De ce nu-şi găseşte naşu', Alexandru Cumpănaşu: „refugiul“ libertăţii de exprimare şi carenţele legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Cumpănaşu are peste 500.000 de urmăritori pe Tik Tok.
Alexandru Cumpănaşu are peste 500.000 de urmăritori pe Tik Tok.

Un profesor universitar, un judecător şi un expert în securitate cibernetică au analizat pentru „Adevărul” ce măsuri se pot lua pentru diminuarea efectelor nocive ale intervenţiilor lui Alexandru Cumpănaşu pe Tik Tok asupra copiilor şi pentru o eventuală blocare a contului acestuia.

„Impostorul îşi continuă manipularea şi agresiunea asupra a mii de copii, nederanjat de nimeni”, spune Ciprian Mihali, conferenţiar la catedra Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), fost ambasador al Românei în Senegal, care monitorizează activitatea lui Alexandru Cumpănaşu şi militează pentru măsuri ferme din partea autorităţilor. 

Cumpănaşu a postat zeci de clipuri pe Tik Tok încă de luni, prima zi de şcoală a elevilor de după sărbători, în condiţiile în care, în urmă cu circa o săptămână, Poliţia Capitalei şi procurorii au început urmărirea penală in rem pentru acuzaţia de incitare la ură şi discriminare faţă de profesori.

„Şi pentru că a reînceput şcoala, a revenit la treabă şi profu.online, cu vreo 50 de intervenţii live în această dimineaţă. (...) Dragi profesori, dacă vi se pare că elevii dumneavoastră par absenţi, să ştiţi că în timpul orelor pe care le ţineţi elevii sunt, de fapt, pe Tik Tok cu Cumpănaşu. Imaginaţi-vă că, în timp ce vă faceţi ora la şcoală, un saltimbanc intră in clasă ignorându-vă şi vorbind aiureli cu copiii. Cam aşa reîncepe anul şcolar. Cu încălcarea gravă a legii”, a scris, luni, pe Facebook, Mihali. 

Profesorul de filosofie a povestit pentru „Adevărul” că a aflat despre Cumpănaşu de la fiica sa de 13 ani. A început să-l urmărească şi atrage constant atenţia pe reţelele sociale asupra pericolului pe care acesta îl reprezintă: „O fraudă repetată până la epuizare sfârşeşte prin a deveni lucru cinstit. Aici e marele pericol: în obişnuinţa cu impostura şi cu frauda, în oboseala noastră de a le denunţa, în a accepta agresiunea drept fapt divers, iar coruperea de minori drept educaţie alternativă”.

„Acest cont ar trebui închis”

Mihali a explicat pentru „Adevărul” că succesul lui Cumpănaşu pe Tik Tok poate fi explicat prin faptul că acesta îi ascultă pe elevi şi „toţi aceşti copii au văzut un soi de salvator în el, dar este un fals salvator pentru că el nu are şi nici nu poate avea soluţii psihopedagogice, pentru că psihicul copilului este ca un butoi cu pulbere, ca un vas de sticlă subţire, nu poţi să-l manipulezi oricum, pentru că el explodează şi nu ştii ce se poate întâmpla”. Profesorul de la UBB susţine că există pericolul ca, influenţaţi de clipurile lui Cumpănaşu, elevii să facă lucruri grave: „Am găsit câteva filmuleţe cu îndemnuri explicite la violenţă împotriva profesorilor, în care Cumpănaşu pare că trage o palmă profesorilor. Acesta este mesajul transmis. Acum, imaginaţi-vă că din 100.000 de copii unul trece, după ce începe şcoala, la fapte. E foarte posibil să se întâmple aşa ceva, deoarece copiii se încurajează între ei şi ideile astea trec de la unii la alţii”. 

Mihali consideră că este foarte gravă o astfel de manipulare a psihicului fragil al copiilor, pentru obţinerea de notorietate şi bani, pentru că „există modalităţi de a face bani din Tik Tok.” „De aceea mi se pare că intervenţia autorităţilor ar trebuie să fie, înaintea oricărei acţiuni de natură judiciară sau penală, ca acel cont să fie închis, pentru că acolo sunt aduse prejudicii grave copiilor.” 

Ciprian Mihali este cadru didactic la UBB. FOTO: Arhivă personală

cluj ciprian mihali

Ce pot face profesorii

Mihali susţine că, pe lângă autorităţi, părinţii şi profesorii pot reprezenta soluţia la această problemă. Mihali povesteşte cum a început fiica sa şcoala online în Belgia, unde se afla în primăvara anului trecut: „Primele cursuri online făcute au fost de consiliere, dirigenţie. Pentru copii a fost un moment de maximă destabilizare din punct de vedere psihic, astfel că prima intervenţie făcută a avut rolul de a-i stabiliza, de a-i reconforta. Noi gestionăm altfel panica, angoasa, ei le amplifică”. Astfel, s-a decis să se facă mai puţină materie şi mai multe ore de consiliere. 

Pe de altă parte, fostul ambasador a susţinut că profesorii comunică deficitar în mediul online pentru că nu au fost pregătiţi în acest sens. Mihali e de părere că este nevoie de o schimbare a politicii educaţionale la nivel naţional: „Noi am prins perioada în care profesorul era sursa aproape exclusivă de cunoaştere. Relaţia profesor-elev se baza pe transmiterea de informaţii. Astăzi, informaţia este peste tot. Profesorii trebuie să le dea elevilor instrumentele necesare pentru a gestiona această informaţie şi pentru a o folosi în vieţile lor”.

Ce pot face părinţii

Mihali spune că părinţii au o responsabilitate uriaşă: „Părinţii se achită întotdeauna provizoriu de responsabilităţile pe care le au faţă de copii. Mutaţiile foarte rapide care se întâmplă în epoca în care trăim ne fac pe noi, ca părinţi, să fim mereu în urmă. Avem un deficit de cunoaştere”. Profesorul susţine că soluţia nu este interzicerea utilizării unei anumite reţele, ci controlul parental. „Situaţia este şi mai grea pentru că avem un număr mare de familii dezmembrate. Avem 4 milioane de români plecaţi în străinătate şi nu ştim câţi copii au rămas cu bunicii, cu rudele”, detaliază clujeanul. 

Mihali e de părere că părinţii trebuie să-i scoată cât mai des pe copii din cercul vicios al statului în faţa ecranului: după 6 ore la laptop la şcoală, restul timpului şi-l petrec la televizor sau pe reţelele sociale. „Vă pot spune ce am făcut eu. Am ieşit mai mult la plimbare cu fetiţa mea, ocazie cu care şi comunicarea se îmbunătăţeşte. Sunt tot felul de jocuri care se pot juca, pentru a-i desprinde de computer. De asemenea, o oră pe zi citim. E important să diversificăm activităţile şi să existe comunicare”, spune Mihali.

 „Vă pot spune ce am făcut eu. Am ieşit mai mult la plimbare cu fetiţa mea, ocazie cu care şi comunicarea se îmbunătăţeşte. Sunt tot felul de jocuri care se pot juca, pentru a-i desprinde de computer. De asemenea, o oră pe zi citim. E important să diversificăm activităţile şi să existe comunicare” 

Ciprian Mihali, conferenţiar

Judecătorul Cristian Danileţ susţine că organele judiciare nu pot să suspende contul lui Cumpănaşu

Cristi Danileţ

Cine poate suspenda contul lui Cumpănaşu

L-am întrebat pe judecătorul clujean Cristian Danileţ dacă există vreo posibilitate de suspendare/blocare a contului lui Alexandru Cumpănaşu, până la finalizarea anchetei demarate de Poliţie. „Organele judiciare nu pot decide blocarea şi/sau suspendarea unui cont de pe o reţea socială. Am văzut că şi conturile preşedintelui SUA, Donald Trump, au fost blocate de administratorii reţelelor. Nu a existat o decizie a instanţei. Organele judiciare nu decid cu privire la conţinutul editorial al platformelor sociale”. 

Pe de altă parte, judecătorul a mai arătat că există în jurisprudenţă speţe cu privire la persoane vătămate de articole sau clipuri postate pe reţelele sociale. ”Persoanele vătămate au dat în judecată platforma socială, care a fost obligată să şteargă acest conţinut. Deci, atât în cazul Cumpănaşu cât şi în general, trebuie să existe o persoană vătămată care să depună o reclamaţie cu privire la ştergerea conţinutului vătămător”, spune Danileţ.

Cum îl scoatem pe Cumpănaşu din telefoanele copiilor noştri 

Expertul în securitate cibernetică Marius Corîci a declarat pentru „Adevărul” că Tik Tok este „o aplicaţie invazivă care colectează o cantitate mare de informaţii comparativ cu alte reţele sociale şi, în plus, este dificil să cureţi telefonul după ce o dezinstalezi”.

Pe de altă parte, Corîci a mai explicat că TikTok oferă utilizatorilor sau părinţilor lor posibilitatea de a filtra conţinut violent sau sexual prin activarea „Modului restricţionat”. Reprezentanţii Tik Tok afirmă că Modul restricţionat „va limita aspectul conţinutului care s-ar putea să nu fie adecvat pentru toate segmentele de public”. Pentru a configura „modul restricţionat”, un părinte are nevoie de acces la telefonul copilului său pentru a intra în aplicaţie şi a introduce un cod, care să-i permită doar lui să activeze/dezactiveze modul restricţionat.

Corîci atrage atenţia că „la fel ca în cazul modurilor restricţionate pentru toate aplicaţiile, există întotdeauna posibilitatea ca un conţinut care ar putea fi inadecvat pentru unii să pătrundă în ciuda eforturilor de prevenire a acestuia. Concluzia expertului este că „cea mai bună metodă este o mai bună comunicarea cu copiii”. Pentru mai multe informaţii, Corîci ne-a îndrumat spre site-ul acesta.

„Dacă vorbim despre cazul Cumpănaşu, părinţii mai pot face ceva: să raporteze conţinutul clipurilor sale ca fiind inadecvat, similar cum se procedează la alte reţele sociale”, a mai spus expertul. Astfel, în situaţia în care activitatea unui cont este raportată de un număr foarte mare de persoane este posibil ca administratorii să-l blocheze.

Marius Corîci explică cum pot părinţii să aibă control asupra contului de Tik Tok al copiilor. FOTO: Remus Florescu

marius corîci it securitate cibernetica. foto remus florescu

Cum protejăm copiii de pericolele internetului

Site-urile specializate în informaţii despre securitatea internetului oferă sfaturi pentru protejarea copiilor în mediul online, cele mai importante fiind următoarele:

# Este important să îi ţineţi pe cei mici departe de social media măcar până când ating vârsta legală de utilizare a unor astfel de site-uri.

# Odată ce au pătruns în universul Facebook / Twitter / Instagram, este important să purtaţi discuţii cu copiii cât mai des posibil, stabilind o relaţie de încredere. 

# Asiguraţi-vă că laptopul, tableta sau smartphone-ul copilului sunt utilizate într-o locaţie de unde îi puteţi vedea activitatea

# Luaţi în calcul limitarea timpului petrecut pe reţelele de socializare sau online.

# Pe telefon, nu uitaţi să blocaţi accesul la locaţie pentru toate aplicaţiile de social media.

# Încercaţi să faceţi contul său cât mai privat cu putinţă, rezervat numai cunoştinţelor sale apropiate. 

# Monitorizaţi-i activitatea, fie printr-o aplicaţie, fie prin datele oferite de telefon (timpul petrecut într-o aplicaţie, de ex.). 

# Important: mai toate smartphone-urile din ziua de azi au un „mod pentru copii“ sau oferă opţiuni de control parental, pe care le puteţi verifica din setările telefonului. 

# Este indicat să folosiţi una dintre zecile de aplicaţii pentru control parental (disponibile pentru Android, iOS sau Windows) precum Qustodio, NetNanny, Bark sau Kaspersky Safe Kids - ultimele două fiind foarte bune pentru monitorizarea reţelelor sociale.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Alexandru Cumpănaşu a povestit elevilor cum a făcut el amor cu profesoare. „Să vă aduc aminte de sexul prin toaletă?“ VIDEO

CTP, despre Cumpănaşu: „Omul acesta nu este nebun. Ştie clar ce face, este un prădător media”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite