Gafe, glumiţe şi înţepături la Congresul UDMR – declaraţia de dragoste a Alinei Gorghiu, Emil Boc – „primarul Oradei“ şi stafiile comuniste ale lui Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 25 de ani de existenţă pe care îi aniversează UDMR au fost unul dintre subiectele discursurilor politice rostite vineri, 17 aprilie, la Cluj-Napoca de pe scena Casei de Cultură a Studenţilor, unde s-a vorbit în trei limbi: maghiară, română şi engleză.

Cluj, vineri, 17 aprilie, ora 10.32. Borbély László aşteaptă să se facă verde la una dintre trecerile de pietoni de pe strada Napoca, din Piaţa Lucian Blaga, ca să meargă la Congresul UMDR. 

Kelemen Atilla-Béla-László îl vede şi îl salută. În urma lor apare, trăgând un troler, Mario David, vicepreşedintele Partidului Popular European. Toţi au aceeaşi destinaţie: Casa de Cultură a Studenţilor.

În faţa acesteia e rumoare. Lume multă şi multe steaguri: al Uniunii Europene, al României, al Ungariei şi al UDMR - toate în dublu exemplar. Oamenii vorbesc la telefon, discută cu cunoscuţii cu care s-au revăzut, fumează şi aşteaptă ora 11.00, când începe Congresul cu discursuri, laude şi promisiuni. Ca orice alt congres.

Înăuntru, în hol, la fel de multă lume. Circa o mie de delegaţi şi-au anunţat prezenţa. În colţul din dreapta, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, dă scurte declaraţii de presă. Le vorbeşte jurnaliştilor despre „o oarecare oboseală în ceea ce priveşte funcţionarea instituţiilor democratice” şi despre faptul că trebuie „să fim mult mai aproape de oameni”, „mai multă empatie”.

Încet, lumea intră în sală şi îşi ia în primire locurile. La 11 fără câteva minute, apar liderii politici al PNL, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, însoţiţi de liderii locali ai PNL Cluj - Daniel Buda şi Marius  Nicoară –, apoi soseşte preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi, la câteva minute distanţă, premierul Victor Ponta.

Fotbal şi handbal sau ce a discutat Boc cu Ponta

Toţi ajung lângă scenă, în faţa locurilor rezervate pentru ei. Victor Ponta şi Emil Boc încep să discute despre fotbal şi handbal. Boc îi vorbeşte despre cum Clujul va găzdui finala Cupei României, dintre U Cluj şi Steaua, iar premierul i-o retează spunându-i că „el e cu handbalul”. 

După vreo câteva minute, discuţia se reia. Boc îi zice că ar avea nevoie de bani pentru Universiada - mai multe competiţii sportive pentru tineri programate să aibă loc în 2015 la Cluj. Cifra cerută de Boc a fost de 10.000 de euro.

Răspunsul lui Ponta: „o să vedem ce putem face”, după care a dat din cap. Boc i-a zis că alţii au făcut evenimente similare cu 50 de milioane de lei.

Înregistrarea integrală:

Discuţia dintre primarul Emil Boc şi premierul Victor Ponta la Congresul UDMR

Lumea îşi ia în primire locurile şi evenimentul începe. Cel care a deschide „lucrările” Congresului - expresie folosită azi şi care te duce cu gândul la congresele PCR - este preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

De la pupitrul de pe scenă se aude: ”Am demonstrat în cei 25 de ani că atunci când ne-am găsit într-o situaţie dificilă, UDMR, comunitatea maghiară, am reuşit să se restabilim echilibrul şi să arătăm că se poate conta pe noi. Am demonstrat că suntem un partener serios şi sper ca această părere despre noi, pe care şi-au format-o oamenii, să rămână la fel”, a declarat Hunor.

Ideea din discursul său a fost reluată, ulterior, în alte forme, şi în discursurile invitaţilor la Congres, Emil Boc, consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan, premierul Victor Ponta, Alina Gorghiu, Vasile Blaga, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi în cuvintele oaspeţilor maghiari şi europeni (Mario Mario David, vicepreşedintele Partidului Popular European).

Emil Boc şi vremea când era premier, nu „primar al Oradei”

Preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, viceprimarul oraşului Oradea, Biro Rozalia, i-a prezentat publicului pe oaspeţii români şi străini, iar când a ajuns la Emil Boc l-a prezentat drept „primarul Oradei”, dar s-a corectat imediat zâmbind. Pe seama acestei erori s-a amuzat şi Victor Ponta la începutul discursului său, adresându-se lui Emil Boc drept „primarul Clujului, al Oradei, sau al oricărui oraş din Transilvania vrea să fie”.

image

De la pupitru, Emil Boc, cu tricolorul peste costum, a vorbit despre cum oraşul pe care-l păstoreşte poate fi „un model de colaborare politică şi de bune practici în interes public”.

„Din 2004 Clujul şi-a schimbat radical faţa şi datorită faptului că împreună cu UDMR am pus în practică o politică, o altă viziune, un nou mod de a conduce această urbe, capitală a Transilvaniei. Clujul este un oraş multicultural unde românii, ungurii şi germanii se simt ca acasă şi aceasta a fost obiectivul nostru: ca fiecare cetăţean, indiferent de etnie, să se simtă aici, la Cluj acasă”, a afirmat, printre altele, Boc.

Acesta s-a întors în timp, în vremurile când era premier şi guverna România alături de UDMR. Boc le-a mulţumit maghiarilor că nu l-au părăsit la greu, în vremurile crizei:

„Aş vrea să vă mulţumesc pentru suportul pe care l-aţi acordat României în cea mai dificilă perioadă a crizei. Acesta este pentru mine un lucru pe care n-am să-l uit niciodată pentru că prietenii cu adevărat se cunosc la greu şi dumneavoastră aţi fost acolo unde a fost cel mai greu, şi pentru noi şi pentru România. Şi pot să vă spun că negocierile cu UDMR-ul nu sunt uşoare atât în plan local, cât şi naţional, dar un lucru pot să-l spun cu certitudine: odată ce ai bătut palma (n.r. – cu UDMR), cuvântul dat este cuvânt respectat”.

Discursul integral al lui Emil Boc:

Discursul lui Emil Boc la Congresul UDMR din Cluj, 17 aprilie 2015

Cum a ajuns Ponta să-l citeze pe Boc. „Sunt capabil să înţeleg lucruri şi să respect înţelegeri”

image

„În 2015, m-am învăţat minte şi nu vă mai rog nimica. Ştiu că veţi face ceea ce credeţi  dumneavoastră că este bine (n.r. – aplauze)”, a zis premierul Victor Ponta, după ce a amintit despre cum a rugat UDMR să iasă de la guvernare în 2011, la Oradea, iar apoi în 2013 cum l-a chemat să vină la guvernare.

Premierul a mai afirmat că admiră modul în care parlamentarii maghiari ştiu să facă politică şi să-şi asume, argumentat, iniţiativele legislative. „Aş vrea să văd la toţi parlamentarii aceasta”, a zis Ponta. În opinia premierului, capacitatea de dialog e cel mai mare atu al UDMR. „Confruntarea, extremismul face rău şi aduce avantaje doar extremiştilor din toate părţile”, adaugă acesta.

El a mai spus că e capabil de dialog, să înţeleagă lucruri, să respecte înţelegeri şi „aşa cum spunea şi domnul primar Boc, mă bucur că întotdeauna aţi fost un partener care s-a ţinut de cuvânt”.

Discursul integral al premierului:

Discursul premierului Victor Ponta la Congresul UMDR de la Cluj. 17 aprilie 2015

Tăriceanu şi stafiile. Fantomele de la Cluj şi ale lui Băsescu

Denumirea oraşului care a găzduit Congresul UDMR - Cluj-Napoca - îi provoacă preşedintelui Senatului un gust amar şi-l face să vadă, când vine la Cluj, „stafiile comunismului”. Acest subiect l-a considerat atât de important încât l-a pus la începutul discursului său. Apoi a punctat cum „unii procurori vorbesc, cu atâta nonşalanţă, de un plan de arestări” şi cum „fantomele lui Băsescu încă bântuie”. Abia în a doua parte a discursului a subliniat cât de mult e nevoie de schimbarea Constituţiei şi cum modelul german ar fi potrivit pentru regionalizarea în România, dar şi cum UDMR e un partener loial.

image

„Când vin la Cluj am un sentiment de plăcere, de mândrie că vin în capitala Ardealului, dar şi unul amar. Am impresia că aici văd stafiile comunismului (n.r. – moment în care câteva persoane din rândul al şaselea, din partea dreaptă a scenei, din sală bufnesc în râs). E vorba de numele oraşului: Cluj-Napoca. (n.r. – Tăriceanu, cel care rosteşte aceste vorbe, este aplaudat îndelung în sală; mai multe voci din oraş, inclusiv maghiari au cerut revenirea la numele de Cluj). Mă întreb de ce oraşul se numeşte Cluj-Napoca şi nu Cluj, de ce Constanţa nu se numeşte Constanţa-Tomis sau Braşovul nu se cheamă Braşov-Kronstadt. Răspunsul este simplu: nu sunt unguri acolo! (n.r. – Tăriceanu se uită la Boc, lumea din sală râde). Ar fi bine ca oraşul să revină la denumirea care l-a consacrat (n.r. – adică Cluj). Stafiile trecutului trebuie să le lăsăm şi să privim spre viitor”, a declarat Tăriceanu.

Mesajul integral al preşedintelui României, Klaus Iohannis, pentru Congresul UDMR, rostit de consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan:

Mesajul lui Klaus Iohannis la Congresul UDMR de la Cluj. 17 aprilie 2015

Nevoia de o altfel de politică

Modul în care se face politică a fost un alt subiect abordat de invitaţii la Congresul UDMR. Şi co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a punctat aceasta în intervenţia sa: „Românii aşteaptă un nou mod de a face politică. Avem obligaţia de a onora aceasta. Avem nevoie de lideri competenţi care să respecte criterii de integritate”.

Aceasta a atras atenţia că dacă schimbarea modului în care se face politică nu va avea loc atunci va lăsa cale deschisă „forţelor politice nocive pentru democraţie, extremiştilor”, iar „istoria e plină de astfel de exemple”. Aceasta şi-a încheiat discusul spunând că nu ştie la fel de multe cuvinte în limba maghiară ca premierul Victor Ponta şi că ea cunoaşte doar unul singur. Iar singurul cuvânt în ungureşte pe care Gorghiu susţine că-l cunoaşte se traduce în română prin „te iubesc”.

Celălalt co-preşedinte al PNL, Vasile Blaga, a transmis un mesaj cât se poate de clar către UMDR: „Să lucrăm împreună noul PNL şi UDMR pentru ca nivelul calitativ al vieţii din România să se situeze la nivelul mediu al UE. (...) Avem experienţa colaborării foarte bune şi la guvernare, şi în opoziţie. Vă urez să rămâneţi la fel de uniţi şi să reprezentaţi cu cinste comunitatea maghiară”.

image

Dacă majoritatea celor din sală erau atenţi, aplaudau când le plăcea ideea rostită, alţii, în schimb, se dădeau pe Facebook, trimiteau mesaje sau se conversau fie cu colegul din dreapta sau stânga, fie pe telefon. Atmosfera din sală era degajată, discursurile au fost presărate de glume, fapt apreciat de delegaţii veniţi la Congres prin aplauze şi râsete.

Unii au rămas surprinşi când au deschis genţile primite la intrare cu însemnele UDMR şi în care erau programul Congresului, „darea de seamă” a lui Kelemn Hunor despre cum a coordonat UDMR în ultimii 4 ani, un pix verde, un stick la fel de verde şi o sticluţă de pălincă de Sălaj semn că, după atâtea vorbe, oamenilor li se mai face sete.

image


Mai puteţi citi:

Congres UDMR la Cluj. Partidul îşi alege un nou preşedinte. La eveniment va veni şi premierul Victor Ponta
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite