Cum putem schimba România. Lista lui Daniel David, psiholog clujean, cu cinci puncte care ar putea reforma ţara
0Societatea românească ar trebui regândită din temelii şi nu cârpită, iar schimbarea revoluţionară, ca să fie bine făcută, ar trebui să pornească din mintea fiecăruia dintre noi, consideră Daniel David, un apreciat psiholog clujean.
"Românii doresc schimbări de esenţă a ţării, schimbări care să-i sincronizeze cu modernitatea europeană. I-am spus metaforic «Timpul autonomilor!», dar cred că cel mai bine a surprins lucrurile Regele Mihai prin formula «Timpul României voastre a început!», afirmă Daniel David.
Acesta consideră că protestele din stradă ar putea stimula reformarea ţării dacă manifestanţii vin cu planuri clare şi trec la fapte. Ca profil psihologic, majoritatea celor care şi-au strigat nemulţumirile în stradă sunt persoane active social, cu o gândire modernă, emancipate sau în plin proces de emancipare, sătule de statul românesc nereformat. ”Vor un proiect de ţară care să reaşeze România pe baze moderne. (…) Ca psiholog spun că revoluţia se poate face în mintea/mentalităţile oamenilor. Cred că societatea românească ar trebui regândită din temelii. Nu trebuie tot cârpită cu instituţii socio-culturale vestice, ci trebuie creată pe baza acestor instituţii”, afirmă Daniel David.
Din dorinţa de a vedea ce poate schimba România şi cum să se facă această ”resetare”, ”Adevărul” a vorbit cu psihologi, sociologi, economişti, medici, preoţi, teologi din marile oraşe ale ţării.
Mai jos aveţi un interviu luat psihologului Daniel David.
Care este părerea dumneavoastră despre protestele din stradă? Cum vi se par solicitările manifestanţilor?
Evenimentul tragic de la clubul Colectiv ne-a făcut să fim mai reflexivi. Şi în ţările moderne ale lumii se întâmplă astfel de evenimente, iar când se petrec sunt utilizate şi acolo pentru a preveni evenimente similare în viitor. Noi, însă, putem utiliza analiza reflexivă pentru mai mult, chiar pentru a ne moderniza ţara!
Am putea face un profil psihologic al manifestanţilor?
Da, cu un oarecare grad de aproximaţie. Pentru cei care nu înţeleg bine astfel de analize la nivel de grup le spun că aşa cum într-o pădure ai mulţi copaci, fiecare diferit de altul, poţi să analizezi pădurea în comparaţie cu altă pădure, iar uneori o astfel de analiză are impact pragmatic (spre exemplu: gradul de sănătate al pădurii, defrişările, etc.). Revenind, aşadar, la un nivel mai ridicat de generalitate, eu cred că majoritatea participanţilor sunt persoane emancipate sau în plin proces de emancipare, active social, cu o mentalitate modernă, autonomă, care s-au săturat de statul românesc nereformat şi care vor o ţară sincronizată cu modernitatea europeană. Sigur, pe lângă ei există şi alte persoane aflate acolo din alte interese, dar cred că majoritatea reprezintă capitalul social românesc emancipat.
Credeţi că aceste manifestări ar putea reforma România?
Da, cred că pot stimula modernizarea României. Dar pentru asta, manifestanţii trebuie să treacă dincolo de motivaţie, la scopuri, planuri, şi la monitorizarea implementării planurilor. Aşadar, sper să îi văd organizaţi şi să vină cu scopuri clare, cu planuri pragmatice de atingere a scopurilor şi cu mijloace performante de monitorizare a implementării planurilor. Pot face asta ei direct – dacă se organizează în unităţi ale societăţii civile sau dacă intră în organizaţii deja existente – şi/sau pot transmite aceste lucruri către partidele existente, ei urmând să monitorize activitatea partidelor.
Credeţi că există vreo şansă de reformare a României? Care ar fi aceasta? Şi cum?
Eu cred că da. De asemenea, mai cred că modernizarea presupune sincronizare cu instituţiile vestice. Altfel, ar fi absurd. Am aderat voluntar la Uniunea Europeană. Raţional gândind, acum ar trebui să facem totul pentru a ne integra cât mai bine, astfel încât să putem beneficia de acestă aderare. Altfel, dacă nu vrem asta, atunci tot raţional ar trebui să ne reorientăm. Să stai în Uniunea Europeană, dar să nu vrei să ai mentalitatea/profilul psihocultural european este cel puţin neînţelept!
Cum s-ar putea schimba România? Putem face o listă de 5 lucruri pe care dvs le-aţi schimba?
Se poate schimba şi se va schimba inevitabil.
Generaţia tânără care are profilul psihocultural similar celui vestic va ajunge în pârghiile de influenţă socială în 20 de ani şi atunci România se va sincroniza european în mod natural.
Dar cu motivaţie şi înţelepciune am putea să ne sincronizăm şi mai rapid şi să nu mai avem generaţii de sacrificiu. Asta cred că ar putea să facă manifestaţiile de acum.
Lista mea ar fi gândită într-un cadru mai general, legat de preluarea instituţiilor socio-culturale vestice, adaptate, fără, însă a le modifica esenţa, profilului psihocultural actual. În timp, funcţionând, aceste instituţii vor modifica chiar profilul psihocultural pentru a ne sincroniza cu cel vestic. Aşadar, lista ar consta în următoarele (şi cred că dacă le-am atinge, restul ar veni de la sine):
(1) Dezvoltarea încrederii interpersonale/sociale (prin stimularea emancipării şi autonomiei persoanei, prin descentralizarea/distribuirea puterii, etc.) (2) Dezvoltarea cooperării (prin regândirea stilului de leadership, care de la focalizarea pe identificarea şi pedepsirea greşelilor să treacă la întărirea comportamentului prosocial, dezvoltarea disciplinei în comportament) (3) Dezvoltarea unei mentalităţi raţionale, care refuză maximizarea negativului şi pozitivului, diminuând astfel cinismul/scepticismul, şi care stimulează optimismul în abordarea incertitudinilor viitorului (să vedem incertitudinile ca oportunităţi, nu ca pericole). (4) Utilizarea potenţialului intelectual, de inteligenţă şi creativitate, al românilor (printr-o reformă fundamentală a şcolii, şi aici mai ales a curriculumului şcolar şi a mentalităţii cadrelor didactice) (5) Redeşteptarea unui patriotism românesc modern, care, integrându-ne în lumea vestică, să dorească să cultive specificităţile românismului (unele valori tradiţionale românesti) şi capitalul românesc. Într-o lume globalizată, specificităţile, dacă ştii să le identifici şi să le cultivi, îţi pot da un avantaj competitiv.
Pentru ce aţi ieşi dumneavoastră în stradă?
Pentru sincronizarea României cu modernitatea europeană prin instituţii socio-culturale similare şi prin schimbarea mentalităţilor pentru a potrivi un profil psihocultural vestic. Aşa cum am spus, dacă reuşim să facem asta, restul vine de la vine.
Pentru ce credeţi că merită ca lumea să iasă în stradă?
Pentru acelaşi lucru pentru care aş ieşi şi eu.
E necesară o Revoluţie ca să se reseteze total ţara?
Ca psiholog, spun că revoluţia se poate face în mintea/mentalităţile oamenilor. Da, cred că societatea românească ar trebuie regândită din temelii. Nu trebuie tot cârpită cu instituţii socio-culturale vestice, ci trebuie creată pe baza acestor instituţii.
De ce credeţi că s-a ajuns la gradul ăsta de saturaţie? Unde s-a greşit şi ce se poate schimba?
Mulţi români îşi doresc să aibă viaţa/bunăstarea din Vest, dar nu înţeleg că asta presupune şi un anumit profil psihocultural în care individul autonom, prin încredere, raţionalitate, disciplină şi cooperare creează comunităţi puternice şi generoase care abordează viitorul într-o manieră responsabilă şi curajoasă. Bunăstarea nu vine de undeva, ea se construieşte prin muncă într-o societatea cu profilul psihocultural descris mai sus!
Protestatarii au scandat mai multe lozinci, de la ”Parlament penal, du-te la tribunal”, ”Clasa politică, eşti sub orice critică”, ”Daniel, Daniel, du-te după Viorel”. De ce credeţi că s-a ajuns aici?
Manifestanţii doresc o regândire a ţării, vor un proiect de ţară care să reaşeze România pe baze moderne.
Consideraţi că Biserica Ortodoxă Română – românii fiind firi religioase – a acţionat greşit că a tăcut în primele zile ale nenorocirii şi nu a fost în mijlocul oamenilor?
Eu cred că BOR a fost surprinsă de evenimente şi că pe alocuri le-a interpretat diferit de majoritatea populaţiei. Dar BOR este o instituţie veche, care ştie să se replieze şi să se reconecteze cu societatea. A arătat asta de sute de ani. Eu sper să înţeleagă rapid şi ce se întâmplă acum în ţară şi să fie unul din motoarele care susţin modernizarea ţării. O ţară modernă cu o biserică tradiţională sunt o combinaţie puternică ce poate oferi stabilitate într-o lume globalizată!”.
Mai puteţi citi:
„Ce vrea strada” a devenit, brusc şi neconvingător, o preocupare pentru politicienii români. „Adevărul” a stat de vorbă cu unul dintre liderii de opinie ai societăţii civile de la Cluj, Dumitru-Cornel Vîlcu, despre cerinţele „străzii”, despre schimbarea clasei politice, despre consultările demarate de preşedintele Iohanis şi despre partidul „străzii”.