Ioan Roman, preotul-candidat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Roman a fost deputat PNTCD şi a intenţionat să candideze şi în 2012. FOTO: citynews.ro
Ioan Roman a fost deputat PNTCD şi a intenţionat să candideze şi în 2012. FOTO: citynews.ro

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Cluj, Bogdan Ivanov, a declarant pentru “Adevărul” că din 2004 de când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a luat decizia de a interzice preoţilor să facă politică nu au fost probleme de acest gen. Totuşi, preotul din Someşeni Ioan Roman a intenţionat să candideze şi la Consiliul Judeţean, dar şi pentru un loc în parlament în 2008 şi în 2012.

 “Sinodul a interzs  orice formă de angajament politic a preoţilor. Ei pot, în calitate de cetăţeni să-şi exprime opţiunea politică prin vot. În acelaşi context, Sf Sinod face apel la toate partidele politice să nu folosească biserica drept spaţiu pentru campania electorală. Din 2004, nu am avut probleme de acest gen, preoţii noşti au fost disciplinaţi”.  

84 de preoţi au renunţat la plitică 

„Din cei 85 de preoţi cu implicaţii politice partinice din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, 84 s-au conformat de îndată Hotărârii din 12 februarie 2004 a Sfantului Sinod, optând pentru demnitatea si slujirea preoteasca. O nefericită excepţie este preotul Ioan Aurel Rus din parohia Nepos, protopopiatul Năsăud, care, în pofida unor termene prelungite şi a repetatelor sfaturi paterne, a refuzat să se supună Hotărârii sinodale, optând pentru cariera politică, aceea de a-şi mentine pozitia de membru al unui partid politic şi de senator”, relata basilica.ro în 2004.

Cazul Ioan Roman, preotul-deputat

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de preoţi care au făcut politică este cel al lui Ioan Roman, din eparhia Someşeni,  judeţul Cluj. El are la activ două mandate de consilier judeţean, un madat de deputat PNTCD între 1996-2000, iar în 2000 a candidat la Camera Deputaţilor ca independent. Până în 2004 a fost şi membru PNL Cluj. După ce Sinodul Bisericii Ortodoxe a interzis implicarea preoţilor în politică, Roman a renunţat la funcţia de membru al unui partid, dar a continuat să cocheteze cu politica. În 2008, Roman a susţinut: “Voi candida la Consiliul Judeţean Cluj ca independent. Cred ca este absolut necesară prezenţa bisericii în luarea deciziilor”. El a beneficiat de decizia luată în 2008, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe ca preoţilor să le fie permisă candidatura la funcţia de consilier local şi consilier judeţean. Aceasta în condiţiile în care a rămas valabila hotărârea din 2004, care le interzicea intrarea în politică, astfel preoţii pot candida la aceste funcţii doar ca independenţi. De asemenea, ei nu se pot înscrie în partide politice şi nu pot candida la Primarie sau Parlament. Roman nu a reuşit să intre în Consiliul Judeţean, întrucât Mitropolitul i-a interzis candidatura. 

A vrut din nou în parlament 

În 2012, numele lui Ioan Roman a fost din nou vehiculat la alegerile parlamentare. "A fost vehiculată o variantă în care Forţa Civică să obţină acest colegiu dar cel puţin la nivel de Alianţă pe Cluj este susţinută candidatura părintelui Roman. Repet, va trebui discutată zilele următoare la nivel de Bucureşti. Este şi aici o discuţie. Până la urmă din discuţiile cu dumnealui am înţeles că va rămâne să se suspende din această activitate cel puţin pe această perioadă după care, în funcţie de rezultat, să vedem care va fi procedura mai departe", a declarat Horea Dan, preşedintele PNŢCD Cluj. Din nou, Mitropolia i s-a interzis să candideze. 

"E posibil să candidez la Consiliul Judeţean"

“Eu am fost deputat în perioada 96-2000, iar  înainte am fost consilier judeţean.În 2000 am candidat la parlament ca independent şi am luat 14.000 de voturi, în condiţiile în care PNL a avut vreo 16.000 de voturi. În 2004 a intervenit Hotărârea Sfântului Sinod şi n-am mai candidat. La ultimele alegeri ARD mi-a oferit colegiu de Gherla, eram hotărât să merg, apoi am renunţat pentru că nu am primit aprobare de la ÎPS. Nu ştiu ce voi face la alegerile viitoare. E posibil să candidez la Consiliul Local sau la Consiliul Judeţean. Probail la Consiliul Judeţean, ca independent”, a declarat Ioan Roman pentru Adevărul. 

Citeşte şi

FOTO Nicula lui Bartolomeu Anania. Povestea casei unde fostul mitropolit a terminat de tradus Biblia

Cei mai frumoşi români. Preotul care le găseşte de muncă oamenilor pe banii Europei. „Implicarea în societate este cea care face diferenţa“

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite