Începe Ghibstock, festivalul liceenilor care au demonstrat că se poate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şuie Paparude, Rehab Nation, Vescan vor face spectacol la festivalul pornit din ambiţia elevilor de la liceul clujean Onisifor Ghibu, aflat la a V-a ediţie, care are loc vineri, de la 16.00, în curtea instituţiei de învăţământ. Banii strânşi pe bilete vor fi cheltuiţi în scopuri caritabile.

Festivalul include activităţi precum concerte  - Şuie Paparude, Rehab Nation, Vescan,  demonstraţii de street art, expoziţii de artă, teatru, jonglerie, dansuri, activităţi sportive (panou de căţărat, tiroliana, pod indian, tir cu arcul şi paintball, skate, bike) şi reflectă nevoile celor peste 1500 de participanţi în legatură cu mediul cultural clujean. Evenimentul susţine implicarea participanţilor in comunitate şi contribuie la creşterea ataşametului tinerilor faţă de cultură, şcoală si procesul educaţional în general.  Clujenii care vor plăti biletul de 10 lei vor contribui la campania caritabilă demarată de liceeni, care constă în organizarea unei tabere educaţionale pentru 18 copii din medii defavorizate.

Povestea Ghibstock

Ghibstock e povestea unui festival din Cluj care a transformat „Nu“ în „Da“, care a schimbat voluntariatul în ceva „cool“, e povestea celor 20 de elevi din comuna Căianu care nu au renunţat la şcoală şi sunt acum la licee din Cluj-Napoca datorită voluntarilor Clubului Impact de la Liceul „Onisifor Ghibu“, organizatorii festivalului Ghibstock. Totul a început în urmă cu 5 ani când o mână de elevi au vrut să readucă la viaţă grădina botanică a şcolii lor, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu“ din Cluj. Însă le trebuiau vreo 8.000 de lei. O sumă colosală pentru nişte elevi. I-au zis profesoarei lor de biologie, Anda Culişir, care împreună cu alte dăscăliţe au scris un proiect şi l-au trimis spre finanţare unei fundaţii. Cum grădina lor nu era destul de „vizibilă“, proiectul lor a fost respins. Acel „nu“ i-a ambiţionat pe elevi să găsească soluţii: de la vânzarea de obiecte handmade, la aducerea unui panou de alpinism unde o urcare era taxată, fiecare voluntar a adus câte o sticlă de suc şi câte o pâine, un tată a făcut rost de mici, o mamă a făcut prăjituri, alta a adus nişte jongleri. Şi aşa a apărut un festival care în 4 ore le-a adus nu numai sute de participanţi, o atmosferă de necrezut şi o distracţie pe cinste, ci şi 7.300 de lei pentru grădina lor. Dar le-a mai adus ceva ce şi-au dat seama mai târziu: abilitatea de a se descurca singuri, de a intra în lumea adulţilor.

Citeşte şi

FOTO Lecţii de viaţă de la copii. Ghibstock, „şcoala“ de voluntariat unde elevii devin adulţi

FOTO Femeia transilvăneană de la ţară, în fotografiile inedite ale Muzeului Etnografic din Cluj

FOTO Nicula lui Bartolomeu Anania. Povestea casei unde fostul mitropolit a terminat de tradus Biblia

VIDEO Secretul Elixirului Dragostei, dezvăluit la Cluj

Bloggerii au găsit reţeta salvatoare pentru Muzeul Farmaciei

Destinaţie recomandată de Lonely Planet: Povestea Muzeului Farmaciei din Cluj

EXCLUSIV Vampirii din Transilvania, ucişi de propriul mit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite