Cine este infractorul român care a ridicat un „imperiu” de 152 de milioane de euro în Austria. Greşeala care i-a fost fatală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infractorul român a fost căutat timp de doi ani în toată Austria, dar şi în ţările vecine
Infractorul român a fost căutat timp de doi ani în toată Austria, dar şi în ţările vecine

Un infractor român căutat ani la rând de sute de poliţişti austrieci, după ce a evadat dintr-o închisoare, era liderul unei grupări care a adunat peste 152 de milioane de euro din trafic de persoane. Românul a fost prins la începutul lunii mai, lângă Cluj.

Poliţia austriacă a anunţat că a destructurat o organizaţie internaţională de trafic de migranţi cu sute de membri. Infractorii aduceau migranţi din Ungaria în Austria şi făceau profituri fabuloase de pe urma lor. În total, peste  200 de membri ai bandei au fost arestate în Austria, Slovacia, Republica Cehă şi România, potrivit ziarului austriac Kurier, care citează Poliţia din această ţară. De altfel, Poliţia a organizat special o conferinţă de presă, joi, 12 mai. 

Importanţa acţiunii a fost subliniată de ministrul de Interne Gerhard Karner, care a anunţat detaliile împreună cu Franz Popp, directorul poliţiei provinciale din Austria Inferioară, şi Gerhard Braunschmidt, şeful biroului provincial de poliţie criminală din Burgenland.

„E unul dintre cele mai mari succese din ultimii ani în lupta împotriva mafiei traficului de persoane”, a declarat Karner. „Pentru aceste bande, o viaţă umană nu valorează nimic. Totul se rezumă la profit, la lăcomia de bani, la metodele brutale ale mafiei”, a adăugat ministrul de Interne. El a dat asigurări că autorităţile austriece vor continua să lupte cu toate mijloacele împotriva traficului de fiinţe umane.

O evadare ca în filme

De la începutul anului trecut, Biroul Provincial de Poliţie Criminală Burgenland a remarcat o creştere a traficului de persoane prin punctele de trecere a frontierei din Burgenland şi peste frontiera verde, în principal cu ajutorul unor camionete. În colaborare cu Poliţia Română şi ofiţerul de legătură român, s-a stabilit că şeful organizaţiei mafiore este un cetăţean român de 28 de ani, Nicu Gavril O., care era deja binecunoscut în Austria. Mai mult, investigaţiile criminaliştilor din Burgenland au arătat că gruparea condusă de român nu avea practic rivali în zonă. 

Sursa citată aminteşte că românul a fost capturat în Letonia, dar a reuşit să evadeze în 2020 într-o acţiune desprinsă parcă din filmele de acţiune. Povestea evadării a fost relatată de „Adevărul”. Nicu Gavril O. s-a plâns de probleme de sănătate şi a solicitat să fie dus la un medic, înainte de a fi extrădat în România. El i-a păcălit pe gardienii care îl păzeau şi a fugit din Spitalul Universitar St. Polten. Sigur pe el, românul s-a urcat într-o maşină, în care îl aşteptau trei complici şi s-a făcut nevăzut, deşi poliţiştii au încercat cu disperare să-i oprească şi au folosit inclusiv armele. 

Cum s-a dat de gol

Doi ani mai târziu, infractorul a fost  prins în România, la Floreşti, în judeţul Cluj, după ce a lăsat jos garda şi a făcut o greşeală care l-a costat. Bărbatul a intrat în maşina unei femei pentru a se odihni, dar a fost observat, iar aceasta a anunţat Poliţia. 

„La data de 4 mai, poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Rurală Floreşti, în baza unei sesizări, au depistat în comuna Floreşti, un bărbat, de 28 de ani, pe numele căruia au fost semnalate  trei mandate de arestare, unul emis de autorităţile române şi două emise de autorităţile din Austria, respectiv Ungaria. În fapt, la aceeaşi dată, în jurul orei 8.45, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, pe strada Cetăţi, din comuna Floreşti, un bărbat se află într-un autoturism, care nu îi aparţine.

În baza sesizării, poliţiştii s-au deplasat la locul indicat unde l-au găsit pe acesta într-un autoturism, care se afla parcat pe strada respectivă. Având în vedere faptul că nu era cooperant şi vorbea incoerent, poliţiştii l-au condus la secţia de poliţie pentru a-i putea stabili identitatea”, anunţau reprezentanţii Poliţiei Cluj. 

Din verificările derulate, poliţiştii au reuşit să-l identifice pe bărbat şi au constatat că pe numele acestuia a fost emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, de către autorităţile române şi două mandate europene de arestare. Acesta a fost condamnat în România, la 6 ani de închisoare, pentru infracţiunile de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi uz de fals. Ulterior, autorităţile din Austria şi Ungaria au emis două mandate de arestare preventivă, pentru trafic de migranţi, au mai precizat reprezentanţii Poliţiei.

Bărbatul a fost predat în custodia poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, iar, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale a fost condus şi predat reprezentanţilor Penitenciarului Gherla, unde îşi va petrece următorii şase ani. 

Ce spun austriecii

De cealaltă parte, la conferinţa organizată pe 12 mai, la sediul Ministerului de Interne din Austria, reprezentanţii Poliţiei din această ţară au precizat că în total 205 de persoane au fost arestate în Austria, Slovacia, Cehia şi România. Banda condusă de Nicu Gavril O. ar fi adus în Austria 36.100 de oameni sau cel puţin asta arată informaţiile anchetatorilor.

Nu este însă exclus ca numărul lor să fi fost şi mai mare. Printre ei s-au numărat şi foarte mulţi copii, mai spun sursele Poliţiei din Austria. Cei mai mulţi migranţi erau aduşi la Viena din Ungaria prin Slovacia şi Cehia, însă majoritatea erau trimişi mai departe. Germania, Franţa, Belgia şi Olanda erau principalele destinaţii pentru nefericiţii care plăteau uneori zeci de mii de euro pentru a-şi vedea visul cu ochii şi a trăi în Vestul Europei. 

Vă mai recomandăm şi:

Infractorul român care a pus Austria pe jar cu o evadare ca-n filme, prins de o femeie

Preţurile i-au luat prin surprindere pe primii turişti români din Grecia. La ce să se aştepte cei care îi vor urma

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite