INTERVIU Cum vede un poliţist american protestele care i-au răvăşit ţara: „Nu cred că e nevoie de o reformare a Poliţiei, ci de o reformă socială“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea tragică a lui George Floyd a deschis o rană mai veche a SUA: agresivitatea poliţiei faţă de populaţia de culoare. Având în vedere faptul că dezbaterile care au urmat au fost exagerat de politizate, „Adevărul” a dorit să afle cum vede un poliţist american situaţia. A răspuns la întrebări un ofiţer din Delaware, unul dintre cele mai liberale state americane, de unde provine contracandidatul lui Donald Trump, Joe Biden.

Statisticile FBI arată că în SUA, anul trecut, au fost arestaţi 5,6 milioane de albi şi 2,2 milioane de persoane de culoare, astfel că problema pe care americanii trebuie s-o rezolve nu este reforma Poliţiei, ci o reformă socială, având în vedere că 20,8% dintre negri trăiesc în sărăcie, explică pentru „Adevărul” Brian Douglas, un poliţist cu experienţă din Poliţia Statului Delaware, unul dintre cele mai liberale state din SUA, aici locuind Joe Biden, contracandidatul democrat al lui Donald Trump. 
 

Peste 20% din populaţia statului este de culoare, în condiţiile în care media în SUA este de circa 13 % (conform Biroului de Recensâmânt, în SUA trăiesc 40 de milioane de persoane de culoare, adică 13% din totalul popuţaiei). Brian locuieşte în New Castle şi şi-a finalizat, de curând, studiile  postuniversitare. Poliţistul a dorit să nu-i folosim numele real  deoarece „punctele mele de vedere nu reprezintă poziţia angajatorului meu sau a instituţiei academice unde predau”. 

Despre moartea lui George Floyd: „Poliţiştii au greşit în momentul în care au continuat să-l imobilizeze la pământ pe Floyd, dar întrebarea copleşitoare şi cea mai dificilă rămâne în continuare dacă ofiţerul de poliţie l-a ucis intenţionat pe George Floyd”.


Despre agresiunea poliţiştilor împotriva afro-americanilor: „Nu putem vorbi despre faptul că anumite rase ar fi vizate în mod special de poliţişti”


Despre adevărata problemă: „Arestările nu reprezintă punctul central al problemei. Punctul central este factorul social în comunităţile minoritare, problemele sociale care ţin de locuire, educaţie, sănătate mintală şi accesul general şi capacitatea de a plăti pentru servicii”.


Despre proteste:  „Credinţa mea personală şi profesională este că, dacă un grup se simte că protestele sunt necesare, atunci ar trebui să protesteze”. 


Despre reforma poliţiei: „Reforma generală a poliţiei nu este necesară. Poliţiştii au o muncă grea. Reforma socială poate fi necesară pentru a oferi comunităţilor minoritare instrumentele de care au nevoie pentru a îmbunătăţi alte domenii ale vieţii lor.”


Despre „militarizarea” poliţiei: „Infractorii folosesc tactici diferite, arme de mare putere şi explozibili. Cred că programul este necesar pentru a oferi poliţiştilor din prima linie echipamentul de care are nevoie”

Prezentăm mai jos interviul integral:

Problema principală în scandalul Floyd nu sunt arestările, ci sărăcia


Adevărul: Cum ai perceput incidentul care a dus la decesul lui George Floyd?


Brian Douglas: Moartea lui George Floyd a fost o moarte tragică care a fost difuzată în întreaga lume. El nu ar fi trebuit să fie ţintuit la pământ pentru acea perioadă de timp, când era evident că nu mai opunea rezistenţă. Domnului Floyd i-au fost puse cătuşe şi a părea că se conformează cerinţelor poliţiştilor. Un standard general în aplicarea legii este acela că poate fi justificată o anumită utilizare a forţei, atâta timp cât împrejurarea care a determinat utilizarea forţei se păstrează la acelaşi nivel. De exemplu, un poliţist poate interacţiona cu o persoană şi poate decide că trebuie să folosească forţa. Cu toate acestea, odată ce acest nivel de forţă este aplicat sau subiectul se conformează, ofiţerul de ordine trebuie să îşi adapteze tactica pentru fi compatibilă cu nivelul de ameninţare pe care individul îl prezintă faţă de el. Întrebarea copleşitoare şi cea mai dificilă rămâne în continuare dacă ofiţerul de poliţie l-a ucis intenţionat pe George Floyd. Deşi există tendinţa de a judeca rapid, pe baza unui videoclip, singurul care poate răspunde cu adevărat la această întrebare este ofiţerul de poliţie implicat.

Imaginile cu moartea lui George Floyd au provocat indignare peste tot în lume. Care este contextul mai larg în care putem încadra acest incident?
 

Cred că contextul mai larg din incidentul Floyd este disparitatea culturală între clasele sociale care formează SUA. În acest caz, vorbim despre disparităţile culturale dintre comunitatea afro-americană şi forţele de ordine. Statisticile naţionale analizate de FBI demonstrează că în 2019, în SUA au fost arestate 5,6 milioane de persoane albe, comparativ cu 2,2 milioane de afro-americani.  Aşadar, arestările pe care le face poliţia nu reprezintă problema principală. Problema principală este factorul social. Atunci când examinăm rata generală a sărăciei pentru americani, care este relevantă pentru componenţa demografică generală a unei rase, 20,8% dintre persoanele de culoare trăiesc în sărăcie, comparativ cu 8,1% dintre persoanele albe (excluzând de aici hispanicii). În concluzie, rata sărăciei afro-americanilor şi a latino-americanilor este dublă faţă de cea a americanilor albi. Astfel, problemele de bază, mai importante, sunt problemele sociale, inclusiv locuirea, educaţia, sănătatea mintală şi accesul general şi capacitatea de a plăti pentru servicii.

Omagiu George Floyd FOTO EPA-EFE /  David J Phillip

Înmormântarea lui George Floyd. FOTO: EPA EFE

„Nu putem vorbi despre faptul că anumite rase ar fi vizate în mod special de poliţişti”


Proteste au izbucnit în toată America după incident. Credeţi că este justificată continuarea acestora, având în vedere că poliţiştii implicaţi în scandal au fost arestaţi şi vor fi judecaţi?
 

 Cel mai bun lucru în Statele Unite este dreptul la exprimare liberă şi dreptul de a critica guvernul dacă simţi că există nedreptăţi. Credinţa mea personală şi profesională este că, dacă un grup simte că protestele sunt necesare, atunci ar trebui să protesteze. Cu toate acestea, multe dintre aceste „proteste”s-au transformat într-o platformă pentru protestatari de a provoca forţele de aplicare a legii şi de a provoca distrugeri în comunităţile şi în ţară. Deşi unele proteste rămân paşnice şi conforme, multe încep acum să devină violente.


Se vorbeşte mult zilele acestea despre agresivitatea poliţiştilor îndreptată spre afro-americani. Există un astfel de fenomen? 

Majoritatea poliţiştilor din Statele Unite sunt persoane competente şi foarte bine pregătite. În general, nu cred că putem vorbi despre faptul că anumite rase ar fi vizate în mod special de poliţişti. Poliţiştii sunt învăţaţi să răspundă la ameninţări, până la eliminarea ameninţării. Utilizarea forţei împotriva oricărei persoane este determinată de acţiunile persoanei. Acest subiect mă readuce la problemele sociale şi la capacitatea de a gândi critic. Dacă există disparităţi în alte componente ale societăţii şi ale guvernării, poate că educarea indivizilor cu privire la înţelegerea şi luarea deciziilor poate avea un impact major asupra modului în care forţa este folosită.

„Nu cred că e nevoie de o reformă a poliţiei, ci de o reformă socială” 


Protestatarii solicită reforma poliţiei, credeţi că este nevoie de o astfel de reformă? Dacă da, ce credeţi că ar trebui să se schimbe?
 

Nu cred că reforma generală a poliţiei este necesară. Poliţiştii au o misiune grea. Majoritatea departamentelor de poliţie au deficit de angajaţi, iar bugetele sunt limitate. În schimb, cred că reforma socială poate fi necesară pentru a oferi comunităţilor minoritare instrumentele de care au nevoie pentru a îmbunătăţi alte domenii ale vieţii lor.”

Cum percepeţi violenţa şi jafurile care au loc în cadrul anumitor proteste? 


Ar trebui luate măsuri mai ferme împotriva protestatarilor care se angajează în acte de violenţă. Constituţia ne permite să „adunăm paşnic”. Cu toate acestea, odată ce individul sau grupurile de persoane încep acţiuni non-paşnice sau săvârşesc infracţiuni împotriva persoanelor şi bunurilor, atunci oamenii legii au o dreptul inerent să oprească violenţa.

Imagine indisponibilă

În luna mai, Poliţia din Delaware a intervenit pentru a neutraliza o persoană care omorâse doi oameni cu mitraliera. Vehiculul blindat de tip militar le-a salvat viaţa poiţiştilor, spune Brian. FOTO: Poliţia din Delaware. 

„Echipamentul militar, necesar pentru poliţiştii din prima linie”

O legea adoptată în SUA în 1996 permite secretarului Apărării să ofere, gratuit, forţelor de ordine locale excesul de echipament militar, iar Departamentul Apărării a făcut din ce în ce mai multe transferuri în următoarele două decenii. Credeţi că este o idee bună?


Natura activităţii poliţiei se schimbă rapid. Infractorii folosesc tactici diferite, arme de mare putere (mitraliere) şi explozibili. Cred că programul este necesar pentru a oferi poliţiştilor din prima linie echipamentul de care au nevoie pentru a gestiona eficient incidentele. Acest echipament nu este utilizat în fiecare zi, ci doar în situaţiile în care acest lucru este necesar. Vă voi trimite un link cu poze dintr-un incident recent, în care un bărbat a folosit o mitralieră pentru a ucide două persoane în vârstă la un cimitir. Când a ajuns poliţia, suspectul a început să tragă asupra lor. Dacă nu ar fi fost folosit un vehicul blindat de tip militar, mulţi poliţişti şi-ar fi pierdut viaţa în acea zi.


Există informaţii, pe care le-am auzit cu mai multe ocazii, conform cărora există zone, în marile oraşe din SUA, unde poliţia nu intră? Este adevărat?


Niciunul dintre poliţiştii pe care-i cunosc nu alege în ce zone va merge. Dacă sunt chemaţi, vor merge.


Cum credeţi că se vor încheia aceste proteste din SUA?

Chiar nu pot să-mi dau seama cum se vor încheia protestele. Unii vor ceda la epuizare şi se vor opri, alţii vor obosi să fie arestaţi. Aceste proteste, în multe locuri, nu mai sunt proteste, şi pot fi privite ca o stare de nerespectare generală a legii. Sper ca toate părţile vor veni la masa negocierilor şi vor vorbi deschis despre problemele reale care afectează comunităţile minoritare, nu doar despre interacţiunile lor individuale cu ofiţerii de poliţie.

Citeşte şi:

Proteste în SUA. Trump scoate armata pe străzi pentru oprirea revoltelor, pe care le consideră „terorism intern“

FOTO A patra noapte consecutivă de revolte în SUA: Donald Trump cere plasarea armatei în alertă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite