Invenţie made in Cluj: betonul din deşeuri de sticlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O doctorandă a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Ofelia Corbu, a conceput un nou material de construcţii înlocuind nisipul şi pietrişul din beton cu bucăţi de sticlă.  Noul material are avantaje importante: este impermeabil, rezistă la îngheţ-dezgheţ şi la uzură. Invenţia  fost brevetată anul trecut şi premiată la mai multe saloane de inventică.

Ofelia Corbu este doctorandă a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. A absolvit Facultatea de Construcţii cu mai bine de 20 de ani în urmă, iar lucrarea de doctorat a susţinut-o la vârsta de 46 de ani. Tema lucrării a fost  betonul din deşeuri de sticlă, un produs cu multiple întrebuinţări. "Datorită caracteristicilor şi rezistenţelor foarte mari, poate fi pus în aplicaţie pentru elemente foarte zvelte, deci subţiri. De aceea, se poate folosi la structuri zvelte, la elemente decorative, mobilier stradal, mobilier de interior, foarte multe aplicabilităţi în funcţie şi de viziunea arhitecţilor", a explicat aceasta pentru Digi24.ro.  Ofelia Corbu a muncit patru ani pentru realizarea lucrării sale de doctorat, dar satisfacţia a fost pe măsură. Invenţia ei a fost brevetată anul trecut şi premiată la saloanele de inventică din România, Croaţia, Republica Moldova şi Coreea.

ofelia corbu

Caracteristicile “betonului din sticlă”

Cercetătoarea a explicat caracteristicile noului material de construcţie: “Betonul brevetat de mine si conducatoarea stiintifica are caracteristici performante datorita unei compozitii speciale .Acest beton are: • rezistenţa la compresiune la vârsta de 7 zile de 71,9 (72) N/mm² (MPa), la 28 de zile - 83 N/mm², ..., la 120 zile are valoarea de 88,4 N/mm²;  cu permeabilitate la apa scăzută, respectiv 10% din valoarea minimă admisă de 100mm; Rezistenţă mare la îngheţ – dezgheţ, pierdera de rezistenţă se încadrează în domeniul 5÷25% la 100 de cicluri repetate;  Modulul de elasticitate specific betoanelor performante – 50 Gpa; Rezistenţă la abraziune (uzură), se încadrează în cea mai bună Clasa de performanţă la Uzura - Clasa 4 - marca I, -Rezistenta la uzura foarte mare, impune o pierdere de volum < 18000 mm³ (Conf. SR EN 1338:2004); Compoziţia betonului prezintă valori ale contracţiei de cca. 0.30 mm/m aproximativ, stabilizate după vârsta de 56 zile. Betonul se comportă bine din punct de vedere al deformaţiilor de lungă durată de tip contracţie; Carbonatarea:are valoarea de 0% - adancimea de carbonatare chiar şi la vârsta de 120 zile cat si 360 de zile, este inexistentă”. Clujeanca a mai arătat: „Betonul brevetat este altfel de cat cel pe care-l vedeti in blaturile de bucatarie, etc. realizate de diverse firme din alte tari/ are caracteristici pt. diverse aplicatii. Pentru a primii confirmarea brevetului trebuie sa indeplinesti trei conditii: -de noutate, -activitate inventiva, -aplicatie industriala. Trebuie sa demonstrezi toate acestea prin argumente serioase!”. 

Citeşte şi

Mintea sclipitoare de la Cluj: povestea profesorului care coordonează 100 de cercetători din 32 de ţări

Fosila unei noi specii de mamifer, descoperită de cercetători de la UBB Cluj lângă Alba-Iulia

Cercetător UBB Cluj: Finanţarea europeană pentru sângele artificial ar mări viteza cercetărilor

Cercetătorii clujeni vor studia graniţele Imperiului Roman şi cu ajutorul tehnologiei NASA - mii de imagini de la sateliţi şi un calculator „minune“

VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite