Cum a ajuns Clujul în ochii străinilor „Silicon Valley al Europei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un reportaj despre industria IT din Cluj şi rolul pe care aceasta îl joacă pe piaţa mondială a apărut în publicaţia franceză Paris Match. Materialul, numit sugestiv „Cluj, la Silicon Valley de l’Europe/Cluj, Silicon Valley al Europei“, redă poveştile mai multor firme de IT. Paris Match mai scrie că, de la intrarea României în UE, Clujul a devenit un „El Dorado“ al informaticienilor.

„De la intrarea României în UE în 2007, Clujul, acest oraş plin de studenţi al Transilvaniei a devenit un „El-Dorado“ al informaticienilor. Mii de ingineri construiesc site-uri şi software pentru 400 de euro pe lună“, aşa îşi începe jurnalistul francez Edouard Elias reportajul din Paris Match despre Cluj pe care-l numeşte „Silicon Valley al Europei“.

Materialul său este o „călătorie“ care porneşte din faţa Catedralei Ortodoxe, poposeşte la o festivitate de absolvire la UBB şi apoi prin birourile câtorva companii IT din Cluj-Napoca.
În Piaţa Avram Iancu, în faţa Catedralei Ortodoxe, ziaristul observă diferenţa dintre generaţii prin atitudine şi culoare - contrastul între domnişoarele gătite cu în rochii înflorate şi pantofi cu toc şi mamele şi bunicile lor care poartă eşarfe de culoare închisă.

„Într-un oraş plin cu miracolul forţei de muncă, prima religie este informatica“, subliniază acesta.

Jurnalistul francez se opreşte apoi la firma Transilvania Consulting unde observă că, la intrare, nu are niciun logo:

„«Este mai bine ... pentru a evita hoţi ... şi inspectorii fiscali corupţi», i-a declarat Nicolas de Castelnau, şeful francez al firmei, căsătorit cu o doctoriţă româncă. El spune că salariile sunt cea mai mare parte costurilor sale şi că angajaţii săi nu plătesc impozit pe venit – «un avantaj fiscal rezervat în industria high-tech românească». Un centru cultural lângă Maubeuge, un florar Breton, un coafor normand, o firmă de avocatură din Paris, o municipalitate din regiune belgiană Valonia: portofoliul său de 6.000 de site-uri este un tribut adus Francofoniei“.

IT-işti din Cluj lucrând pentru Dior

Companiile despre care se spune că pun mâna pe cele mai bune contracte din IT sunt „mastodonţii“  IT - IQuest, Evozon, Epitech, Codespring Pentalog. Aceştia fac aplicaţii de tablete, site-uri de e-commerce şi software-ul pentru companiile mari din Europa.

Una dintre firmele enumerate şi vizitate de jurnalistul francez - Evozon - a fost înfiinţată în urmă cu 9 ani şi are acum 300 de angajaţi, cinci clădiri noi şi planuri de extindere. „Gabriel Creţu, fondatorul acesteia, în vârstă de 36 ani, spune că firma sa angajează studenţi din Cluj în primul sau al doilea an, dar şi că ei nu sunt suficienţi ca să suţină nevoia lor de extindere. De aceea, compania sa va merge în toamnă în licee, cu oferte de stagii plătite“, mai scrie publicaţia franceză.

O altă firmă vizitată e Xoomworks, care produce software pentru angajaţii Alstom, un alt software pentru tutungerii, sub contract, pentru Altadis, producătorul de Gauloises (marcă de ţigări franţuzeşti). 

Următorul popas făcut a fost la sediul din Cluj al companiei franceze PiTech + , care a cunoscut o evoluţie fulminantă: 
„«O creştere spectaculoasă  a permis contracte decisive. Lucrăm acum pentru firma franceză Publicis care ne-a încredinţat construcţia şi întreţinerea de mini-site-uri ale unui mare mare de hipermarketuri», spune Herea Bogdan, absolvent al Institutului Naţional de Ştiinţe Aplicate din Lyon. Compania sa şi-a construit renumele lucrând pentru Dior.com. Pentru că trebuie să mai angajeze Bogdan preia conducerea şi lansează Academy +, o şcoală de Informaticieni inspirată după l’Ecole d’informatique 42 de Xavier Niel“.

Ce zic universităţile

Însă, „toate aceste iniţiative nu sunt soluţia, cel puţin nu pentru tinerii români. Trebuie ca aceste start-up-uri să înceteze să se mai comporte ca nişte vampiri scoţându-ne tinerii din sistemul universitar în beneficiul activităţii lor, la limite foarte slabe“, i-a spus indignat, jurnalistului, Sergiu Nedevschi, profesor de informatică şi vice-rector al Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Un student de informatică din doi părăseşte facultatea înainte de absolvire. Nedevschi îi mai zice că Volkswagen şi Bosch finanţează cercetările universităţii:

„Vreau să formez ingineri capabili să rezolve problemele (...). Tinerii noştri merită mai mult decât să devină banale maşini de scris coduri informatice“ .

Reportajul se încheie cu o altă imagine: profesorul Nedevschi îi prezintă jurnalistului pe protejatul său, căruia îi spune „geniul Carpaţilor“: asistentul de cercetare Sebastian Crişan, în vârstă de 23 de ani, care a fost angajat de Facebook şi care, în această lună, va părăsi Transilvania pentru California „pentru unui salariu anual de şase cifre...“.

Mai puteţi citi:

Microsoft importă "creiere" din Cluj 

Clujeanul Sebastian Crişan are 21 de ani şi este student în anul III la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca la secţia calculatoare în limba engleză. Pe 22 iunie va pleca în Statele Unite ale Americii la cel mai mare sediu Microsoft din lume, creat de Bill Gates în Redmond, Washington. Pasiunea şi antrenamentul l-au adus până aici, după cum singur mărturiseşte.

FOTO Lumea lui Knotch. Povestea unei românce din Silicon Valley care a creat o nouă reţea socială

Anda Gânscă (25 de ani), originară din Cluj-Napoca, este absolventă a prestigioasei universităţi americane Stanford, iar acum doi ani şi-a pus în practică un plan de afaceri în Silicon Valley (SUA), „raiul“ întreprinzătorilor.

Ex-premierul Moldovei:  „Silicon Valley este locul în care se întâlnesc ideile cu capitalul, nu se produce nimic. Clujul  va fi un loc în care se vor produce idei“

Parcul tehnologic Liberty, realizat de ex-premierul Republicii Moldova, Ion Sturza, prin transformarea cu o investiţie de 25 de milioane de euro a unei vechi fabrici de mobilă, va fi inaugurat săptămâna aceasta. Cu această ocazie omul de afaceri a explicat pentru “Adevărul” diferenţa între modelul de afacere IT de la Cluj şi cel din Silicon Valley este faptul că “aici se vor produce idei care vor fi puse în aplicare".

Ponturi din Silicon Valley pentru afaceri la Cluj

Anda Gânscă, un antreprenor din cea mai dezvoltată zonă IT din lume, le-a arătat întreprinzătorilor importanţa resurselor umane.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite