Aduc banii fericirea sau nu? Concluziile unui studiu realizat de un profesor de la Harvard: „Înseamnă că nu-i cheltuiţi pe ce trebuie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce-i face pe oamenii fericiţi? Aduc banii fericirea? Mulţi oameni cred că nu, dar câţi dintre noi nu se gândesc cum să-şi sporească veniturile? Un studiu făcut de un profesor de administrarea afacerilor şi marketing la Harvard arată un aspect la care puţini s-au gândit.

„Mulţi dintre noi rezonează cu fraza banii nu pot cumpăra fericirea. Vreau să vă arăt azi că asta e greşit (n.r. râsete în sală). Dacă crezi că banii nu pot cumpăra fericirea înseamnă că nu-i cheltui pe ce trebuie“, zice Michael Norton, profesor universitar de administrarea afacerilor şi marketing la Şcoala de Afaceri Harvard.

De la această idee a plecat în studiul său – făcut cu date din 136 de ţări ale lumii şi cu experimente în campusuri universitare, prezentat în noiembrie 2011 - şi a căutat argumente prin care să sublinieze faptul că dacă ne cheltuim banii altfel decât o facem până acum poate am fi şi mai fericiţi.

Cum Loteria ruinează oameni

Un articol semnat de CNN spune, argumentat, cum câştigătorii de la loterie devin din fericiţi, în momentul în care află că au câştigat bani cu nemiluita, în nefericiţi şi antisociali după ce toate rudele şi prietenii trag de ei să le dea bani. Cercetătorul Norton a vorbit la TEDx Cambridge şi despre comentariile scrise de cititori la acel articol şi a subliniat că deşi materialul era bine scris şi puncta aspecte sociale interesante, cei care au comentat erau interesaţi doar de ce ar face ei dacă ar câştiga la Loterie.

„Banii ne fac egoişti şi ne determină să facem lucruri doar pentru noi. Noi ne-am gândit unul dintre motivele pentru care banii nu ne fac fericiţi este pentru că îi cheltuim pe ce nu trebuie, adică pe noi. Ne-am întrebat ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar cheltui bani pe ceilalţi“, adaugă Norton.

Şi aşa a început un experiment în campusul Universităţii British Columbia din Canada unde au vorbit cu tinerii şi i-au întrebat dacă vor să ia parte la un experiment şi dacă sunt fericiţi. Le-au dat la fiecare şi câte un plic care cuprindea două mesaje diferite: o parte dintre cei implicaţi au primit 5 dolari şi mesajul ca în acea zi, până la ora 17.00, să cheltuie banii pe ei, iar cealaltă parte - 20 de dolari şi mesajul ca, până la ora 17.00, să cheltuie banii pe alte persoane decât ei.

Concluzia? „Oamenii care au cheltuit banii pentru alte persoane au spus că sunt mai fericiţi. (...) Nu trebuie să faci lucruri uimitoare cu banii tăi ca să fii fericit, ci lucruri mici“, spune profesorul în videoul de pe site-ul ted.com (sursa video de mai jos), în noiembrie 2011.

Africa, polul extremelor

Cu ajutorul răspunsurilor primite, prin compania Gallup (se ocupă de sondaje, exit-poll-uri etc), de la oameni din 136 de ţări  - din Canada până-n Uganda – a alcătuit o hartă mondială a fericirii (hartă din 2008). Oamenii au fost întrebaţi dacă au donat recent bani în scopuri caritabile şi dacă sunt, în general, fericiţi în viaţă.

Ţările cu verde intens sunt cele mai fericite. Statul cel mai nefericit de pe glob ar fi Republica Central-Africană – dacă ne luăm după hartă, deşi sub ea e o pată verde - Uganda.

Mai puteţi citi:

EXCLUSIV Interviu cu Jack Canfield, cel mai bun specialist al lumii în a obţine succesul. „Vizualizează ce îţi doreşti. Subconştientul va găsi soluţiile“    

Jack Canfield (71 de ani), speakerul motivaţional ale cărui cărţi inspiră oameni de pe toate continentele, a ţinut, pentru prima dată în România, un seminar în care i-a învăţat pe antreprenorii veniţi la Cluj regulile de bază ale succesului.

Secretul vieţii lungi şi fericite. Ce spune cel mai longeviv studiu din lume despre viaţa adulţilor, făcut la Harvard 

Directorul studiului Harvard al Dezvoltării Adulţilor, psihiatrul şi profesorul Robert Waldinger, a vorbit la o conferinţă TEDx din noiembrie 2015, în SUA, despre ce ne menţine fericiţi şi sănătoşi pe măsură ce îmbătrânim. Banii şi faima, veţi spune, însă studiul american, desfăşurat pe aproape opt decenii şi care implică 724 de bărbaţi, arată cu totul altceva.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite