Începe TIFF-ul! O nouă ediţie a Festivalului de Film Transilvania debutează diseară la Cluj cu o peliculă nominalizată la Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TIFF 2013, pregătiri pentru gala de deschidere  FOTO: TIFF
TIFF 2013, pregătiri pentru gala de deschidere  FOTO: TIFF

Cea de-a XIII-a ediţie a celui mai mare festival de film din România, TIFF, aşteptat cu sufletul la gură în fiecare an de cinefili, debutează diseară la Cluj.

Clujul este, din nou, pentru al treisprezecelea an, „capitala“ filmului. O nouă ediţie a Festivalului de Film Transilvania (TIFF) începe diseară la Cluj-Napoca cu pelicula britanică „ Philomena“, nominalizată la Oscar, cu Judi Dench şi Steve Coogan.
Deschiderea oficială are loc diseară, în aer liber, în Piaţa Unirii, la ora 20.45, Dacă vremea va fi nefavorabilă, lucru care e luat în calcul în fiecare an, evenimentul se va muta la Casa de Cultură a Studenţilor.

Peste 200 de filme din 55 de ţări vor rula pe ecranele cinematografelor din Cluj-Napoca în cele 10 zile de festival şi circa 700 de invitaţi români şi străini vor păşi pe covorul roşu pe toată durata TIFF. Printre invitaţii îi amintim pe: Debra Winger, actriţă de Oscar care va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră, Anamaria Marinca, protagonistă în SF-ul Europa „Report“, Olimpia Melinte, una dintre revelaţiile anului în Spania, pentru rolul din „Canibal“, şi Cristina Flutur, membră a juriului competiţiei.

Primul weekend. 1 Iunie cu filme la castel

Proiecţii-maraton de filme, dezbateri pe teme ecologice şi pelicule în aer liber îi aşteaptă pe cinefili, în primul weekend al festivalului, în cinematografele din Cluj-Napoca şi în Bonţida, la Castelul Banffy.
Pe 31 mai şi 1 iunie, între 11.00 şi 19.00, evenimentul TIFF „Weekend la Castel“ vine cu jocuri, ateliere, spectacole, un show de magie şi activităţi sportive pentru cei mici, iar după lăsarea serii, de la 21.45, cu proiecţii în aer liber pentru cei mari.

Tot sâmbătă, 31 mai, de la 14.00, muzicienii polonezi de la „Male Instrumenty“, apreciaţi pentru concertele la instrumente improvizate, le vor arăta celor mici cum poţi crea muzică din obiecte reciclabile. Seara, de la ora 21.45, la Bonţida, va fi proiectat „Bolondos vakáció“/„Frumoasele vacanţe“, de Karoly Makk, o comedie româno-maghiară din 1967cu Florin Piersic, Ion Dichiseanu şi Ilinca Tomoroveanu.
Duminică, de la aceeaşi oră, tot la Bonţida, e programată proiecţia aniversară a filmului „1984“, în regia lui Michael Radford, la 30 de ani de la premieră, cu actorii John Hurt şi Richard Burton.

Preţul biletelor, neschimbat

Preţurile biletelor şi abonamentelor sunt aceleaşi cu cele de anul trecut:  8 lei pentru elevi/studenţi/pensionari, 10 lei pentru biletele cumpărate în avans, 12 lei pentru biletele cumpărate în ziua proiecţiei. Pentru 300 de lei se poate achiziţiona un abonament care asigură intrarea la 35 de filme.

De neratat la TIFF

Două dintre cele mai populare secţiuni ale festivalului, „Supernova“ şi „What’s Up, Doc?“/„Ce se întâmplă, documentarule?“ cuprind titluri multi-premiate la Cannes, Berlin, Veneţia, Toronto sau San Sebastian.

Dintre acestea amintim: câştigătorului Ursului de Aur - „Black Coal, Thin Ice“, „Stations of the Cross“ al lui Dietrich Brüggemann (o comedie neagră despre o adolescentă care vrea să se sacrifice pe altarul Domnului, în era telefoanelor şi a Internetului) - film premiat cu Ursul de Argint pentru scenariu, „The 100-Year Old Man Who Climbed out the Window and Disappeared“, (neaşteptata poveste a unui bărbat de 100 de ani care decide că nu-i prea târziu s-o ia de la capăt), „Love is Strange“ de Ira Sachs, care abordează subiectul căsătoriei între persoane de acelaşi sex.
Un eveniment special, sub semnul TIFFashion, va fi proiecţia lui Yves Saint Laurent, un film despre viaţa şi cariera celebrului creator de modă, adus în premieră la Cluj. De neratat este şi noul film al lui Roman Polanski, prezentat anul trecut la Cannes şi recompensat cu un Premiu César pentru regie.

„Salvaţi Marele Ecran!“

La gala de deschidere va fi detaliată una dintre cele mai importante campanii în care se implică TIFF anul acesta, „Salvaţi Marele Ecran!”.
Sâmbătă, 31 mai, de la 10.30, la Mansarda Boema, va avea loc prima conferinţă majoră a campaniei de salvare a cinematografelor din România, la care vor lua parte Emil Boc, primarul Clujului, Marius Szabo, primarul oraşului Gherla, Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, Marta Materska-Samek, preşedinta board-ului Cinema Development Foundation (Polonia), Tina Hajon - Head of Film Exhibition, Croatian Audiovisual Centre, Ivo Andrle, managerul Aerofilms (Cehia).
Tot pe 31 mai, de la 20.30, va avea loc deschiderea oficială a Depozitului de Filme din strada Maiakovski, în prezenţa unor oficiali şi invitaţi, urmată de proiecţia unor fragmente din documentarul lui Alexandru Belc, Cinema, mon amour (work-in-progress) şi a filmului Cinema at the End, în prezenţa regizorului Meritxell Soler. Spaţiul inedit de la fostul depozit RADEF va găzdui în timpul festivalului proiecţiile din secţiunea cu acelaşi nume, Cinema, Mon Amour.
Intrarea este liberă.

Proiecţiile încep vineri dimineaţă, cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului, în programul EducaTIFF. La Cinema Victoria, de la 10.00, va fi proiectat A fi şi a avea/ Etre et avoir, în prezenţa regizorului Nicolas Philibert, celebrat anul acesta în secţiunea 3X3. Votat Cel mai bun film documentar la Premiile Academiei Europene de Film în 2002, este povestea unei clase unice dintr-un sat francez, unde toţi copiii se află în grija unui învăţător.
Duminică, 1 iunie, de la 11.00, la Cinema Florin Piersic, copiii şi părinţii se vor bucura de experienţa Cinepiano, un spectacol cu acompaniament live al pianistului Tony Berchmans pe filme mute cu Charlie Chaplin, Stan şi Bran şi Buster Keaton. EducaTIFF cuprinde  ateliere de animaţie, seminarii de critică de film, lecţii de actorie cu Stefan Collier, actorul din filmul Regret!, proiecţii 3D. Detalii  despre program, aici.
La Casa TIFF, încep concertele în weekend. Sâmbătă, de la 22.00, un spectacol inedit va fi oferit de polonezii de la Male Instrumenty, care cântă la instrumente improvizate din jucării, deşeuri reciclabile, diverse obiecte. Duminică, de la 22.00, Teodora Enache îşi va încânta audienţa cu vocea care i-a adus supranumele de „Ella Fitzgerald a României”.

La Mănăştur Open Air, proiecţiile gratuite în aer liber încep vineri, de la 22.00, cu Psihopaţii/ Killers, un thriller din secţiunea tematică Ochi pentru Ochi, nerecomandat minorilor. La Cinema Mărăşti, o sală care revine anul acesta în program, vor rula câte două filme în fiecare zi de festival, de la 18.00 şi 20.30. Un bilet achiziţionat pentru o proiecţie va asigura accesul pentru două persoane. Primele filme, cele de vineri, sunt Dragoste în sânge/ Love Steaks, o poveste de dragoste între doi angajaţi ai unui hotel de lux, şi Trăiască libertatea/ Viva la liberta!, o comedie acidă despre politică.
Weekend-ul e plin de filme bune, în toate secţiunile şi locaţiile. O premieră mondială, printre ele: 28 ½, povestea unui bărbat care pleacă în căutarea copilului pe care nu l-a cunoscut niciodată, proiectat în Focus Noul Film German pe 31 mai, de la 19.30, la Cinema Arta, în prezenţa regizorului Anton Gonopolski şi a producătoarei Anna Guddat. Pe Michael Kutza, director al Festivalului Internaţional al Film de la Chicago şi membru al juriului competiţiei TIFF, publicul îl va întâlni la proiecţia specială a filmului Strictly Ballroom (r. Baz Luhrman) sâmbătă, de la 17.00, la Cinema Arta.
Programul complet al festivalului precum şi toate noutăţile pot fi găsite pe www.tiff.ro.

TIFF 2013 în cifre

Ediţia din 2013 a prezentat nu mai puţin de 400 de proiecţii, atrăgând peste 62.000 de spectatori în cele zece zile de festival. De-a lungul celor 12 ediţii, la TIFF au păşit pe covorul roşu numeroase personalităţi ale cinematografiei mondiale precum: Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Nicolas Roeg, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin sau Jiri Menzel.

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în Cluj-Napoca în perioada 30 mai - 8 iunie 2014.

Mai puteţi citi:

VIDEO Ghid complet TIFF 2014: cât costă biletele şi care sunt filmele şi evenimentele pe care nu trebuie să le ratezi 

Mai sunt 10 zile până la startul celei de-a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, cel mai amplu eveniment de gen din România. Între 30 mai şi 8 iunie, Clujul va fi animat de sute de proiecţii, concerte, expoziţii, masterclass-uri, dezbateri şi petreceri. Află filmele şi evenimentele de neratat anul acesta la TIFF.

„O Lume Nouă“, filmul despre povestea primilor emigranţi români în America, va avea premiera la TIFF 

„O Lume Nouă“/„ Start Anew World“, scurtmetrajul regizat de Luiza Pârvu şi scris de Toma Peiu, inspirat din poveştile reale ale primilor emigranţi români în SUA, va rula, în premieră absolută, în cadrul competiţiei Zilelor Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.  

VIDEO Spotul oficial al TIFF 2014 cu Matia Corvin şi Vlad Ţepeş în „rolurile principale“  

Videoclipul ediţiei din acest an, a 13-a, a TIFF este unul cu totul diferit faţă de cele cu care festivalul şi-a obişnuit publicul. Îi are în „rolurile principale“ pe Matia Corvin şi Vlad Ţepeş în ipostaza de cinefili.  

Mesajul din spatele afişului TIFF 2014: „Dacă Decebal ar trăi azi, sigur ar vrea să vadă Avatar 3D“  

Afişul TIFF 2014 a fost desemnat în acest an în urma unui concurs şi nu a fost creat de echipa TIFF ca la ediţiile anterioare. Ideea câştigătoare îi aparţine lui Paul Bucovesan, un tânăr artist grafic din Cluj-Napoca, absolvent al Universităţii de Arte Plastice şi Design. Acesta are o experienţă de 7 ani în design grafic.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite