FOTO Avertisment dur al organizatorilor adresat tinerilor care participă la Electric Castle 2018: „Începe campania «Toleranţă Zero»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pregătirile pentru Electric Castle 2018 au intrat în linie dreaptă. FOTO: Electric Castle
Pregătirile pentru Electric Castle 2018 au intrat în linie dreaptă. FOTO: Electric Castle

Ultimele pregătiri pentru festivalul Electric Castle, care începe miercuri, 18 iulie, şi va ţine până duminică, se fac zilele acestea la domeniul Banffy, din comuna clujeană Bonţida. Organizatorii vor demara, la ediţia de anul acesta, o campanie fără precedent pe piaţa festivalurilor din România. Aceştia au întocmit pentru „Adevărul” un „ghid de supravieţuire” privind principalele aspecte pe care trebuie să le ştie participanţii la festival.

GALERIE FOTO

Unul dintre primele lucruri pe care o persoană care merge la Electric Castle (EC) trebuie să le ştie este cum va fi vremea. „Cred că vom prinde o săptămână foarte bună, vom avea doar de nişte ploi scurte, asta în măsura în care poţi să prevezi vremea. Oricum noi suntem pregătiţi la fel ca anul trecut, avem zone podite, scene acoperite, alei foarte multe. Anul acesta zona de flux va fi mai uşoară, inclusiv spre campinguri s-a făcut mult mai multe intrări”, spune Renate Roca Rozenberg, PR-ul festivalului. Pe site-ul Weather.com apare în zilele de miercuri, vineri şi sâmbătă probabilitatea de 80 % de ploaie, joi – 50% şi duminică 20%. Anii trecuţi, când a plouat pelerinele şi cizmele de gumă au uşurat foarte mult viaţa participanţilor. 

Transport: „lăsaţi maşina acasă” 

Renate Roca Rozenberg a făcut pentru „Adevărul” un scurt „ghid de supravieţuire”. „În primul rând insist pe zona de transport şi recomand lăsarea maşinii personale acasă. Anul acesta nu vom folosi deloc satul pentru acces la festival, pentru a limita disconfortul localnicilor. Atât cei care vin cu maşinile personale cât şi cei care vin cu autobuzele speciale vor merge pe zona de Gădălin”, explică PR-ul. Este vorba despre un drum de pietriş cu o bandă pe fiecare sens. În ciuda promisiunilor, Consiliul Judeţean Cluj nu a reuşit încă să asfalteze acest drum. Accesul prin sat va fi permis doar localnicilor şi celor care sunt cazaţi la localnici.
 

„E foarte important să-ţi laşi maşina acasă. Până ajungi la festival e un alt stres, anul trecut au fost blocaje foarte mari pe drumul dintre Aeroport şi Bonţida”, spune Renate. În orele de vârf s-a ajuns, anul trecut, să se circule cu 10 kilometri la oră pe această porţiune. „Toată lumea vrea să prindă head-liner-ii care încep de obicei pe la ora 21.00, aşa că cele mai mari blocaje se produc în jur de ora 20.00, pentru că foarte mulţi pornesc în ultimul moment”, detaliază Renate.
 

Autobuzele vor pleca de la Iulius Mall şi de la Sala Sporturilor imediat ce se vor umple, iar cel mai mare interval de aşteptare va fi de 30 de minute. În plus, Toate trenurile care vor merge în direcţia respectivă vor opri la Bonţida. Vor fi trenuri din sfert în sfert de oră. 

electric castle cluj festival muzica. foto electric castle

Pregătiri pentru Electric Castle 2018. FOTO: EC

 

Cazare

Fanii festivalului Electric Castle preferă să se cazeze în campingul amenajat în incinta castelului sau la localnicii din Bonţida, dar asta nu înseamnă că unităţile de cazare din Cluj-Napoca vor rămâne goale. Toate locurile în campingul EC au fost vândute; pentru un pachet normal de cazare în propriul cort  pentru 4 nopţi plus acces la festival s-a plătit 140 de euro. Mai sunt locuri la aşa-zisele „Dream tent large” – corturi de 4 persoane amenajate de organizatori – care costă 322 de euro pentru 4 nopţi, la care se adaugă suma 140 de euro de persoană pentru accesul la festival şi în camping.  Celelalte forme de cazare în festival, precum „swedish lodge” sau „panorama tents”, sunt sold out. 

„De o lună nu mai sunt locuri la localnici”

O altă posibilitate de cazare este la localnici. „Locurile de cazare la localnici s-au cam epuizat de o lună, o lună şi jumate”, spune primarul Emil Cârhaţ. Totuşi, pe portalul de anunţuri OLX se mai găsesc câteva oferte de cazare.  Un localnic oferă cazare într-o mansardă de 100 de metri pătraţi în care se poate dormi pe saltele la 50 de lei de persoană pe zi, iar un loc de camping este la 30 de lei pe zi în curtea unei case aflate la 2 minute de mers pe jos de festival. Un alt localnic a amenajat un camping privat, la 2 minute de festival, unde preţul este de 30 de pe  noapte de cort, iar campingul este amenajat cu toate facilităţile inclusiv Wi-Fi.
 

Cei care vor un pic de confort în plus, pot închiria două camere cu utilităţi şi loc de parcare, cu capacitate de 6 persoane, într-o casă aflată la 15 minute de mers pe jos de EC, cu 500 de lei pe noapte. 

 „Vreau să pun accent pe două chestiuni: fără droguri, fără alcool în exces. Ştiu că participarea la un festival pare a fi un bun prilej de a experimenta, dar nu e de fapt. N-avem probleme în mod deosebit şi avem ajutorul unor echipe speciale. Lumea trebuie să ştie că sunt echipe de la antidrog care nu vin îmbrăcate în uniforme, dar sunt acolo şi asta ne linişteşte şi pe noi. N-am avut situaţii deosebite în acest sens, dar e tentaţia foarte mare. E zona în care te aşteptaţi că nu va observa nimeni”,

 Renate Roca Rozenberg, PR-ul Electric Castle

electric castle cluj festival muzica. foto electric castle

Pregătiri pentru Electric Castle 2018. FOTO: EC

 

Cazare la Cluj-Napoca

Pe portalul de rezervări Booking.com  gradul de ocupare al unităţilor de cazare din Cluj-Napoca în perioada desfăşurării festivalului Electric Castle (18-22 iulie) este de 93%. La foarte multe dintre cele 44 de proprietăţi neocupate mai sunt libere una sau două camere. Cea mai ieftină variantă de cazare este la hostelul „Casa Roz”, aflat departe de centrul oraşului, care oferă pentru suma de 58 de euro un loc într-un dormitor de 6 persoane timp de 4 nopţi. La extrema cealaltă este Hotelul de 4 stele Briliant, aflat de asemenea departe de centrul oraşului, care oferă un pachet de 4 nopţi cu mic dejun la 908 euro. La data realizării acestui material mai era doar o cameră disponibilă.
 

Pentru două persoane cea mai ieftină ofertă aparţine „BigCitty Rooms and Apartments”, unitate aflată de asemenea departe de centrul oraşului, care cere 120 de euro pentru o cameră de 30 de metri pătraţi cu baie comună. La extrema cealaltă este tot Hotelul Briliant, care are acelaşi preţ de 908 euro şi pentru două persoane.
 

Cei care vin în grup au posibilitatea să închirieze un apartament cu 6-8 locuri cu circa 1.000 de euro pe 4 nopţi.
 

Pe OLX un apartament de 47 mp în zona Iulius Mall se închiriază pe perioada festivalului cu 450 de euro, dar se poate găsi şi cu 110 euro un apartament de 45 mp în zona cartierului Mănăştur.

Mai sunt disponibile bilete de o zi (149 de lei - miercuri, 189 de lei - în celelalte zile)  şi abonamente pentru întregul festival (549 de lei).

Campania Zero Toleranţă 

Organizatorii demarează de anul acesta campania „Zero Toleranţă” care îşi doreşte să transforme festivalul în loc un „în care libertatea de a te distra nu este îngrădită de comportamente violente şi ilegale.”
 

Începând cu prima zi de festival, 18 iulie, toţi participanţii vor avea la dispoziţie o linie telefonică specială prin care pot sesiza eventuale incidente neplăcute ale căror martori sau victime sunt, fie că e vorba despre agresiune fizică, hărţuire sexuală, exces de consum de alcool sau consum de droguri. 

„Am trecut prin 5 ediţii de festival fără a avea niciun incident major dar ca organizatori suntem conştienţi că nu putem şti fiecare situaţie care, la un moment dat, a creat o stare de disconfort, chiar şi de minimă agresivitate. Publicul nostru trebuie să ştie că festivalul e un loc în care se poate simţi în deplină siguranţă şi să ne ajute să sancţionăm orice încalcă dreptul la integritate, fizică sau psihică”, spune Andi Vanca, Head of Communications Electric Castle. 

electric castle cluj festival muzica. foto electric castle

Pregătiri pentru Electric Castle 2018. FOTO: EC

 

Sfaturi importante pentru participanţi

PR-ul Festivalului, Renate Roca a mai precizat:


-Plata se va face electronic cu brăţară care se poate lega la un card.
 

- cei care sunt cazaţi în camping să nu stea în corturi pentru că în fiecare zonă vor fi lucruri interesante de făcut şi activări din partea sponsorilor
 

- când se termină spectacolele pe main stage la 1 dimineaţa toată lumea vrea casă şi se va crea aglomeraţie. Ori îţi asumi şi ai răbdare  ori mai bea o cafea, mai experimentează o scenă şi mai stai 20 de minute.
 

- Abonamente mai sunt foarte puţine, iar biletele de o zi de asemenea.
 

„Vreau să pun accentul pe două chestiuni: fără droguri, fără alcool în exces. Ştiu că participarea la un festiva pare a fi un bun prilej de experimente, dar nu e de fapt. N-avem probleme în mod deosebit şi avem ajutorul unor echipe speciale. Lumea trebuie să ştie că sunt echipe de la antidrog care nu vin îmbrăcate în uniforme, dar sunt acolo şi asta ne linişteşte şi pe noi. N-am avut situaţii deosebite în acest sens, dar e tentaţia foarte mare. E zona în care te aşteptaţi că nu va observa nimeni”, a susţinut Renate Roca Rozenberg.
 

Ea a precizat că şi astfel de situaţii de persoane care consumă droguri sau care au băut în exces pot fi sesizată de numărul special al campaniei „Zero toleranţă”, iar personalul calificat va gestiona fiecare situaţie în parte. 

Impactul asupra comunităţii 

Primarul Bonţidei, Emil Cârhaţ, susţine că foarte mulţi localnici îşi pun la dispoziţie casele pentru participanţii la festival, dar nu există o statistică în acest sens. „Comercianţii care activează zilnic în sat au primit orar de funcţionare 24 din 24 de ore pe perioada festivalului, iar pe lângă aceştia sunt şi peste 10 localnici care doresc să aibă activitate comercială pe timpul festivalului: aceştia vând fructe de sezon,  porumb fiert, Kurtos Kalacs, turtă dulce”, precizează edilul.
 

În bugetul localităţii intră 2% din toate biletele şi abonamentele vândute la festival, ceea ce a însemnat 120.000 de lei anul trecut.
 

Anul acesta unul dintre sponsorii festivalului va construi o grădină de vară care va rămâne localnicilor. 

Artiştii care vin anul acesta la EC

Miercuri - Damian Marley (fiul lui Bob Marley)
 

Joi - Wolf Alice, Icona Pop, Alison Wonderland, Netsky, JP Cooper, Groove Armada 


Vineri - Mura Masa, Excision, Son Lux, The Horrors 


Sâmbătă - London Grammar, The Bloody Beetroots, Bakermat, Subcarpaţi


Dumunică - Jessie J, Nothing But Thieves, Dubioza Kolektiv, Quanticm, Opera Maghiară


Citeşte şi

Cum va fi alimentată scena eco instalată în premieră pentru România la Electric Castle. Paiele de plastic din băuturi vor fi interzise la festival

Primii artişti confirmaţi la Electric Castle 2018. Capul de afiş: Damian Marley, câştigător a două premii Grammy şi fiul celebrul Bob Marley

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite