„Mercenarul“ care îmbracă Dragonii de Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Mihai Lungu
Andrei Mihai Lungu

În mâinile lui Andrei Mihai Lungu, un student în anul IV la Cadastru din Cluj-Napoca, pielea capătă forme nebănuite, de la obişnuitele brăţări, coliere, genţi până la inedite coperţi de cărţe şi huse pentru sticlele de vin. Toate sunt unicate.

„Pielea e cel mai practic material pentru că are un grad de deteriorare foarte scăzut. Articolele mele sunt făcute după tipare medievale, inspirate şi din filme de fantezie precum «Stăpânul Inelelor» şi «Cronicile din Narnia»", afirmă Andrei Mihai Lungu, cunoscut de prieteni sub numele de Argai Lupin. Îşi împarte timpul între pasiunea sa pentru artizanat şi cursurile de cadastru la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Merge şi la târguri de profil.


Andrei Mihai Lungu

În funcţie de client şi de ce îşi doreşte acesta, el poate picta pe piele sau poate pirograva imagini şi simboluri din mitologia nordică sau din Evul Mediu. „Sunt pasionat de istorie şi mitologie, iar perioada istorică ce mă caracterizează este secolul al IX-lea în nordul Europei. De aceea port la gât un colier cu ciocanul lui Thor, un zeu nordic", adaugă studentul.

Rock în Iaşi

Îi place să se înconjoare de lucruri făcute manual, iar de artizanat s-a apucat în urmă cu doi ani, după ce a participat la Festivalul „Rock' n Iaşi", la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi. „Acolo am văzut un domn care vindea brăţări late din piele la preţuri foarte mari, mai precis la 60 de lei. I-am zis aceluia că e absurd să vinzi o brăţară la un astfel de preţ, în condiţiile în care e doar o bucată de piele cu un şnur ce poate fi făcută în doar cinci minute. Asta m-a enervat şi după ce m-am întors acasă, la Cluj, am început să experimentez. Primii clienţi au fost prietenii care sunt foarte încântaţi de creaţiile mele", afirmă tânărul de 22 de ani.

Accesorii pentru Dragonii de Transilvania

Materialul brut, adică pielea, nu o ia de pe net sau din magazine de profil pentru că e scumpă, ci din second-handuri sau din „donaţiile" prietenilor. Colindă second-handurile în căutare de geci de piele. „O astfel de haină costă 20 de lei, iar doar dintr-o mânecă pot scoate un metru de piele. Asta în condiţiile în care un metru de piele subţire, care se foloseşte la fabricarea de genţi şi pantaloni de piele, se vinde cu 40 de lei", crede Argai Lupin.


Andrei Mihai Lungu

Tot singur şi-a făcut rucsacul cu care merge zilnic la cursuri. „Am primit cinci bucăţi de piele. Le-am legat şi mi-am făcut ghiozdanul. L-am pictat şi mă duc cu el peste tot. În funcţie de comenzile pe care le am, câştig lunar între 160 şi 300 de lei", adaugă studentul artizan. Este şi membru în Ordinul Dragonilor de Transilvania, un grup de studenţi pasionaţi de istorie care reproduc scenic viaţa de campanie din Transilvania secolului al XV-lea din perioada lui Matia Corvin.

„Argai Lupin e cel care a făcut, în mare parte, accesoriile de luptă ale Ordinului Dragonilor de Transilvania, adică teci pentru săbii, mânecare, genţi de atârnat la brâu, curele. În cadrul Ordinului, el e mercenar artilerist. E un tânăr foarte energic, pasionat de artizanat care vede ceea ce alţii nu văd", afirmă Andrei Prian, conducătorul Ordinului, un student la arheologie în vârstă de 22 de ani.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite