Cinci greşeli pe care le facem la ţinuta pe care o alegem pentru petrecerea de Revelion
0Designerul de modă clujean Gina Butiuc a explicat pentru „Adevărul” care sunt greşelile cele mai frecvente pe care le facem în ceea ce priveşte ţinuta de Revelion.
Designerul clujean Gina Butiuc, al cărei atelier de creaţie a împlinit toamna aceasta 15 ani de activitate, a explicat pentru „Adevărul” care sunt greşelile cele mai frecvente pe care le facem în ceea ce priveşte ţinuta de Revelion:
„Prima şi cea mai frecventă greşeală este faptul că nu respectăm dress code-ul în situaţiile în care există aşa ceva la petrecerea la care suntem invitaţi. Când nu există dress code specificat în invitaţie, fie printr-o descriere în detaliu, fie prin darea unor indicii cu privire la ţinuta ce trebuie abordată, un prim indiciu este locul unde se desfăşoară petrecerea: nu e acelaşi lucru să petreci Revelionul în stradă, pentru a urmări focurile de artificii sau la un restaurant select.”
În ceea ce le priveşte pe doamne, spune designerul: „dacă petrecerea are loc într-un restaurant elegant, de regulă vestimentaţia potrivită pentru doamne este rochia lungă de seară, care nu trebuie să fie excesiv de elegantă şi nu trebuie să fie neapărat de culoare închisă, ca la baluri sau la alte evenimente. Pot să fie alese rochii în culori interesante, accesorizate frumos, poate chiar un pic mai extravagant, în funcţie de personalitatea doamnei. Aici există o mare libertate de alegere spre deosebire de nunţi sau alte evenimente mai restrictive. Eu recomand să primeze calitatea rochiei. Dacă tot luaţi o rochie nouă alegeţi una de calitate puţin mai clasică, eventual accesorizaţi-o mai extravagant ca să poată fi purtată şi la alte ocazii.”
Locul determină ţinuta
Dacă petrecerea are loc într-un local mai puţin elegant sau acasă la cineva „nu e cazul să fie aleasă o rochie lungă de seară, elegantă, ci se poate alege o rochie cocteil, scurtă sau demi. Trebuie aleasă culoarea astfel încât să fie potrivită cu personalitatea celei care o poartă. La accesorii avem libertate totală, pot să fie cât de interesante vrem, fiind vorba despre un eveniment al bucuriei, toată ţinuta trebuie să se încadreze în acest registru. Coafura şi machiajul trebuie să fie potrivite cu ţinuta aleasă”.
Pentru club „se aleg ţinut mai sumare, mai extravagante, ultramoderne. Aici depinde despre ce tip de club vorbim, care este anturajul pentru că nu adoptăm aceeaşi ţinută la 20 sau la 55 de ani. Ţinuta poate fi mai extravagantă, mai lejer, coafura şi machiajul mai intense, mai provocatoare”.
Pentru o petrecere la cabană: „se alege vestimentaţia lejeră spre sport casual. Cei care aleg să petreacă astfel noaptea dintre ani sunt oameni care petrec mult timp în societate, în public, cei care în timpul anului dedică prea puţin timp familiei. Puţinul timp pe care-l au la dispoziţie în această perioadă doresc să-l dedice familie, doresc să petreacă într-un cerc foarte restrâns. Aceştia pot opta pentru o ţinută lejeră, jeans şi cămaşă sau pulover. Nimic sofisticat. Important este confortul, lejeritatea”.
Pentru o petrecere în stradă, unde oamenii merg să urmărească artificiile „cel mai important aspect este ca vestimentaţia să ofere confort termic. Fiind o noapte specială, ar fi de dorit să pui paltonul cel bun pe tine, eventual, machiajul să fie puţin mai sărbătoresc, chiar dacă alegi să petreci noaptea dintre ani la o petrecere în piaţă, trebuie să dai o oarecare atenţie înfăţişării”.
„Nu se merge la petrecerea de Anul Nou în cizme”
În ceea ce priveşte pantofii, Gina spune „greşeala cea mai frecventă este pentru doamne să meargă la petrecerea de Anul Nou în cizme, chiar dacă e frig afară, în momentul în care alegi să petreci într-un loc elegant sau cu un anumit standard, ar fi de dorit să ca şi încălţămintea să fie în ton cu rochia. La o rochie coctail, chiar dacă unele curente spun că se pot purta cizme, eu recomand un stiletto sau o pereche de sandale. Nu recomand nici varianta în care până la restaurant să se poarte cizme, iar apoi să se ia pantofi”.
În ceea ce priveşte accesoriile „Deşi prin specificul său, petrecerea de Anul Nou ne lasă foarte mare libertate, aş aminti că alegerea accesoriilor în raport cu restul ţinutei, poate să ridice, să înnobileze sau să ducă ţinuta în zona de kitsch. La fel cum recomand ca orice rochie atunci când e aleasă să aibă ca prim criteriu calitatea, aş recomanda ca aceeaşi opţiune să fie prioritară şi în alegerea accesoriilor. De multe ori accesoriile care nu sunt de calitate pot deteriora vestimentaţia, din cauză să nu sunt bine finisate, iar faptul că ne-au costat puţin ne va produce pagube mai mari asupra rochiei sau a altor piese textile din vestimentaţie. Mare grijă la calitate, la modul de finisare, la faptul că unele accesorii metalice pot să înnegrească pielea sau materialele cu care vin în contact sau să provoace alergii”, mai spune designerul.
„Ţinutele partenerilor nu trebuie să fie identice”
În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi: „deşi se spune că e mai uşor pentru domni să-şi aleagă ţinuta, nu este chiar aşa. Poate e mai uşor pentru cei care au un singur costum pentru orice ocazie. Dacă petrecem la restaurant sau la un local elegant, e recomandat pentru domni un costum, eu le-aş recomanda să evite costumul negru, pe care nu-l consider a fi cea mai fericită opţiune, în afara situaţiei în care petrecerea are loc într-un loc extrem de exclusivist unde dress code-ul impune costum negru – black sau white tie. În rest, recomand un costum de o altă nuanţă potrivit cu personalitatea lor, cu vestimentaţia doamnei. E bine să existe cooperare la alegerea ţinutei”, spune Gina Butiuc.
Totuşi nu trebuie să se exagereze în acest sens. „Trebuie să existe potriviri subtile între ţinutele celor doi parteneri, nu recomand ca ţinutele să fie identice sau de aceeaşi culoare, doar anumite accesorii, anumite detalii ar trebui să coincidă, de exemplu un imprimeu din cravata bărbatului poate face legătura cu ceva din vestimentaţia doamnei”.
Dacă petrecerea se desfăşoară într-un loc mai puţin pretenţios sau acasă „dacă doamna alege o rochie de coctail, domnul poate alege o ţinută elegantă, dar uşor mai relaxată, pot mixa un sacou sau un pantalon, nu trebuie neapărat costum. Recomand să coopereze cei doi când îşi aleg ţinutele, astfel încât acestea să nu fie disonante.”
Petru petrecerea în stradă sau la munte recomandările sunt aceleaşi ca la doamne.
Pantofi sport şi sacou?
În ceea ce priveşte pantofii „există un trend în ultimii ani de a potrivi încălţămintea sport la vestimentaţia elegantă. Aici decizia se ia în funcţie de anumite situaţii şi de vârsta domnilor. N-aş spune neapărat că un bărbat de 50-60 de ani nu poate mixa încălţămintea sport cu un sacou şi un pantalon din stofă. Se poate face acest lucru cu un anumit tip de sacou, cu un anumit tip de pantalon. Un sacou şi pantalon smart casual pot să se potrivească cu acest tip de încălţăminte. Poţi purta bocanci sau ghete la o ţinută smart casual, la un sacou din lână cu pantalon, dar nu la un costum elegant. Trebuie să existe un exerciţiu şi un simţ al stilului pentru a face asemenea combinaţii. Dacă nu există acest exerciţiu, să meargă la sigur cu un pantof clasic, grog. Nu orice sacou poate fi potrivit cu ghete, depinde de textură, de imprimeu, de cum e pantalonul croit, de culoare”.
Rochie verde, cravată verde?
În ceea ce priveşte accesoriile, „greşeala cel mai des întâlnită este ca accesoriile bărbatului să copieze sau să integreze o parte din vestimentaţia doamnei. Dacă doamna are o rochie verde, bărbatul să aibă cravată şi batistă de buzunar din acelaşi material cu rochia. Acest lucru era interesant în urmă cu 30 de ani, dar acum e demodat, anacronic, de prost gust. Potrivirea între vestimentaţia partenerilor trebuie să vină din detalii subtile, de exemplu un imprimeu din batista de buzunar a bărbatului poate să tindă spre cromatica rochiei domanei, dar nu în ansamblu. Dacă rochia este verde, bărbatul nu alege o batistă verde, ci o batistă care are în imprimeu ceva din cromatica rochiei. Această potrivire nu trebuie să fie ostentativă, ci subtilă. Dacă vor petrece în club, iar el va alege o vestimentaţie din piele, partenera ar putea să aibă un accesoriu din piele, nu întreaga ţinută. Ţinutele trebuie să aparţină aceluiaşi stil”, precizează designerul. În ceea ce priveşte ceasul, „la fel cum femeia are libertatea cromatică să aleagă accesoriile, la fel şi bărbaţii nu au limite. Pot alege orice accesoriu dacă e potrivit cu ţinuta şi tipul petrecerii”.