FOTO VIDEO Cum vede un străin satul românesc: „Bogăţia, resursele şi potenţialul satului românesc reprezintă o adevărată comoară. Autorităţile ar putea să investească mai mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brandul turistic al României flutură în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca FOTO: Florina pop
Brandul turistic al României flutură în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca FOTO: Florina pop

De azi, 10 mai, şi până duminică inclusiv, Clujul găzduieşte a treia ediţie a celui mai mare eveniment de promovare a localităţilor rurale: Ziua Satului Românesc. Deschiderea oficială a avut loc la prânz. De pe materialele promoţionale ale evenimentului nu lipseşte brandul turistic al României, „frunza“ Elenei Udrea, pe care actualul ministru al Turismului vrea să îl schimbe.

Satul românesc este sărbătorit, trei zile, la Cluj-Napoca. Zeci de standuri au fost amplasate în Piaţa Unirii şi atrag privirile prin covoare de cânepă şi de lână, prin cămăşi şi alte piese specifice costumului tradiţional din mai multe zone ale României, obiecte de lut care îi înfăţişează pe ţărani, ţuică de Cărpinet (judeţul Bihor), prin drumul vinului din judeţul Prahova, printr-un mic război de ţeşut explicat pe înţelesul tuturor (comuna Palanca, judeţul Bacău) etc.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în jurul orei 12.00. „Mulţumim Clujului că ne-a primit“, Nicolae Marghiol, preşedintele Asociaţiei Cele mai Frumoase Sate din România.

Acesta i-a acordat primarului Clujului, Emil Boc, titlul de „Ambasador al Satului Românesc“.

„Satul românesc este cel care ne dă energia şi posibilitatea de a merge mai departe. Valorile pe care satul românesc le-a promovat sunt lucruri pe care nu avem voie să le uităm niciodată.

De aceea apreciez iniţiativa şi am zis că în centrul Clujului trebuie să serbăm Ziua Satului Românesc“, a declarat Boc.

Cum vede un străin satul românesc

Un discurs realist şi punctual l-a avut reprezentantul delegaţiei Wallonie-Bruxelles în România. Cum  Benoit Rutten, delegat Wallonie-Bruxelles, nu a putut fi prezent, o domnişoară i-a citit mesajul:

Nicolae (n.r. Nicolae Marghiol, preşedintele Asociaţiei Cele mai Frumoase Sate din România) este un prieten fidel şi special al delegaţiei Wallonie-Bruxelles, care a fost o sursă de inspiraţie pentru el. În urma contactului cu prietenii din cele mai frumoase sate din Wallonie-Bruxelles, Nicolae a pus bazele aceste asociaţii. Azi, fără el, toate acestea nu ar fi existat. (...)

Am convingerea că bogăţia, resursele şi potenţialul satului românesc reprezintă o adevărată comoară.

Satul românesc este inima României, este autenticitatea regăsită. Satul românesc nu e doar o moştenire, e viitorul, sursa pentru dezvoltare, un factor pentru starea de bine.

Acesta este motivul pentru care delegaţia Wallonie-Bruxelles doreşte să sprijine satul românesc şi, din acelaşi motiv, delegaţia doreşte să spună azi că autorităţile publice şi autorităţile instituţionale ar putea să investească mai mult şi să adune resursele necesare acestui frumos proiect.

Şi nu vorbesc doar de turismul rural care este din ce în ce la modă, mă refer la reintegrarea în societate a acestor sate, la punerea în valoare a bogăţiei şi experienţei lor pentru ca inima acestei ţări să poată bate din nou cu putere“.

Evenimentul le va oferi clujenilor şi o paradă a portului popular, sâmbătă, 11 mai, de la ora 10.00, pe străzile din centrul oraşului. Iar de la ora 17.00 va începe concursul „Dansez pentru România“.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite