Directorul interimar al Operei, contestat de angajaţi pentru că ar fi copiat la doctorat
0Mai mulţi angajaţi ai Operei Române Cluj-Napoca cer Ministerului Culturii să revină asupra deciziei de numire a lui Florin Estefan în funcţia de director interimar, susţinând că acesta a fost dat afară de la examenul de doctorat pentru că ar fi copiat, Estefan spunând că acuzaţiile sunt "poveşti".
Mai mulţi angajaţi ai Operei Naţionale Române Cluj-Napoca au declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că sunt nemulţumiţi de decizia Ministerului Culturii de a-l numi pe Florin Estefan ca director interimar al instituţiei, în condiţiile în care acesta are "schelete în dulap", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Florin Estefan a fost numit, joi, de Ministerul Culturii, în funcţia de director interimar al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, pentru o perioadă de 120 de zile, până la organizarea unui concurs. Suntem nemulţumiţi de această decizie, pentru că noul director are ascunse schelete în dulap şi ne nedumereşte faptul că la minister nu se ştiau mai multe aspecte din trecutul acestuia.
În anul 2009, Florin Estefan a fost dat afară din examenul de admitere la doctorat, susţinut la Academia de Muzică «Gheorghe Dima» Cluj-Napoca, pentru că a fost prins că a copiat, iar de la Operă, unde a lucrat o perioadă, a fost dat afară din motive de indisciplină de către fostul director Rareş Trifan. Cerem Ministerului Culturii să revină asupra deciziei", au spus sursele citate.
Angajaţii au afirmat că Estefan a fost susţinut de PSD pentru numirea în funcţie şi că acesta a stat în lojă cu ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, şi prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan în timpul spectacolului "Aida" care a avut loc în data de 4 februarie la Opera clujeană.
O fostă candidată care a participat în 2009 la proba scrisă a concursului de intrare în doctorat susţinut la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca a declarat corespondentului MEDIAFAX că îşi aminteşte cum Estefan a fost dat afară de către profesorul supraveghetor.
“Am văzut cum supraveghetorul l-a scos afară din examen pe Florin Estefan pentru că ar fi copiat. Aveam de făcut o analiză muzicală la o arie, eu eram concentrată să scriu. Nu ştiu cum a copiat, mie nu mi-ar fi trecut prin cap să procedez aşa. Era, totuşi, un examen de intrare la doctorat în studii medicale, nu o simplă teză la liceu. În acelaşi examen a mai fost dată afară pentru copiat şi o altă candidată, care, între timp, a plecat în SUA”, a spus aceasta.
Şi un profesor universitar al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", implicat în examenele de doctorat, a confirmat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că Estefan a fost dat afară din examen în 2009 pentru că ar fi copiat.
"A fost, cred, un gest copilăresc al acestuia. După ce a fost dat afară din examen pentru că a copiat, nu s-a mai prezentat anii următori să se înscrie la noi la doctorat, deşi putea să facă acest lucru", a spus acesta.
La rândul său, Florin Estefan a declarat corespondentului MEDIAFAX că acuzaţiile angajaţilor Operei Naţionale Române Cluj-Napoca potrivit cărora ar fi copiat la examenul de intrare în doctorat "sunt poveşti".
"Nu ştiu cine şi de ce a putut să spună aşa ceva. Eu am făcut un an de doctorat la Academia de Muzică «Gheorghe Dima» şi am plătit o taxă de 10.000 de euro, după care nu am mai putut plăti. Acum sunt doctorand la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB, la managementul teatrelor de operetă. În ceea ce priveşte acuzaţiile că aş fi fost dat afară din Operă, nu este adevărat. În 2006, am demisionat pentru că am plecat la Academia Internaţională de Voce din Cardiff", a spus Estefan.
Florin Estefan are 33 de ani şi este bariton. El a absolvit în 1984 Facultatea de Muzică a Universităţii de Stat din Oradea.
Noul director interimar al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca a fost numit în locul lui Marius Budoiu, care a demisionat din motive personale la sfârşitul anului trecut.
În noiembrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a anulat concursul pentru postul de director al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, organizat de Ministerul Culturii în 2012, în urma unui proces care a durat doi ani, iniţiat de un candidat care a reclamat trucarea concursului pentru funcţie.
Ioan Vrăsmaş, care a candidat în noiembrie 2012 pentru funcţia de director al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, a dat în judecată în ianuarie 2013 Ministerul Culturii, reclamând trucarea concursului pentru funcţie şi faptul că secretarul de stat din minister de la acea vreme, Victor Opaschi, şi fostul şef al ICR, Andrei Marga, ar fi intervenit în favoarea contracandidatului său, Marius Budoiu, care a fost declarat câştigător.
Vrăsmaş obţinuse la proba scrisă de proiecte cea mai mare notă, iar la proba orală nu a fost lăsat să îşi prezinte proiectul de management, astfel că postul de director a revenit contracandidatului său, Marius Budoiu.
Ioan Vrăsmaş a deschis în februarie 2013 o acţiune în instanţă împotriva Ministerului Culturii, procesul desfăşurându-se la Curtea de Apel Cluj. Acesta a pierdut la instanţa de fond, dar a făcut recurs, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sentinţa de anulare a concursului fiind dată în noiembrie 2014. Aceeaşi sentinţă obliga Ministerul Culturii să organizeze un nou concurs pentru postul de director.
Ioan Vrăsmaş declara atunci că dreptatea a triumfat şi că îşi va depune, din nou, candidatura pentru postul de director al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca.
Vă mai recomandăm: