Diana Barbu paraşutistă de la 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanca este una dintre cele mai tinere paraşutiste din ţară, devenind şi membră a Lotului Naţional de Paraşutism. Până acum, a făcut 380 de salturi de la mii de metri altitudine.

Diana Barbu se simte în elementul ei printre nori. La 4.000 de metri altitudine, pământul de sub ea este asemenea unui covor întins, cu diferite modele caraghioase, iar de acolo de sus, e ca şi cum ai fi stăpânul universului.
Cum a împlinit 16 ani, vârsta minină ce-ţi permite să faci zboruri din avion, Diana şi-a luat inima-n dinţi, cu adrenalina până-n cerul gurii, şi  s-a aruncat în gol. A repetat saltul de 380 de ori, iar experienţa dobândită a calificat-o la competiţii naţionale, devenind şi membră a Lotului Naţional de Paraşutism.

„Când eşti în uşa avionului, nu mai ai cale de întoarcere. La al doilea salt realizezi că te arunci în gol, iar sentimentul este înfiorător, dar de fiecare dată mi-am înfrânt frica”, povesteşte tânăra.

De la parapantă la paraşută

Iubitoare a sporturilor extreme, Diana Barbu a avut prima experienţă cu parapanta, la 14 ani. De aici şi până la paraşutism a fost doar un pas. “M-am înscris, la 15 ani, la cursurile Aeroclubului „Traian Dârjan“. Am învăţat chestiuni teoretice, de la cursuri de prim ajutor, informaţii tehnice despre paraşută şi, ce este foarte important, procedurile de urgenţă”, dealiază clujeanca.
Pasiunea s-a transformat, în timp, în sport de performaţă. La 16 ani, era cea mai tânără participantă a Competiţiei Blue Sky, unde a obţinut şi locul I. Imediat după această performanţă, clujeanca a fost cooptată în Lotul Naţional de Paraşutism, unde a avut ocazia să înveţe de la profesionişti.
În acest sport, căderea liberă este punctul culminant. „Timp de un minut, cât pluteşti fără paraşută, te cuprinde cea mai mare senzaţie de fericire”, spune plină de exaltare. Odată deschisă valura, pluteşti în aer preţ de cinci minute.
Tânăra a avut parte şi de incidente mai puţin plăcute. „La un moment dat, o suspantă a trecut peste valură şi a strâns-o, astfel că paraşuta nu s-a mai deschis. M-am învârtit de câteva ori în aer, după care am deschis paraşuta de rezervă”, îşi aminteşte Diana. Cel mai important, spune aceasta, este însă să nu te pierzi cu firea, iar dacă se întâmplă ceva neprevăzut, după cinci secunde să deschizi paraşuta de rezervă.

Zboară deasupra casei

Diana îşi face antrenamentele la Aerodromul din Dezmir, iar de multe ori a avut ocazia să vadă casa familiei sale, din Someşeni, de sus, din aer. „Când zbor, bunicii adună toţi vecinii, arătând cu degetul în sus. <<Uite, ea e Diana!>>, exclamă aceştia, mândri de mine”, spune tânăra zâmbind.
Studentă în anul II la Facultatea de Drept, Diana visează să ajungă avocat şi să le facă cinste tuturor prietenilor un zbor cu paraşuta. Deocamdată, tânăra practică sportul gratuit, cu echipamentul pus la dispoziţie de aeroclub.

Întrebări şi răspunsuri
Cum este primul salt cu paraşuta?
Nu ştii ce te aşteaptă. Cel mai greu este până sari, aşteptarea din avion. Te uiţi la linia oruizontului, şi îţi dai drumul...
Unde se poate zbura cu paraşuta la Cluj?
La Dezmir. De la 16 ani, te poţi înscrie la Aeroclub, unde până la 23 de ani totul este gratuit. Apoi, cei care vor să zboare ocazional, plătesc 160 de euro, unei firme private de paraşutism, deschisă de curând.

Profil
Născută 15 septembrie 1989, Cluj-Napoca
Studii Studentă în anul II la Facultatea de Drept
Familie Două surori şi un frate

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite