„Cel mai important proiect din Transilvania după metrou”, contestat de ONG-uri. Betoane peste zona verde a Someșului

0
Publicat:

„Cel mai important proiect din Transilvania, după metroul din Cluj-Napoca”, cum este descris de compania fondată de Iuliu Dascălu, mega-proiectul imobiliar de 14 hectare, în care se vor investi 0,5 miliarde de euro, este contestat de mai multe ONG-uri.

image

Așa ar trebui să arate mega-proiectul care va înlocui platforma Carbochim. FOTO: Iulius

Mai multe ONG-uri din Cluj-Napoca cer autorităților locale respectarea Planului Urbanistic General și un coridor pietonal și velo mai mare pe malul Someșului în cadrul mega-proiectului imobiliar prin care fosta platformă industrială Carbochim va fi transformată într-un ansambu format din mall, spații de birouri și de locuințe, pe un teren de 14 hectare.

Este vorba despre ONG-urile: Asociația MiniMass (Someș Delivery), Societatea Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca, Asociația Clujul Sustenabil, DoCoMoMo România, SOS Malul Someșului și Patrimoniu Industrial din Carbochim

Semnatarii petiției, care au analizat documentația supusă consultării publice „PUZ de restructurare urbană (platformă industrială Carbochim)”, au identificat două aspecte critice:

1. Implementarea deficitară a coridorului verde-albastru la râul Someș.

2. Prezervarea și valorificarea insuficientă a patrimoniului industrial valoros existent pe amplasament.

Poziția comună a ONG-urilor este explicată pe larg aici și a fost transmisă către autorități printr-o adresă oficială.

Beton peste spațiile verzi

În document se detaliază: „Considerăm că spațiul rezervat prin documentație realizării unui coridor pietonal și velo în lungul malului drept al Someșului, prin dimensiunile sale restrânse, o fâșie cu lățimea de cca 10 m, nu reflectă decât într-o formă minimală importanța și rolul acestui element major al rețelei de spații publice și spații verzi din Cluj-Napoca, cu atât mai puțin pe un tronson aflat în relație directă cu investiția propusă (o importantă atracție publică), cu viitorul coridor de mobilitate est-vest, cu parcul Armătura și cu Piața 1 Mai, cel mai important sub-centru urban din zonă”.

ONG-iștii constată că propunerea nu respectă reglementările din PUG și restricțiile și recomandările urbanistice din Master Planul pentru Someș. Concret, o parte din zona verde la Someș este inclusă în zona construibilă, procentul de spațiu verde pe sol natural pt UTR Rim Carbochim este de doar 2,5%, se propune un regim de înalțime de 95 metri, mai mult decât la Maurer (bloc de 74 de metri înălțime, aflat în apropiere-nr), se contruiește în front continuu la Someș.

„Considerăm că documentația nu răspunde în mod satisfăcător nevoii de analizare, identificare, prezervare, reabilitare și integrare a valorosului patrimoniu industrial existent pe amplasament, așa cum este aceasta formulată în prevederile Regulamentului Local de Urbanism aferent PUG Cluj-Napoca”, se mai arată în petiție.

Solicitările ONG-urilor

Semnatarii scrisorii solicită administrației publice locale dispunerea adaptării și completării documentației „PUZ de restructurare urbană (platformă industrială Carbochim)”, prin următoarele:

Asigurarea unei fâșii verzi, amenajate pe sol natural, în lungul malului drept al Someșului, cu o lățime minimă de 30 metri de la limita de proprietate, care să includă elemente de mobilitate pietonală și velo, racordate rețelei stradale existente și viitoare din amonte și din avalul zonei, fâșie care să valorifice și să extindă vegetația valoroasă existentă astăzi pe acest tronson de mal.

Integrarea prevederilor din PUG și din Master planul pentru Someș în propunerea pentru restructurarea Platformei Carbochim.

Elaborarea, de către o comisie independentă de specialiști în patrimoniu industrial, a unui studiu riguros asupra fondului construit existent pe amplasament, în vederea identificării elementelor de patrimoniu industrial și a posibilităților de valorificare a acestora.

Integrarea concluziilor studiului menționat în propunerile de restructurare urbană a zonei, prin conservarea, reabilitarea și refuncționalizarea clădirilor de patrimoniu industrial.

Randare a proiectului. FOTO: biroul Transform/primariaclujnapoca.ro
Randare a proiectului. FOTO: biroul Transform/primariaclujnapoca.ro

„Cea mai mare investiție după metrou”?

În primăvara anului trecut, grupul Iulius anunța mega-investiția: „După 15 ani de prezență în Cluj-Napoca, IULIUS lansează cel mai amplu proiect autohton de reconversie urbană. Printr-o investiție de anvergură, estimată la peste jumătate de miliard de euro, platforma industrială Carbochim va fi convertită într-o destinație a orașului și un spațiu unic de întâlnire pentru comunitate. Ca amploare a investiției, impact în dezvoltarea urbană, dar și ca varietate a funcțiunilor incluse, acesta va fi cel mai important proiect din Transilvania, după realizarea metroului din Cluj-Napoca.”

Carbochim este cel mai mare producător de abrazive profesionale din România. Platforma industrială se întinde pe aproximativ 14 hectare, dintre care suprafața utilizată în prezent pentru producție este sub 30%, iar restul este nevalorificată sau reziduală. Fabrica va fi relocată anul acesta în zona industrială a orașului, în fosta hală Tricotaje Someșul, din Bulevardul Muncii. Peste 5 milioane de euro vor fi investite în relocarea, modernizarea și retehnologizarea unității de producție, a cărei activitate nu va fi întreruptă.

„Ne dorim să redăm orașului o parte a sa, transformând platforma Carbochim într-un spațiu al întregii comunități. Investiția de reconversie a zonei industriale va fi de mare anvergură, aliniată strategiei generale de dezvoltare urbană a Clujului. Este un proiect gândit în prezent, dar și pentru generațiile următoare. Reprezintă viziunea noastră de a fi recunoscători trecutului, continuând activitatea industrială, dar și de a crea viitorul, printr-un proiect sustenabil și rezilient”, a declarat Iulian Dascălu, președintele companiei IULIUS.

Randare a proiectului. FOTO: biroul Transform/primariaclujnapoca.ro
Randare a proiectului. FOTO: biroul Transform/primariaclujnapoca.ro

Cea mai mare suprafață de retail din România

Datele cheie ale proiectului, conform companiei Iulius, sunt:

- investiție totală – peste 500 milioane de euro

- suprafața proiectului – aproximativ 14 hectare

- două clădiri de patrimoniu industrial păstrate și convertite în spații culturale și de susținere a inițiativelor locale

- centru de arte performative, un spațiu-program de exprimare a creativilor locali

- grădină urbană proprie de 4 hectare, care unifică parcurile din proximitate în cea mai mare zonă verde integrată din oraș

- amenajarea malului râului Someș ca zonă de agrement, cu facilități sportive și de promenadă

- cea mai mare suprafață de retail din România – 115.000 mp

- branduri high-end, ancore cu profil family, cel mai variat mix food & beverages din țară, fresh market, servicii și produse locale, concepte de entertainment în premieră națională

- o nouă generație de locuințe, aflate în etapa de proiectare, orientate către râul Someș și parcuri

- 23.000 mp (prima etapă) – birouri inteligente verzi

- cea mai mare parcare subternă din România - peste 6.000 de locuri

- peste 3.500 de spații pentru biciclete și stații de încărcare a mașinilor electrice

- un nou pod peste Someș, o pasarelă pietonală, noi sensuri giratorii, lărgiri de străzi, facilități pentru conectivitate, mobilitate și transport alternativ

Proiectant: „s-a renunțat la imobilul cu regim mare de înălțime”

Proiectul, având denumirea oficială de „P.U.Z. -Restructurare zonă industrială și realizare zonă mixtă –comerț, birouri, locuire, servicii, rețele edilitare, sistematizare maluri, operațiuni notariale, Piața 1 Mai nr. 3”, a fost dezbătut și votat în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj, de joi, 8 iunie 2023.

Potrivit proiectantului Vlad Negru, aproape toate avizele necesare demarării investiției sunt obținute, mai este așteptat doar cel de la trafic. Proiectul a fost prezentat într-o primă lectură și în cadrul comisiei de urbanism de la nivelul municipiului Cluj-Napoca, a relatat Ziua de Cluj.

În acest caz, este nevoie de o dublă competență de avizare a Consiliului Județean și a municipiului Cluj-Napoca, deoarece există o suprapunere a competențelor pe zona de protecție a monumentelor istorice.

„Parte din proiectul nostru este inclusiv realizarea unui nou pod rutier peste Someș, în continuarea străzii Câmpul Pâinii și spre zona Oașului. În cadrul contractului de restructurare, oferta grupului Iulius conține inclusiv amenajarea o parte a malurilor Someșului, în corelare cu proiectul primăriei. Vorbim de o suprafață de aproximativ 3 hectare de spațiu verde care va fi redat utilizării publice”, spunea arhitectul Vlad Negru la ședința precedentă.

Arhitectul a mai susținut că s-a renunțat la imobilul cu regim mare de înălțime, situat în Piața 1 Mai: „A fost eliminat complet. Am renunțat și la peste 1.000 de locuri de parcare la cererea primăriei. Acum avem 4.500. Ideea de menținere a elementelor din fosta plaformă Carbochim este un proces foarte complex, dar din păcate nu prea avem cum din rațiuni tehnice. Pentru realizarea proiectului lucrăm împreună cu un birou de arhitectură prestigios din Olanda”, a explicat proiectantul.

Observațiile membrilor CTATU au fost în legătură cu deschiderea zonei către râul Someș, relația dintre axa verde propusă și Parcul Feroviarilor, dar și încercarea de păstrare a elementelor istorice ale platformei Carbochim.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a propus un aviz favorabil, dar condiționat de aducerea planșelor modificatoare referitor la ce s-a discutat.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite