Județul cu cea mai scumpă groapă de gunoi din țară. A costat 43 de milioane de euro și a întârziat zece ani

0
Publicat:

Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), care înlocuiește vechea groapă de gunoi de la Pata Rât, a costat 43 de milioane de euro, dublu față de prețul inițial, și a întârziat un deceniu.

Celula de depozitare are o capacitate de 1.550.000 de metri cubi. FOTO: CJ CLUJ
Celula de depozitare are o capacitate de 1.550.000 de metri cubi. FOTO: CJ CLUJ

Licitat în 2011 cu suma de 107 milioane de lei (21 de milioane de euro), Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), care înlocuiește infama groapă de gunoi de la Pata Rât, a fost predat la finalul lunii aprilie către compania Supercom, care îl va administra timp de zece ani. S-a terminat astfel o adevărată „telenovelă” care ține de un deceniu.

„A fost o întreagă telenovelă cu acest proiect. Au apărut foarte multe situații neprevăzute și, de multe ori, proiectul a fost pe punctul de a se opri”, a spus președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, la un post de radio local.

16 milioane de euro, gaură la bugetul județului

Două elemente definesc această „telenovelă” de proiect:

În primul rând, o întârziere de zece ani, în condițiile în care proiectul trebuia finalizat în 2013, termenul de realizare licitat fiind de 14 luni.

În al doilea rând, costul proiectului s-a dublat - astfel conform ultimelor calcule transmise „Adevărului” de Consiliul Județean, pentru CMID s-au plătit  217 milioane de lei (43 de milioane de euro). Veștile proaste nu se termină însă aici pentru Consiliul Județean. Inițial, proiectul a fost finanțat din fonduri europene, iar autoritățile județene urmau să participe la cofinanțare cu 2% , adică circa o jumătate de milion de euro.

După un deceniu de lucru la proiect, pe lângă cofinanțarea de 2%, Consiliul Județean Cluj a scos din buzunar 82 de milioane de lei (16 milioane de euro). Restul de 135 de milioane de lei (27 de milioane de euro) au provenit din fonduri europene, bugetul de stat și cofinanțarea de 2% a Consiliului Județean, se arată într-un răspuns pentru „Adevărul”.

Celula de depozitare are 8,9 hectare. FOTO: CJ CLUJ
Celula de depozitare are 8,9 hectare. FOTO: CJ CLUJ

De ce a întârziat și a costat așa de mult

Într-un răspuns pentru „Adevărul”, Consiliul Județean explică de ce proiectul s-a dublat și a întârziat așa de mult. Pe scurt, e vorba despre neseriozitatea firmelor care au câștigat licitația, dar și de complicațiile proiectului.

În ceea ce privește dublarea costurilor CMID, Consiliul Județean a precizat cauzele: vechea groapă de gunoi s-a transformat într-un deal de deșeuri, care a luat-o la vale, și a fost nevoie să fie stabilizat, aceste lucrări nefiind prevăzute în proiectul inițial; lucrările de remediere a lucrărilor neconforme executate de doi dintre câștigătorii licitației (Asocierea  S.C. Comfort S.A., Atzwanger S.P.A., Ladurner Impianti S.R. L., S.C. Vel Service S.A. și Asocierea KRANZ EUROCENTER SRL & ISPE SA), lucrări confirmate în expertizele tehnice contactate. Consiliul Județean are pe rol patru procese cu aceste asocieri pentru recuperarea pagubelor; și, în ultimul rând, actualizarea valorii estimate a contractului în condițiile în care prețurile au crescut pe parcursul celor 10 ani în care s-a realizat obiectivul

Incompetență la superlativ  

În ceea ce privește întârzierile de aproape un deceniu, Consiliul Județean a menționat următoarele motive: contestarea procedurilor de atribuire a lucrărilor de construire a CMID (asocierea condusă de S.C. Confort S.A. a fost declarată căștigătoare de Curtea de Apel Cluj, în urma contestării licitației); timpii necesari achiziționării serviciilor de asistență tehnică; procesul greoi de negociere pentru schimbarea liderului asocierii câștigătoare, după ce SC Confort a încasat 10 milioane de euro și a intrat în faliment; alunecările de teren cauzate de lucrările din aval al subcontractantului SC Napoca SA; timpii necesari pentru întocmirea expertizei tehnice pentru rezolvarea alunecării de teren; incapacitatea noului contractant - SC Krantz Eurocenter SRL & ISPE SA de a realiza un proiect tehnic conform și rezilierea contractului cu această asociere; cel de-al treilea contractant RADP Cluj-Napoca a trebuit să refacă lucrările neconforme executate de primii doi contractanți.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin TIșe, spune că vrea să valorifice deșeurile. FOTO: CJ
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin TIșe, spune că vrea să valorifice deșeurile. FOTO: CJ

Una dintre cele mai mari centre de deșeuri din țară

Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) este una dintre cele mai mari și scumpe „gropi de gunoi” din țară. 1.550.000 de metri cubi de deșeuri vor putea fi depozitate aici, celula având o suprafață de 8,95 de hectare. Centrul este compus dintr-o celulă de depozitare a deșeurilor, o stație de sortare și o stație de tratare a gunoaielor, permițând un sistem modern de gestionare a deșeurilor.

CMID funcţionează, în judeţul Cluj, ca parte a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), care stabilește un sistem unitar de colectare a deșeurilor în întregul județ. Investiția totală s-a ridicat la peste 70 de milioane de euro din fonduri europene, cu întârzirile de rigoare și triplarea prețului.

Avantajul pentru clujeni este, conform răspunsului Consiliului Județean Cluj, faptul că factura pe care o plătesc oamenii va scădea pe măsură ce deșeurile vor fi valorificate. Nu s-a precizat cu cât și de când vor scădea prețurile. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite