Consumul de cafea îţi poate prelungi viaţa. Cercetătorii americani au urmărit 215.000 de oameni timp de 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiace, a cancerului, a accidentului vascular cerebral, a diabetului zaharat şi a bolii renale, se arată într-un studiu realizat de Şcoala de Medicină Keck a Universităţii din California de Sud. Obiceiurile de consum al cafelei au fost urmărite la 215.000 de persoane timp de 16 ani.

Iată un alt motiv pentru a începe ziua cu o ceaşcă de cafea: oamenii de ştiinţă au descoperit că oamenii care beau cafea par să trăiască mai mult. Consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces datorat bolilor de inimă, cancerului, accidentului vascular cerebral, diabetului şi afecţiunilor respiratorii şi renale pentru afro-americani, japonezi-americani, latino şi albi.
 

La oamenii care au consumat o cafea pe zi s-a înregistat o probabilitate de a muri cu 12% mai mică în comparaţie cu cei care nu beau cafea. Această asociere a fost chiar mai puternică pentru cei care au băut două-trei ceşti pe zi - cu 18% mai puţine şanse de deces.
 

Mortalitatea mai mică a fost prezentă indiferent daca oamenii beau cafea obişnuită sau decafeinizată, sugerând că asocierea nu este legata de cofeină, a declarat Veronica W. Setiawan, autorul principal al studiului şi profesor asociat de medicina preventiva la Scoala de Medicina Keck a Universităţii din California de Sud, citat de ScicenceDaily.
 

„Nu putem spune că băutul de cafea îţi va prelungi viaţa, dar vedem o asociere în acest sens", a spus Setiawan. "Dacă vă place să beţi cafea, beţi! Dacă nu sunteţi un consumator de cafea, atunci trebuie să vă gândiţi dacă ar trebui să începeţi", completează el. Studiul, care a fost publicat în numărul din 11 iulie al „Annals of Internal Medicine”, a folosit date din studiul multietnic de cohortă, un efort de colaborare între Universitatea din Hawaii Cancer Center şi Keck School of Medicine.

Studiul multietnic în curs de desfăşurare are mai mult de 215.000 de participanţi, cercetătorii care-l realizează afirmând că este cel mai diversificat din punct de vedere etnic studiu care examinează factorii de risc legaţi de stilul de viaţă care pot duce la cancer.

Până în prezent, puţine date au fost disponibile cu privire la asocierea dintre consumul de cafea şi mortalitatea la persoanele care nu sunt albe în SUA şi în altă parte a lumii. "Astfel de investigaţii sunt importante deoarece modelele stilului de viaţă şi riscurile de îmbolnăvire pot varia substanţial în mediile rasiale şi etnice, iar constatările dintr-un grup nu se aplică neapărat altora", mai susţin cercetătorii. 

Patru etnii diferite

Deoarece asocierea a fost văzută în patru etnii diferite, Setiawan a declarat că este sigur să spunem că rezultatele se aplică şi altor grupuri.

"Acest studiu este cel mai mare de acest gen şi include minorităţi care au un stil de viaţă foarte diferit", a spus Setiawan. "Văzând un model similar în rândul diferitelor populaţii, se oferă o susţinere biologică mai puternică argumentului potrivit căruia cafeaua este bună pentru dumneavoastră, indiferent dacă sunteţi alb, afro-american, latino sau asiatic", mai arată acesta.

Beneficiile consumului de cafea

Studiile anterioare efectuate de Universitatea California de Sud şi de alte instituţii au arătat că consumul de cafea este asociat cu un risc redus de diferite tipuri de cancer, diabet, boli hepatice, boala Parkinson, diabet zaharat de tip 2 şi alte boli cronice.

Setiawan, care bea zilnic cate una pana la două căni de cafea, a spus că efectele pozitive ale consumului de cafea sunt foarte importante datorită numărului mare de persoane care consumă acest produs în fiecare zi.

"Cafeaua conţine o mulţime de antioxidanţi şi compuşi fenolici care joacă un rol important în prevenirea cancerului", a spus Setiawan. Desi acest studiu nu prezinta nicio legatură de cauzalitate şi nici nu indică ce substanţe chimice din cafea pot avea acest efect de elixir, este clar că cafeaua poate fi încorporată într-o dietă şi un stil de viaţă sănătoase.
 

Aproximativ 62 la sută dintre americani beau cafea zilnic, înregistrându-se o crestere de 5 la sută din 2016, a raportat National Coffee Association. Ca o instituţie de cercetare, Universitatea din California de Sud are oameni de ştiinţă din diferite discipline care lucrează pentru a găsi un remediu pentru cancer şi modalităţi mai bune pentru oameni pentru a gestiona boala.

Şcoala de medicină Keck şi Centru Norris de Studiere a Cancerului din cadrul Universităţii California de Sud (USC) gestionează o bază de date numită „Programul de Supraveghere a Cancerului Los Angeles”, care oferă oamenilor de ştiinţă statistici esenţiale despre cancer pentru o populaţie diversă. Cercetatorii de USC au descoperit că consumul de cafea scade riscul de cancer colorectal. Însă, consumul de cafea sau băuturile calde provoaca probabil cancer în esofag, conform unui grup de oameni de ştiintă din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

În unele privinţe, cafeaua îşi recapătă onoarea pentru beneficii de sănătate. După 25 de ani de etichetare a cafelei drept cancerigenă, fiind asociată cu cancerul vezicii urinare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat anul trecut că consumul de cafea reduce riscul de cancer la ficat şi uter.
 

"Unii oameni îşi fac griji că băutul cafelei poate fi rău pentru sănătate, deoarece ar putea creşte riscul bolilor de inimă, creşterea riscului de ulcer la stomac şi arsuri la stomac", a spus Setiawan. Dar studiile despre cafea nu au aratat în mare parte niciun efect negativ pentru sănătatea oamenilor.

Rezultatele studiului

Setiawan şi colegii sai au examinat datele a 18.585 de afro-americani (17%),hawaiani nativi (7%), japonezii-americani (29%), Latino (22%) şi albi (25%). Participanţii au răspuns chestionarelor privind dieta, stilul de viaţă şi istoria medicală familială şi personală.
 

Ei au raportat obiceiurile de băut de cafea atunci când au intrat în studiu şi le-au actualizat la fiecare cinci ani, verificând una din cele nouă rubrici care variază de la "niciodată sau foarte greu" la "4 sau mai multe ceşti zilnice". Ei au raportat, de asemenea, dacă au băut cafea cu cofeină sau cafea decofeinizată. Perioada medie de urmărire a fost de 16 ani.
 

16% dintre participanţi au raportat ca nu beau cafea, 31% au băut o cană pe zi, 25% au băut două până la trei ceşti pe zi şi 7% au băut patru sau mai multe ceşti pe zi. Restul de 21% au avut obiceiuri neregulate privind consumul de cafea.
 

Pe parcursul studiului, 58.397 de participanţi - aproximativ 31% - au decedat. Bolile cardiovasculare (36%) şi cancerul (31%) au fost cei mai importanţi criminali. Datele au fost ajustate după vârstă, sex, etnie, obiceiuri de fumat, educaţie, boală preexistentă, exerciţii fizice intense şi consum de alcool. Studiile anterioare ale lui Setiawan au descoperit că cafeaua reduce riscul de cancer la ficat şi boli hepatice cronice. În prezent, examinează modul în care cafeaua este asociată cu riscul de a dezvolta anumite forme de cancer. Cercetătorii de la Universitatea din Hawaii Cancer Center şi Institutul National al Cancerului au contribuit la acest studiu. Studiul a folosit date din studiul multietnic de cohortă, care este susţinut de un grant de 19.008.359 dolari de la Institutul Naţional al Cancerului din cadrul Institutului Naţional de Sănătate. 

Citeşte şi

Top 10 motive pentru care se moare în lume. Care este singura cauză din listă ce nu are legătură cu probleme de sănătate

Cum îţi afectează supărările sănătatea

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite