Cel mai scump parc din România, la Cluj: 24,5 milioane de euro pentru 1,2 hectare

0
Publicat:

Tribunalul Bistrița a stabilit, printr-o hotărâre care nu este definitivă, că Primăria Cluj ar trebui să-i plătească omului de afaceri Vasile Pușcaș 23 de milioane de euro pentru terenul de 1,2 hectare expropriat pentru Parcul Observator. 

Emil Boc la începerea lucrărilor în parcul Observator. FOTO: PCN
Emil Boc la începerea lucrărilor în parcul Observator. FOTO: PCN

Parcul Observator, din cartierul clujean Zorilor, ar putea devenit cel mai scump din România, dacă hotărârea Tribunalului Bistrița-Năsăud va rămâne definitivă.

Astfel, amenajarea parcului de 1,2 hectare va costa 1,5 milioane de euro la care se adaugă despăgubirea de 23 de milioane de euro pentru terenul expropriat de la omul de afaceri Vasile (Sile) Pușcaș, care plănuia să construiască aici blocuri.

Astfel, parcul ar urma să coste 24,5 milioane de euro, adică circa 2.000 de euro pentru fiecare metru pătrat de teren amenajat. 

Hotărârea nu este definitivă

Tribunalul Bistrița-Nsăud s-a pronunțat în litigiul dintre Primăria Cluj-Napoca și o firmă a omului de afaceri Vasile Pușcaș cu privire la valoarea despăgubirii pe care municipalitatea o datorează pentru exproprierea a 1,2 hectare de teren într-unul dintre cartierele orașului. 

Terenul a fost evaluat de expertul consultat de Primărie la aproape 11 milioane de lei (171 de euro pe metru pătrat), adică 2,2 milioane de euro. Doi dintre experții citați de avocații omului de afaceri au estimat valoarea terenului la 26 de milioane de euro. Experții au arătat că pe lângă această sumă, municipalitatea ar trebui să plătească și profitul nerealizat de compania omului de afaceri, în urma construirii blocurilor. Astfel, în total, prejudiciul s-ar ridica la 32 de milioane de euro.    

Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA (FLORISAL SA), continuată de SC PSC I, în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N şi LIB SA, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, şi în consecinţă: Stabileşte despăgubirea în sumă de 113801371 lei (22,7 milioane de euro) pentru terenurile expropriate,” se arată în hotărârea comunicată, joi, 3 noiembrie, de Tribunalul Bistrița Năsăud. 

Au început lucrările la parc

În ziua în care Tribunalul Bistrița-Năsăud dădea sentița, Emil Boc anunța, pe Facebook începerea lucrărilor la Parcul Observator din cartierul Zorilor.

Astăzi au început lucrările de execuție pentru noul parc din cartierul Zorilor. Acesta va fi amenajat pe o suprafață de 1,2 ha și le va oferi clujenilor diverse posibilități de relaxare și petrecere a timpului liber. „Investiție de peste 1,5 mil. euro. Termen de finalizare: 9 luni (+ lunile de iarna în care nu se poate lucra, conform legii)”, a detaliat primarul. 

Edilul a mai precizat parcul situat în centrul cartierului Zorilor va oferi atât locuitorilor din zonă, cât și celorlalți clujeni de toate vârstele un spațiu verde de calitate, cu diverse facilități: loc de joacă cu dotări moderne pentru copii, zonă de recreere pentru seniori (cu mese de șah și fântâni arteziene), zonă de fitness, zone de promenadă și piste pentru biciclete.

De asemenea, sistemul de iluminat LED prevăzut va dispune de sistem de telegestiune, iar întreaga infrastructură tehnic-edilitară va fi amplasată în subteran.

„În ceea ce privește dimensiunea verde pe care municipalitatea clujeană s-a axat în realizarea proiectelor de infrastructură, în viitorul parc se vor planta peste 180 arbori și peste 240 arbuști, pe lângă cei deja existenți. Sistemul de irigație prevăzut în proiect va reduce costurile de întreținere și va asigura prospețimea vegetației în perioadele de secetă”, a mai precizat Boc. 

Aleile vor fi amenajate din materiale permeabile pentru un impact minim asupra mediului și vor permite accesul persoanelor cu dizabilități în toate zonele parcului.

„Parcul Observator este o reafirmare a direcției generale de dezvoltare a municipiului nostru, una similară cu cea a orașelor europene - Verde.Digital.Rezilient”. a mai precizat Boc.

Valoarea totală a proiectului este de peste 1,5 mil. euro (7.378.372,64 lei cu TVA), iar durata de execuție a lucrărilor este de 9 luni (termen finalizare: iulie 2023). Executantul lucrărilor este Garden Center, alături de Ro-Verde Landscaping.

Boc: „Cum e posibil ca experții să dea valori atât de diferite” 

Primarul a ținut, de asemenea, să precizeze că hotărârea instanței bistrinețe nu este definitivă:

Până acum primăria a câștigat toate litigiile cu privire la procedura de expropriere pentru realizarea parcului. Cuantumul final al valorii terenului expropriat va fi stabilit de către instanța de judecată, prin sentința definitivă. În prezent există doar o sentință de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, sentința finală cu privire la valoarea terenului expropriat va fi stabilită de către Curtea de Apel Cluj, conform procedurilor legale.”

Emil Boc s-a arătat suprins, la emisiunea online realizată de Ziua de Cluj, de diferența foarte mare între evaluările terenului: de la 2 milioane de euro, cât era inițial, la 23 de milioane de euro.

„Eu am o problemă cu funcționarii statului român. Cum e posibil ca experții să dea valori atât de diferite. Aceeași experți stabilesc acum o valoare de 10 ori mai mare a despăgubirii. Decizia este în primă instanță și avem încredere în justiție. Primăria nu a pierdut niciun proces cu acest investitor”,  a arătat edilul.

Emil Boc care este și într-un război al declarațiilor cu Vasile Pușcaș, fostul ginere al influentului om de afaceri Ioan Rus, care a construit la Cluj-Napoca mai multe complexuri rezidențiale și comerciale, a mai spus: „Avem valori diferite. Prima mea valoare nu este banul. Trebuie să dea ceva înapoi comunității”.

Vasile Pușcaș a transmis o reacție prin intermediul avocaților săi, relatează Știri de Cluj: „Era necesar, dacă (Emil Boc) era un conducător adevărat, să mă invite la o cafea, să se rezolve pe cale amiabilă, nu prin instanțe, pentru a minimaliza pierderile banilor publici. De altfel, așa prevede chiar Constituția în caz de expropriere”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite