Cel mai bun exemplu de ce trebuie să lupţi pentru pasiunile tale: cercetarea unui român i-ar putea ajuta pe cei ce suferă de tulburări gastrointestinale
0Dan Vodnar este un cercetător pasionat din Cluj care a primit săptămâna aceasta două recunoaşteri că munca sa nu e în van: a fost selectat de Comisia Europeană în semifinala unui concurs de inovare socială şi i s-a acordat o menţiune specială la concursul pentru tineri cercetători în ştiinţă şi inginerie de clujeanca Rada Mihalcea, profesoară la Universitatea din Michigan, inclusă în Top 100 de tineri cercetători ai Americii, premiaţi de Obama.
„Nu pot să compar munca de cercetător cu ceva. E ceea ce-mi place şi mă caracterizează“, spunea cercetătorul Dan Vodnar, pentru ”Adevărul”, după ce a fost distins cu titlul ”Danubius Young Scientist Award”, în 2014, pentru proiectele sale de cercetare.
Acesta s-a numărat printre câştigătorii primei ediţii a concursului ”Tineri Cercetători în Ştiinţă şi Inginerie”, organizat, joi, 23 iulie, la Cluj de profesoara Rada Mihalcea de la Universitatea din Michigan şi Primăria Cluj-Napoca. Premiile oferite de acest concurs sunt o formă prin care comunitatea răsplăteşte munca tinerilor cercetători din domeniul ştiinţei şi ingineriei, care performează şi aduc un plus de valoare societăţii în care trăiesc.
”E o bucurie, o recunoaştere care mă onorează”, a spus Vodnar. Va da curs invitaţiei adresate de Rada Mihalcea şi va participa şi la anul la acest concurs.
”Principalul motiv care m-a determinat să iniţiez acest concurs ţine de valoarea de necontestat a cercetării care se face în România şi care este în mare parte susţinută de tineri. Deşi există la nivel naţional mai multe premii pentru cercetare, în România nu există niciun premiu care se adresează în mod special tinerilor. Scopul acestui concurs este să-i încurajeze în mod special pe tineri să urmeze calea cercetării. Aş dori să îi felicit pe toţi participanţii la acest concurs pentru rezultatele importante pe care le au şi pentru contribuţia pe care şi-o aduc la progresul ştiinţei şi ingineriei”, a declarat Rada Mihalcea, potrivit unui comunicat.
Câştigătorii primei ediţii a concursului sunt: premiul I - Andrei Miu, Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca (neuroştiinţă) care a câştigat 1.500 de dolari, premiul II - Ciprian Tomuleasa, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu " Cluj-Napoca (medicină) - 1000 de dolari, premiul III - Lavinia Curecheriu, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi (fizică) – 500 de dolari. Menţiuni speciale s-au acordat lui Dan Cristian Vodnar, Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca (biotehnologii, chimia alimentului) şi Dianei Şerbezeanu, Institutul de Chimie Macromoleculară "Petru Poni" Iaşi (chimie).
A doua recunoaştere
Tot în această săptămână, Dan Vodnar a fost anunţat de reprezentanţii Comisiei Europene că a fost ales din 1.408 de persoane participante la concursul ”New generation of functional beverages with impact on human gastrointestinal health”, o competiţie care susţine ideile ce pot schimba lumea în bine şi care pot ajuta comunităţile europene să funcţioneze mai bine. ”Selectarea în semifinală este o nouă recunoaştere la nivel european. Mă bucură foarte mult că cercetările mele vor ajunge în mediul social, la oameni. Altfel, cercetarea nu şi-ar avea rostul”, a afirmat acesta.
Cercetarea sa în proiectul FOOD-PROFIT, prin care va găsi, împreună cu specialiştii implicaţi, formulele potrivite pentru a crea o nouă generaţie de băuturi probiotice - sucuri din coji de fructe - care îi va ajuta pe cei care suferă de boli gastrointestinale.
Alături de alţi 29 de semifinalişti, clujeanul va lua parte, în septembrie, la Academia de mentorat, de la Viena, când se vor desemna câştigătorii.
Vodnar a inventat un ambalaj special pentru alimente, care este antimicrobian şi care ar putea duce la dispariţia E-urilor. Cercetătorul clujean este unul dintre acei 100 de oameni care schimbă România - potrivit premiului oferit de Foreign Policy. A început munca de cercetare în 2007. Trei mai târziu îşi lua doctoratul, iar din 2011 este asistent universitar la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, loc unde îşi pune ideile în aplicare şi de unde speră să schimbe lumea în bine.
Mai puteţi citi:
Un român a inventat ambalajul alimentar care ne scapă de E-uri