pe numele lui Traian Mariş rezultă că fiecare angajat al Direcţiei Silvice, de la ultimul pădurar până la şefii de ocloale silvice, trebuia să cotizeze 20.000 de euro pe an, în două tranşe, pentru a-şi păstra postul. Judecătorul Tribunalului Cluj a reţinut în actul de motivare a arestării lui Mariş că practica nu era izolată: „În cadrul Direcţiei Silvice, se manifestă o conduită profesională a angajaţilor, care conduce la concluzia că se practica strângerea de «cotizaţii» în stil mafiot. Plăţile par să fie făcute pentru asigurarea posturilor şi acoperirea furturilor de material lemnos, activităţi ilicite, în care s-ar părea că sunt implicaţi majoritatea angajaţilor. Toate au fost făcute, evident, sub «oblăduirea» şi «protecţia» inculpatului, persoana care ar trebui să vegheze la respectarea strictă a normelor legale“.

Citeşte şi 

Piramida şpăgii la Direcţia Silvică Cluj. De la ultimul pădurar până la şefii de ocoale silvice, toţi plăteau 20.000 de euro pe an pentru protecţie

Cum susţine mafia lemnului din Cluj “mafia” politică. O parte din mita luată de şefii Romsilva ajungea la partide

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite