Cele 7 „păcate mortale“ ale vorbirii. Cum să porţi un dialog în aşa fel încât lumea să te asculte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Vocea umană este instrumentul la care toţi cântăm şi e, probabil, cel mai puternic instrument din lume. E singurul care poate porni un război sau spune te iubesc“, afirmaţia aparţine lui Julian Treasure, consultant de sunet, şi a rostit-o la una din conferinţele TEDx la care a fost invitat. La cea din februarie 2013 le-a explicat celor din sală câteva tehnici despre cum să vorbească în aşa fel încât lumea să îi asculte.

Specialistul în sunet Julian Treasure detaliază într-o conferinţă TEDx metoda ce poate să-i ajute pe oameni să deprindă putere în cuvintele pe care le rostesc şi prin care să producă schimbare prin faptele lor. Mai întâi le-a povestit care sunt cele 7 „păcate mortale“ ale vorbirii – comparate de el drept „printre cele mai vicioase obiceiuri“ - şi pe care ar fi bine să nu le mai folosească.

Cele 7 „păcate mortale“ ale vorbirii, descrise de Treasure:

1. Bârfa - „Ştim că persoana care bârfeşte, 5 minute mai târziu ne va bârfi pe noi“

2. Judecata - „E greu să asculţi pe cineva când ştii că eşti judecat şi ţi se caută defecte“

3. Negativismul - „I-am zis mamei, într-o conversaţie: «Azi e 1 octombrie!» La care ea: «Da. Şi nu e îngrozitor?» E greu să asculţi pe cineva atât de negativist“

4. Lamentarea - „Asta e artă naţională în Marea Britanie. E sportul nostru naţional. Ne plângem de vreme, de sport, de politică, de orice, dar lamentarea e o nefericire virală“

5. Scuzele - „Unii au talentul de a da vina unii pe alţii. E greu să asculţi astfel de oameni“

6. Înflorirea/Exagerarea - „Ne înjoseşte limba. Exagerarea devine minciună din ce în ce mai mare şi noi nu dorim să ascultăm oamenii care ştiu că ne mint“

7. Dogmatismul - „Când cineva te bombardează cu părerile personale ca şi cum ar fi adevărate e dificil să-i asculţi“.

În opinia specialistului (foto în dreapta, sursa: ted.com), ar fi sănătos dacă cele şapte aspecte ar fi şi folosite în schimb principii a căror amprentă să se simtă când se rostesc cuvinte, principii care să dea tărie cuvintelor şi care să ducă la ceea ce majoritatea doreşte: schimbare în bine. 

julian treasure foto

Treasure a alcătuit un sistem din patru principii cărora le-a dat acronimul HAIL, un fel de salut. Acronimul HAIL vine de la Honestity (Onestitatea), Autenticity (autenticitate), Integrity (integritate), Love (dragoste).

Onestitatea – să fii sincer, clar şi direct în ce spui Autenticitatea – să fii tu însuţi Integritatea – să îţi ţii cuvântul Iubirea – a dori binele oamenilor. „Dorindu-i cuiva binele e greu să-l judeci în acelaşi timp. E veche zicală: contează ce spui, dar şi cum spui“, spune specialistul.

Treasure crede că fiecare om are un bagaj uriaş de „instrumente“, dar nu toţi îl folosesc. Acesta consideră că vocea umană este o armă care face minuni folosită cum trebuie, o armă care poate fi „instruită“.

Cum creştem eficacitatea exprimării noastre, potrivit specialistului în sunet:

1. Registrul vocal - „Poţi să-ţi modelezi vocea. Dacă vorbesc sus, pe nas, remarcaţi diferenţa. Dacă merg mai jos, în gât, de unde vorbim toţi, vedeţi cum se aude sunetul. Dacă vreţi greutate trebuie să coborâţi vocea în piept“, explică Julian Treasure

2. Timbrul vocal - „Cercetările au arătat că preferăm voci bogate, line, calme, ca ciocolata caldă. Dar timbrul îl poţi antrena. Ia-ţi un profesor de voce şi poţi face lucruri incredibile cu respiraţia, postura şi cu exerciţii care să-ţi îmbunătăţească timbrul vocal“, adaugă specialistul.

3. Intonaţia - „E melodia, metalimbajul pe care-l folosim ca să transmitem înţelesul. E rădăcina de bază a esenţei unei conversaţii“, afirmă vorbitorul TEDX.

4. Viteza – se simte când suntem foarte emoţionaţi şi vorbim foarte repede, când încetinim viteza cu care rostim cuvintele ca să subliniem anumite lucruri

5. Tonul. Pauza – într-un discurs poate fi foarte sugestivă şi poate da tărie

6. Volumul – captează atenţia auditoriului prin entuziasm, tăcere etc.

Specialistul englez atrage atenţia că unii oameni sunt atât de vorbăreţi încât „transmit o emisiune tot timpul” prin felul în care vorbesc şi sfătuieşte să nu se procedeze ca ei. „Ce face ei se numeşte gălăgie“, adaugă el.

Treasure compară vocea cu o „cutie de unelte de vorbit“ şi, potrivit legilor fizicii şi mecanicii, niciun motor nu funcţionează neîncălzit. Englezul găseşte potrivit să aplice această regulă şi la vorbit. Mărturiseşte că înainte de a ţine un discurs sau de a se angaja într-o conversaţie cu cineva foarte important face o serie de exerciţii vocale pe care le putem vedea în video-ul de mai jos (sursa: ted.com)

În încheierea discursului său subliniază rolul esenţial pe care îl are modul în care rostim cuvintele, impactul asupra minţii celorlalţi şi mijloacele prin care am putea să ne facem nu doar plăcuţi, ci şi ascultaţi de cât mai mulţi: ”Cum ar fi lumea dacă am vorbi eficient celor care ascultă conştient în medii adecvate acestui scop?”.

Mai puteţi citi:

Ce ar trebui să conteze cu adevărat în viaţă: concluziile unui specialist care nu are picioare şi o mână, dar îi ajută pe bolnavii de cancer

„Cu toţii avem nevoie de un motiv ca să ne trezim“, spune medicul BJ Miller de la Spitalul Zen din San Francisco, specialist în îngrijiri paleative. Şi-a dat seama cât de importantă e viaţa abia în urma unui accident în care s-a curentat şi care l-a lăsat fără picioare de la genunchi în jos şi fără mâna stângă de la cot în jos.

Aduc banii fericirea sau nu? Concluziile unui studiu realizat de un profesor de la Harvard: „Înseamnă că nu-i cheltuiţi pe ce trebuie“

Ce-i face pe oamenii fericiţi? Aduc banii fericirea? Mulţi oameni cred că nu, dar câţi dintre noi nu se gândesc cum să-şi sporească veniturile? Un studiu făcut de un profesor de administrarea afacerilor şi marketing la Harvard arată un aspect la care puţini s-au gândit.

Secretul vieţii lungi şi fericite. Ce spune cel mai longeviv studiu din lume despre viaţa adulţilor, făcut la Harvard 

Directorul studiului Harvard al Dezvoltării Adulţilor, psihiatrul şi profesorul Robert Waldinger, a vorbit la o conferinţă TEDx din noiembrie 2015, în SUA, despre ce ne menţine fericiţi şi sănătoşi pe măsură ce îmbătrânim. Banii şi faima, veţi spune, însă studiul american, desfăşurat pe aproape opt decenii şi care implică 724 de bărbaţi, arată cu totul altceva.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite