Sticluţa vindecătoare cu suc din coji de fructe l-a adus pe cercetătorul Dan Vodnar în semifinala unui concurs organizat de Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorul clujean Dan Vodnar este unul dintre cei 30 de semifinalişti ai Concursul de inovare socială organizat de Comisia Europeană. Proiectul care l-a adus aşa departe, din 1.408 de specialişti europeni, este cel legat de sucurile gastrice care îi ajută pe oamenii ce suferă de inflamaţii gastrointestinale, proiect demarat în urmă cu un an. Dan Vodnar e cercetătorul care, în 2014, a creat ambalajul microbian fără E-uri.

Cercetătorul clujean Dan Vodnar a aplicat, în mai, anul acesta, la concursul european de inovare socială cu proiectul său ”New generation of functional beverages with impact on human gastrointestinal health”, menit să îi ajute pe cei care suferă de inflamaţii gastrointestinale.

Organizatorul acestui concurs, Comisia Europeană, l-a ales ca semifinalist în competiţia care acordă premii în valoare de 200.000 de euro pentru cele mai bune idei cu tema „Noi modalităţi de creştere” în Europa. Scopul acestui concurs, aflat la a treia ediţie, este să sprijine ideile creative care pot schimba în bine modul în care economiile şi societăţile europene funcţionează şi interacţionează între ele.
Alături de Vodnar au fost selectaţi alţi 29 de semifinalişti – aceştia, la rândul lor, selectaţi din 1.408 de specialişti europeni - care vor participa în intervalul 7-9 septembrie la Academia de mentorat, de la Viena, când din cei 30 vor rămâne 10, iar din cei 10 se vor alege 3 câştigători care vor primi fiecare 50.000 de euro. Pe lângă aceste premii, explică Dan Vodnar, Comisia Europeană va premia, în 2016, un proiect al celor 30 de semifinalişti tot cu 50.000 de euro.

Cei 3 finalişti vor fi premiaţi la Bruxelles în noiembrie, anul acesta.

image

Sticluţele în care va fi îmbuteliat sucul din fructe FOTO: Florina Pop

Despre proiectul selectat

”Adevărul” scria, în martie 2015, că ingeniosul proiect este coordonat de USAMV şi are ca partener ştiinţific Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie ”Octavian Fodor” din Cluj-Napoca (IRGHOF), iar ca partener economic, firma BWB din Bistriţa, care produce lactate şi bânzeturi. Scopul parteneriatului: să producă, timp de doi ani (din vara lui 2014 până în vara lui 2016), cu bani de la stat, adică cu 1.437.500 de lei, o nouă generaţie de băuturi probiotice funcţionale cu impact asupra sănătăţii gastrointestinale. Finanţarea vine prin Ministerul Educaţiei, mai precis prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării şi Inovării (UEFISCDI).

Dan Vodnar este şef de lucrări în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca. Cercetătorul spune că viitoarele sucuri din fructe, băuturi non-alcoolice - produsele proiectului său - vor avea un preţ redus datorită utilizării de materii prime cu costuri mici, adică resturi de fructe şi legume. Pentru producerea acestora se vor folosi moderne de protejare şi maximizare a viabilităţii bacteriilor probiotice şi se vor valorifica în recipiente inteligente care să confere stabilitate băuturii, bacteriilor probiotice şi compuşilor bioactivi. Înainte de a ajunge pe piaţă, sucurile vor fi testate pe oameni sănătoşi şi pe persoane cu diverse afecţiuni gastrointestinale.

Rostul muncii de cercetător

În septembrie, anul acesta, cercetătorul clujean îşi va expune ideile din proiectul selectat şi va sublinia impactul pe care rezultatele proiectului – acele sucuri – îl vor avea asupra societăţii. Ideile şi le va expune şi în cadrul unei sesiuni de ateliere.

„Faptul de a ne număra printre semifinalişti are o semnificaţie deosebită pentru noi. Ideea care stă la baza propunerii noastre este legată de dorinţa de a concepe noi băuturi funcţionale care prin proprietăţile pe care le au vor aduce un plus de valoare sănătăţii oamenilor şi implicit societăţii. Având studii avansate în domeniul ştiinţei şi tehnologiilor alimentare şi colaborând cu companii de profil alimentar şi cu cercetători din domeniul medical, pentru mine este clar că există persoane care prin stilul lor de viaţă au nevoie de alimente inteligente care să le menţină în echilibru starea de sănătate. Totodată, dorim să contribuim la reducerea costurilor de producţie a acesor băuturi funcţionale prin utilizarea de subproduse alimentare”, a afirmat acesta, într-un comunicat.

dan vodnar foto florina pop

Contactat de ”Adevărul”, Dan Vodnar a declarat că nu s-a aşteptat să fie ales din 1.408 de persoane şi că selectarea în semifinală este încă o recunoaştere a muncii sale de cercetător. ”Selectarea în semifinală este o nouă recunoaştere la nivel european. Mă bucură foarte mult că cercetările mele vor ajunge în mediul social, la oameni. Altfel, cercetarea nu şi-ar avea rostul”, a afirmat acesta.

Top 100 de oameni care schimbă România în bine

În iunie 2014, Dan Vodnar, directorul de proiect FOOD-PROFIT, primea, la Viena, titlul de „Danubius Young Scientist Award“ (n.r. – „Premiul Danubius al tânărului cercetător“). Anul acesta, Foreign Policy l-a premiat pe clujean pentru munca şi pasiunea sa trecându-l într-un Top 100 de oameni care schimbă România în bine. Vodnar a inventat un ambalaj special pentru alimente, care este antimicrobian şi care ar putea duce la dispariţia E-urilor. 

Clujeanul Dan Vodnar a început cercetarea în anul 2007, în 2010 a terminat doctoratul şi din 2011 este asistent universitar în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca. În 2012, a primit diploma de excelenţă din partea USAMV şi distincţia „Asistentul anului universitar 2011-2012“. Povestea s-a repetat un an mai târziu. 

Mai puteţi citi:

EXCLUSIV Sticluţa vindecătoare cu suc din coji de fructe. Un cercetător clujean a descoperit că resturile pe care le dăm la gunoi ar fi un miracol pentru intestin

Un român a inventat ambalajul alimentar care ne scapă de E-uri 

Top 100 FP România/ 2014 - Cercetare-Inovare; versiune extinsă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite